[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 20. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Generalni sekretar NATO Shefer izneo uslove za ulazak SCG u Partnerstvo za mir

Hag i povlačenje tužbe protiv nato

Beograd i NATO imaju sada zajednički interes. Lopta je u dvorištu SCG, a ne Tribunala

20. Jul 2004 00:45 (GMT+01:00)


BEOGRAD
- Najviši državni funkcioneri Srbije i SCG jučerašnji dan su proveli razgovarajući sa generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom u Palati federacije, a zaključak tih susreta je da nema ulaska SCG u Partnerstvo za mir i evroatlantske integracije bez ispunjavanja međunarodnih obaveza.

Shefer je naglasio da su puna saradnja sa Haškim tribunalom i povlačenje tužbe protiv zemalja NATO uslovi za priključenje SCG programu Partnerstvo za mir i drugim evroatlantskim integracijama.
- Iskreno se nadam da ćemo biti svedoci političkog pomaka u SCG u pravcu pune saradnje sa Tribunalom i povlačenja tužbe jer smatram da vlasti u Beogradu i NATO imaju zajednički interes, a to je puna stabilnost regiona - rekao je Shefer posle razgovora sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem. Shefer je naglasio da se "zaista nada" da u SCG "duvaju dobri vetrovi" koji će državnu zajednicu odvesti u Partnerstvo za mir. Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, Shefer je rekao da je "lopta u dvorištu SCG a ne Tribunala".

Marović: treba da se Predaju

Predsednik SCG Svetozar Marović izjavio je da su vrata ulaska u NATO za SCG otvorena, ali da "od nas zavisi da li ćemo ući". On je, posle sastanka sa Sheferom, rekao da su pred državnom zajednicom teške odluke i da se one moraju ispuniti kako bi država išla napred. Marović je pozvao optužene da skinu odgovornost sa naroda i preuzmu je na sebe. Marović je rekao da su on i Shefer zajednički zaključili da je pristupanje SCG Partnerstvu za mir dobro iz ekonomskih i političkih razloga.

Govoreći o Kosovu Shefer je rekao da bi razgovori Beograda i Prištine mogli da budu od velike važnosti za stabilnost regiona, ali je ukazao i da je potrebno da Srbija prestane sa finansiranjem paralelnih struktura u pokrajini. On je rekao da kosovsko pitanje nije moguće rešiti u izolaciji i da SCG može odigrati pozitivnu ulogu u pronalaženju rešenja. Shefer je rekao i da je već više puta naglasio da odgovornost za martovsko nasilje na Kosovu leži na ekstremistima u većinskoj albanskoj zajednici i da je zbog toga potrebno da svi preuzmu svoj deo odgovornosti kako bi se našlo rešenje za Kosovo.

Posle susreta sa Marovićem, Shefer je odvojeno razgovarao sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, šefom diplomatije SCG Vukom Draškovićem, ministrom odbrane SCG Prvoslavom Davinićem, kao i premijerom i predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i Filipom Vujanovićem.

Drašković je u zajedničkom obraćanju novinarima sa Sheferom, rekao je da su na dnevnom redu bile tri teme: Hag, tužbe protiv zemalja NATO i Kosovo. On je istakao da je - kad je reč o drugom uslovu - blizak ideji da pred Međunarodnim sudom pravde "svi povuku tužbe protiv svih".

Povodom Sheferove posete, agencija AP ocenila je da se "pojačava pritisak na Srbiju" da uhvati i izruči Haškom tribunalu nekadašnjeg komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, koga taj sud tereti za odgovornost u masakru, kako je navedeno, blizu 8.000 muslimana u Srebrenici 1995. godine. Agencija je dodala da se veruje da se Mladić krije u Srbiji, kao i da Tribunal traži još 15 Srba osumnjičenih za ratne zločine. Priredila.

Karijera

Inače, Shefer ima prilično dobro iskustvo u diplomatskom posredovanju EU prilikom raspada bivše Jugoslavije, početkom devedesetih godina. On je bio šef kabineta tadašnjeg holandskog ministra i, potom, evropskog komesara, Hansa Van Den Bruka, koji je, kao član "trojke EU", u Hagu i na Brionima vodio pregovore s ondašnjim vođama zavađenih jugoslovenskih republika. Shefer je i bivši šef holandske diplomatije, a stupajući na dužnost šefa NATO naveo je kao prioritete dalju transformaciju i proširenje Alijanse.

Priredila: D.Đ.


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Shefer izneo uslove za ulazak SCG u Partnerstvo za mir

17:12h

Karla del Ponte: Hadžić je pobegao!

17:20h

Tajm: Srpska vlada tajno pregovara sa Mladićem

17:28h

Shefer: Ne znam gde je Mladić

17:36h

Davinić: Ne znam za pregovore s Mladićem

17:45h

Partneri DSS odbacuju odgovornost za Maršićaninove loše rezultate

17:56h

Mrkonjić: Dačić manipuliše

18:05h

Zoran Živković bar naredne dve godine van vlasti

23:30h

Posle tvrdnje Karle del Ponte o bekstvu bivšeg lidera Republike Srpske Krajine: Hadžić (ponovo) podelio stranke

23:35h

Drašković: Nešto znam, al' neću da kažem

 


     


FastCounter by LinkExchange