[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 20. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Žučna polemika povodom odlučivanja o izboru najpovoljnijih tehnologija za uništavanje otpada

Reciklaža, ipak, najbolje rešenje?

Za ostale ekološki prihvatljive metode slove i sanitarne deponije, spalionice, kao i plazma tehnologija - najbolja, ali i najskuplja

Problem gradskog komunalnog otpada i način na koji će se on tretirati izazvao je žučnu polemiku na poslednjoj sednici Skupštine opštine Niš.
Klasičan način deponovanja neće još dugo poživeti, s obzirom na to da i naša zemlja mora da počne s uvođenjem evropskih standarda na svom putu pridruživanja EU. Javna prezentacija svih ponuda tretmana čvrstog otpada zakazana je za 25. avgust, a nakon nje i izbor najpovoljnije tehnologije. Za ljude iz Odbora za zaštitu životne sredine reciklaža kao način tretiranja čvrstog otpada najbolje je rešenje.

- Mi i dalje stojimo na stanovištu da je reciklaža najprihvatljiviji način rešavanja problema komunalnog otpada - kaže profesor Jelica Perović, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine.

Šta s medicinskim i drugim opasnim materijama

- Mislim da reciklaža u ovom trenutku nije spasonosno rešenje - mišljenja je Toplica Đorđević, predsednik IO Skupštine grada, obraćajući se odbornicima na poslednjoj sednici SO Niš.
- Ne postoji mreža otkupljivača sekundarnih sirovina. Takođe, reciklažom ne mogu da se obuhvate ni medicinski, ni neki drugi opasan otpad. Za njihovo uništavanje bile bi potrebne nekakve deponije ili nekakve spalionice - istakao je Đorđević.

Postoje i druge ekološki prihvatljive metode, poput sanitarnih deponija. Na lokacijama koje se odrede za deponije postavlja se folija, pa preko nje sloj otpada, pa sloj zemlje, i sve tako dok projektovani kapacitet dozvoljava.

Na kraju se, na poslednjem sloju zemlje, zasadi drveće i trava. Ali kod sanitarnih deponija treba izvesti i otplinjavanje zbog metana, koji se javlja raspadom organskog materijala. Ako se to ne uradi, preti opasnost od eksplozije.

- Ove, kao i sve savremene tehnologije, imaju i dobrih i loših strana. Plazma tehnologija je najsavremenija, ali i najskuplja. Što se tiče spalionica, pored drugih problema, kao što je prečišćavanje gasova i otpadnih voda, problem je obezbediti i dovoljnu količinu otpada kako bi ona bila isplativa. Niš nije toliko veliki grad da bi mogao sam da obezbedi dovoljne količine otpada - istakla je Perovićeva.

S. Dejić


vesti po rubrikama

^Niš

16:21h

Žučna polemika povodom odlučivanja o izboru najpovoljnijih tehnologija za uništavanje otpada

16:30h

Obnova izgorele džamije

16:39h

Kampanja Elektrodistribucije za naplatu dugova

      


FastCounter by LinkExchange