[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 20. 7. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Suđenje Miloradu Ulemeku Legiji i članovima zemunskog klana odloženo za 4. oktobar

Advokat optuženog
otputovao na more

Dušan Lapac, branilac Slobodana Pažina bivšeg inspektora SUP-a, optuženog za saradnju sa zemunskim klanom, zbog nedolaska kažnjen sa 50.000 dinara. Sudija Marko Kljajević ne zna za hapšenje Bagzija, jer ga MUP nije obavestio o tome

BEOGRAD - Suđenje Miloradu Ulemeku Legiji (36), bivšem komandantu JSO, i pripadnicima zemunskog klana, optuženima za 18 ubistava, otmice i zločinačko udruživanje, odloženo je juče u Specijalnom sudu za 4. oktobar zbog nedolaska advokata Dušana Lapca, branioca Slobadana Pažina.

Sudija Marko Kljajević kaznio je Pažinovog advokata sa 50.000 dinara i naredio mu da plati i troškove jučerašnjeg suđenja, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Obrazlažući odluku, Kljajević je rekao da je Lapac povredio branilačku funkciju, navodeći da je trebao da dođe, bez obzira na to što je otkazao punomoć svom branjeniku.

Pažin je izjavio da ga je advokat obavestio da je na letovanju i da nije znao da će da mu otkaže punomoć. Bivši inspektor beogradskog SUP-a, optužen za saradnju sa zemuncima, rekao je da nije u mogućnosti da plaća advokata, a da se Lapac sam javio da ga zastupa bez honorara.

- U petak sam poslao dopis i tražio da mi odredite branioca po službenoj dužnosti - rekao je Pažin, posle čega je usledio oštar odgovor Kljajevića.

Budalo!

Pošto je sudija Marko Kljajević saopštio da se odbija predlog o ukidanju pritvora Predragu Maletiću, njegova supruga je sudiju nazvala budalom. Stražar je odmah zamolio gospođu Maletić da napusti sudnici, Maletić je inače, kao ulog za puštanje da se brani sa slobode ponudio jemstvo u vidu svoje i sedam komšijskih kuća, ali je sud taj predlog odbio uz obrazloženje da to nije dovoljno.

Legija namignuo Krsmanoviću

U boks za optužene juče je prvi uveden Dušan Krsmanović, koga je Legija pozdravio tako što mu je namignuo prilikom ulaska u sudnicu. Većina optuženih i advokata juče su imali prvu priliku da u sudu vide bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, te su se izvijali i pogledom tražili prvooptuženog. Ulemek se juče pojavio u elegantnom izdanju, u crnom odelu i u beloj kariranoj košulji, a tokom rasprave u sudnici nije se okretao ka ostalim optuženim.

- Niste vi otkazali punomoćje, već vaš advokat. On je i pored otkazivanja punomoćja, po Zakonu o krivičnom postupku i Zakonu o advokaturi dužan da vas brani još 30 dana. Ne možete sad da nam prepričavate "Miloševe konake", pa da ja posle dobijam pritisak.
- Ali, gospodine sudija, ako mogu samo nešto da kažem - pokušao je Pažin da dođe do reči.

- Recite, ali pametno. Budete li tako svi postupali, nikada nećemo početi pretres - upozorio je sudija i naredio da se Pažinu odredi branilac po službenoj dužnosti.

Sud je odbio predlog zamenika specijalnog tužioca Milana Radovanovića da se privremeno razdvoji postupak protiv Dejana Milenkovića Bagzija, dok je sudija rekao da ga MUP uopšte nije obavestio o tom hapšenju. Kada je Milenkovićev advokat Biljana Kajganić zatražila odlaganje suđenja na neodređeno vreme, s obzirom na to da se ne zna kada će njen branjenik biti izručen, Kljajević je rekao:

- Policija nas o tome nije obavestila - toliko o radu MUP-a. A pošto ne gledam TV i ne čitam štampu, zbog problema s pritiskom, o tome ne znam ništa - bio je ironičan sudija Kljajević, aludirajući na napise o njegovom zdravlju.

- Mi možemo samo da pretpostavljamo o razlozima zbog čega nas MUP nije obavestio, ali to nije prvi put da se tako postupa. Tako se desilo i kada je uhapšen Milorad Ulemek Legija - "potkačio" je MUP Kljajević.

Posle pauze od sat vremena, Kljajević je saopštio da je zahtev tužioca za razdvajanjem postupka protiv Milenkovića odbio jer on odgovara za saizvršilaštvo u kriminalnoj grupi.

Posle ovoga Kljajević je u više navrata ulazio u diskusije sa optuženima i njihovim advokatima.
Okrivljenom Predragu Maletiću (37), koji je nudio jemstvo da bi se branio sa slobode i tvrdio da nikoga od optuženih ne poznaje, kazao je da su mu "slabi argumenti". Ironično se nasmejao i kada je branilac Tonija Gavrića predložio da se, u interesu okrivljenih i sudijinih "zdravstvenih problema", predmet dodeli drugom sudiji.

Lista optuženih

Na optuženičkoj klupi juče su sedela 23 optužena: Milorad Ulemek, Dušan Krsmanović , Saša Pejaković, Branislav Bezarević, Toni Gavrić, Predrag Maletić, Nikola Bajić, Saša Petrović, Đorđe Slavković, Milan Jurišić Juriško, Darko Milićević, Dragan Miladinović Gagec , Slobodan Kovčić Kova, Bojan Dolić Boki Kiseli, Darko Milić, zvani Darko Čioda, Aleksandar Zdravković, Milan Drča, Srećko Trajković, Milan Jovanović, Milomir Kaličanin, Slobodan Pažin, Nenad Opačić, Dalibor Nišavić Čoda. U odsustvu se sudi braći Milošu i Aleksandru Simoviću, Vladimiru Milisavljeviću Budali, Sretku Kaliniću, Ninoslavu Konstantinoviću, Milanu Jurišiću Juretu, Dejanu Milenkoviću Bagziju, Zoranu Poviću Povi, Milanu Glišoviću, Dejanu Ranđeloviću Krnji i Selmanu Hamidoviću.

Nenad Opačić rekao sudiji da je "naelektrisan"

Nenad Opačić, koji važi za vođu veterničkog klana, tražio je da se protiv njega razdvoji postupak, jer je, kako je naveo, predmetu pripojen na "nebulozan način". U duelu sa sudijom, Opačić je u dva navrata ponovio da je optužen zbog alijas Miladina Suvajdžića, zvanog Đure Mutavog. Kada je sudiji rekao da li zna da je Suvajdžić menjao ime, sudija je odgovorio potvrdno.
- Recite - insistirao je Opačić.
- Znamo da se ranije prezivao Đurović, ali ste zaboravili da kažete da ga je promenio na zakonit način - otresito mu je odgovorio Kljajević, posle čega je Opačić dodao da je Suvajdžić "za garsonijeru promenio prezime".
Taman kada je sudija hteo Kljajeviću da uskrati reč, Opačić je dobacio da je mu se sa "zemuncima" sudi iz "političkih razloga".
- E, to bi baš voleo da čujem kojih - nije izostala ironija u Kljajevićevom galsu.
- Zato što me optužio Dušan Mihajlović, kome je tada u krilu već sedeo Đura Mutavi, nazivajući me najvećim dilerom droge u Vojvodini - uzvratio je Opačić, rekavši da je protiv bivšeg ministra policije podneo tužbu za klevetu, ali i protiv države.
- Dobro, tako biste dogurali i do Kofi Anana.
- Možda i do Džefri Najsa i Ričarda Meja - nije se dao Opačić, prodorno gledajući sudiju.
Kada je Kljajević saopštio da mu oduzima reč jer je "preoopširan na priči", Opačić ga je zapitao:
- Ne znam zbog čega ste danas prilično naelektrisani prema nama, na šta mu je Kljajević uzvratio:
- Kako sam naelektrisan, to ćete videti.

D. ĆURUVIJA
M. RADULOVIĆ


vesti po rubrikama

^hronika

17:35h

Maloletnik se utopio u Dunavu

17:47h

Tragedija u rudniku uglja "Soko" kod Sokobanje

18:01h

Kristijana goni specijalni tužilac

18:13h

Suđenje Legiji i članovima zemunskog klana odloženo za 4. oktobar

 


     


FastCounter by LinkExchange