[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 20. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić

"Mobtel" pogodan za prodaju

BEOGRAD - Kraj u raščišćavanju vlasničkih odnosa u "Mobtelu" se nazire. Tražim da komisija koju čine ministar privrede, finansija, pravosuđa, generalni direktor PTT-a, kao i ja, konačno sednemo, formiramo mišljenje o vlasništvu u "Mobtelu" i predamo ga Vladi Srbije - izjavio je juče na konferenciji za novinare ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i naglasio da mu "smeta što se puno čeka, jer akcije "Mobtela" padaju, a svaki dan je i sve manje korisnika 063 mreže".

- U javnosti se mnogo manipuliše oko vlasništva i prodaje "Mobtela". Treba to rešiti, jer budžet mora da se "pokrije". Vlada Srbije ima problem finansijske prirode, budžet je u velikom deficitu. Moralo je nešto da se proda, a "Mobtel" je bio najpogodniji. Predložili smo da odnos vlasništva bude 55 za državu, a 45 odsto za BK grupu. Sada se odnos pomerio za dva odsto, što nije mnogo. Pitanje je da li bi bilo bolje da je "Mobtel" prodat pre tri meseca - kazao je Ilić.

On je podsetio da do 2005. godine po zahtevu Evropske unije, Srbija mora da se odrekne monopola u jednoj od dve kompanije, što znači prodaju "Mobilne telefonije Srbije 064" ili "Mobtela". Međutim, neraščišćene odnose države i BK grupe, komplikuje i to što BK ima ugovor o 13 odsto vlasništva u "Mobilnoj telefoniji Srbije". Ilić se tim pitanjem, kako nam je rekao, do sada, nije bavio.

- Nisam video ugovor. "Telekom" ima svu dokumentaciju o tome. Nije bilo nikakve odluke šta će s tim dalje da se dešava - zaključio je on.

Italija, Francuska pa Kipar

Ilić je proteklu nedelju proveo u Italiji i Francuskoj, gde je razgovarao sa predstavnicima vlada, resornih ministarstava i građevinskih firmi o investiranju u naše telekomunikacije, puteve.
- Italijani su zainteresovani za izgradnju puta Beograd-Južni Jadran. Izabrali smo da radimo deonicu Obrenovac-Lajkovac-pored Valjeva-Takovo-Čačak-Požega. Očekujemo tender i koncesiju - kazao je Ilić.
On je izvestio novinare i da ga je vlada Kipra pozvala da poseti Kipar, radi njihovog uključivanja u infrastrukturu Srbije, kao i da je vlada Izraela iskazala interesovanje za naše projekte.

Ko je "preterao"?

Premijer Koštunica izjavio je da su neki ministri preterali. Prema nekim tvrdnjama, na poslednjoj sednici vlade, ministar finansija Mlađan Dinkić tražio je Ilićevu smenu.
- Premijer je na potezu i može da menja koga hoće. Dinkić nije tražio moju ostavku, ali ako želi, može to da uradi. Ja nisam preterao, tražim samo da se poštuju dogovori, da se ono što je namenjeno iz budžeta određenim ministarstvima, ispoštuje. Ali, neko želi da do sukoba dođe - naveo je Ilić i naglasio: - Ne treba se mešati u druge sektore, ali, ako toliko volite telekomunikacije, oduzmite mi ih. Ja se, na primer, ne mešam u poresku politiku.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:23h

Raspisan treći tender za privatizaciju društvenih preduzeća na Kosmetu

17:34h

Džefri Baret: Do kraja jula odluka o šećeru

17:45h

Štrajkači EDB pisali premijeru Koštunici

17:57h

Leskovac: Manje para za potrošnju

18:05h

Guverner Jelašić: Karić platio domaće dugove državnim novcem

18:17h

Velimir Ilić: "Mobtel" pogodan za prodaju

 


     


FastCounter by LinkExchange