[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 20. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Raspisan treći tender za privatizaciju društvenih preduzeća na Kosovu i Metohiji

Prodaje se imovina iako ima vlasnike

Srbi, ali i Albanci, imaju mnogo primedbi i privatizaciju porede sa nacionalizacijom iz 1945. godine

BEOGRAD - Kosovska poverilačka agencija raspisala je prošle srede tender za prodaju 13 društvenih preduzeća na Kosovu i Metohiji. U redovnoj proceduri biće prodato deset, a na specijalnoj licitaciji "Klokot" iz Kosovske Vitine, "Feronikal" iz Glogovca i "Perparimi" iz Mitrovice. Ova tri društvena preduzeća, prema objašnjenju šefa Unmikove kancelarije za privatizaciju Nikolasa Lamsdorfa, odvojeno će biti prodata kako bi se zaštitili interesi radnika, posebno iz manjinskih etničkih zajednica na Kosovu.

Advokat Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nikola Radosavović, koji se bavi poslovima privatizacije, kaže da je ovo treći krug privatizacije. To potvrđuju i u KPA gde kažu da je, posle primedbi iz Beograda, na preporuku Ujedinjenih nacija dozvoljen nastavak privatizacije isključivo društvenih preduzeća. Srbi, ali i veliki broj Albanaca, imaju mnogo primedbi na privatizaciju koju porede sa nacionalizacijom iz 1945. godine. Radosavović kaže da je način privatizacije pogrešan i veoma problematičan, kako s pravnog aspekta, tako i sa stanovišta primene.

Unmik ćuti

- Unmik ignoriše vlasničku transformaciju iz devedesetih godina i menja naše odluke jer su navodno diskriminatorske. Pritom ne navode nikakva obrazloženja niti dokaze da su zaista takve. Primera ignorisanja naših odluka ima napretek. Hotel "Adriatik" u Kosovskoj Mitrovici vlasništvo je preduzeća "Feniks", odnosno Dragoslava Petrovića i još nekoliko Albanaca. Međutim, "Adriatik" je sada na tenderu kao društveno preduzeće. Takođe, nije predviđeno šta će biti s denacionalizacijom. Iako kažu da će vlasnici biti obeštećeni, ne kaže se ko su oni - objašnjava Radosavović.

Ne daju ugovor

Interesantan je i primer preduzeća "Ratko Mitrović" iz Beograda koji želi da obnovi proizvodnju u svom pogonu u Kosovu Polju. Oni su spremni da zaposle i Albance, ali ne mogu da dobiju ugovor.
Postoji više predloga i za obnavljanje proizvodnje u pogonu "Jumka", u Kosovu Polju, ali nijedna inicijativa direktora Radmila Gavrića nije prihvaćena.

Među Srbima ima dosta interesenata za kupovinu pojedinih preduzeća. Međutim, iz bezbednosnih razloga nemoguće je da odu na licitaciju. Drugi veoma ozbiljan problem predstavlja i nedostatak pravnih tumačenja mnogih odluka. Nijedan od preko 200 prigovora koji su u KPA stigli iz Koorodinacionog centra nije imao pravnog efekta, osim što se prezentuju eventualnim kupcima.

Problem privatizacije na Kosovu i Metohiji je sve složeniji. Dolaze novi vlasnici kojima nije jasno šta kupuju. Kako su u KPA svesni toga, naglašavaju da ne snose odgovornost za bilo šta, osim za ono što je u ugovoru. Pojavljuje se i problem dužničko-poverilačkih odnosa, jer iza svakog preduzeća stoje veliki dugovi, a tu su i radnici koji žele da rade, ili da učestvuju u privatizaciji.

Nezadovoljstvo

I među samim Albancima je mnogo nezadovoljnih jer hoće da rade, a privatizacija unosi strah da će ostati bez posla. Nezadovoljni Albanci, koji imaju akcije u preduzećima kao što je Bačko- palanački "Sintelon" u čijem sastavu je poslovala prištinska "Fazita", kažu da je sve zasnovano na prodaji zemljišta i hala na lokacijama, atraktivnim za stambenu izgradnju. Drugi utisak je da se imovina srpskih preduzeća proda budzašto, a da se svi pravni odnosi ostave u nasleđe privremenim institucijama. U svakom slučaju, od privatizacije na Kosovu i Metohiji najveću štetu pretrpeće naša zemlja, koja je ulagala u ta preduzeća.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:23h

Raspisan treći tender za privatizaciju društvenih preduzeća na Kosmetu

17:34h

Džefri Baret: Do kraja jula odluka o šećeru

17:45h

Štrajkači EDB pisali premijeru Koštunici

17:57h

Leskovac: Manje para za potrošnju

18:05h

Guverner Jelašić: Karić platio domaće dugove državnim novcem

18:17h

Velimir Ilić: "Mobtel" pogodan za prodaju

 


     


FastCounter by LinkExchange