[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 18. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dobra vest iz niškog Kliničkog centra za teške bubrežne bolesnike

Transplantacija bubrega od jeseni

Dr Snežana Aracki, zajedno sa kolegama iz KC i Urološke klinike biće na čelu tima koji će raditi ove operacije

NIŠ - Urolozi i nefrolozi niškog Kliničkog centra spremni su da već od jeseni u Nišu počnu sa prvim transplantacijama bubrega, što je dobra vest za brojne bubrežne bolesnike, naročito za mlade osobe koje "ne mogu bez dijalize". Ovu vest potvrdio je za "Glas" direktor Nefrološke klinike profesor dr Rade Čukuranović

- Naši lekari već su dobro "ispekli zanat" u Centru za transplantaciju Urološke klinike u Beogradu, tako da sada već imamo kadrove koji su spremni da sa transplantacijom bubrega počnu već na jesen. Naravno, osim kadrovskih, treba da stvorimo i druge uslove, da obezbedimo prostor i opremu koja je neophodna za takve vrste operacija, ali i za postoperativni tretman - rakao je dr Čukuranović.

Naglasio je da je urolog dr Snežana Aracki, koja je učestvovala u timovima za transplantacije bubrega u Beogradu, u maju i junu već uradila dve uspešne transplantacije na beogradskoj klinici.

- Niški KC prima veliki broj pacijenata sa područja ovog dela Srbije i veliki broj bubrežnih bolesnika je svakodnevno na hemodijalizi na našoj klinici. Svi oni, a naročito mladi, gaje nadu da će jednoga dana dobiti bubreg i tako značajno izmeniti kvalitet svog života, oslobađajući se dijalize. Jedni problem su davaoci jer, ako ih nema među rodbinom, mi zakonski još nismo uredili način uslove pod kojima bi se ti organi mogli uzimati od umrlih osoba - kaže dr Čukuranović.

Dr Snežana Aracki, koja će, zajedno sa kolegama sa svoje i Urološke klinike, biti na čelu tima za prve transplantacije bubrega u Nišu, kaže da je o tome "sanjala" tokom dvadeset i pet godina, koliko se bavila vaskularnim problemima hemodijalize.

- Od prošle godine sam svakog utorka i četvrtka odlazila u beogradski Klinički centar, bila u timovima koji su obavili 36 uspešnih transplantacija i konačno dve uradila i samostalnu u maju i junu. Moji pacijenti se sada osećaju dobro i već sada normalno žive sa svojim porodicama - kaže dr Aracki.

Na Klinici za nefrologiju, najavljujući prve niške transplantacije bubrega od jeseni, žele da naglase da u tom pogledu veliku pomoć očekuju i od kolege sa niške Urološke klinike dr Nebojše Markovića, šefa ekipe za transplantaciju. Prve transplantacije obavljale bi se u operacionim salama Hirurške klinike, dok se na Nefrološkoj ne uredi i opremi posebna operaciona sala.

Milorad Doderović


vesti po rubrikama

^Srbija

15:26h

Dobra vest iz niškog Kliničkog centra za teške bubrežne bolesnike

 
 


     


FastCounter by LinkExchange