[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 18. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SAD će dati 57 miliona dolara samo ako se ispuni više uslova

Srbija dobija pomoć

ako Mladić ode u Hag

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio predlog zakona o pružanju pomoći, ali je suma smanjena za 30 miliona

VAŠINGTON(Tanjug) - Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je predlog zakona o pružanju pomoći Srbiji u iznosu od 57 miliona dolara u budžetskoj 2005. godini, uz iste uslove kao i prošle godine, od kojih je najvažniji da se Ratko Mladić uhapsi i isporuči Haškom tribunalu.

Američka administracija je za budžetsku 2005. godinu tražila 87 miliona dolara pomoći za Srbiju. Međutim, nadležni Komitet za dodelu sredstava je umanjio tu cifru i predložio Predstavničkom domu iznos od 57 miliona, što je i usvojeno.
Pored toga, Komitet za dodelu sredstava je izrazio sumnju da će se "srpska Vlada, sa politikom kakvu sada vodi, kvalifikovati za pomoć i u fiskalnoj 2005. godini " .

Crnoj Gori 25 miliona

Komitet za dodelu sredstava Predstavničkog doma Kongresa SAD je predložio i pomoć Crnoj Gori u iznosu od 25 miliona dolara, što je 10 miliona manje nego prošle godine.
Da bi ovaj predlog dobio snagu zakona treba da ga usvoji i Senat i potpiše američki predsednik Džordž Buš.
Ukupna američka pomoć inostranstvu za budžetsku 2005. godinu, koja iznosi blizu 20 milijardi dolara, je za gotovo dve milijarde dolara umanjena u Kongresu u odnosu na zahtev predsednika Buša.

Kao prvi uslov za pomoć traži se "saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, uključujući pristup istražitelja, predaju dokumenata, hapšenje i isporučivanje osumnjičenih ili pomoć u njihovom hapšenju, kao i sve izvodljive napore za hapšenje i transfer Ratka Mladića" Hagu.

Ostali uslovi su u odnosu na prošlogodišnji zakon nepromenjeni i u predlogu Predstavničkog doma su očigledno po inerciji ponovo uključeni, a odnose se na poštovanje Dejtonskog sporazuma i primenu politike koja odražava poštovanje ljudskih prava uključujući puštanje političkih zatvorenika iz srpskih zatvora.
Ovaj Komitet je preporučio da sredstva nevladinim organizacijama, namenjena za promociju demokratije u Srbiji, koja čine veći deo iznosa, ne budu uslovljena.

Krajem marta ove godine, državni sekretar Kolin Pauel nije potvrdio da je Srbija ispunila uslove za pomoć, čime je za sada ostalo blokirano 25 miliona dolara u budžetskoj 2004. godini, od ranije dodeljenih 100 miliona dolara.
Budžetska godina traje od 1. oktobra tekuće do 30. septembra naredne godine, a preostalih 25 miliona bi u slučaju ispunjenja uslova bilo oslobođeno.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

SAD će dati 57 miliona dolara samo ako se ispuni više uslova

17:25h

Sa Glavnog odbora G17 plus poručeno da neće tražiti rekonstrukciju kabineta

17:35h

DS razmatra da li da kazni lokalne funkcionere

17:40h

Proslava 14. godišnjice SPS-a juče definitivno pokazala

17:55h

Matijaševićka kandidat DSS za gradonačelnika

18:10h

Goran Hadžić (ni)je na moru

 


     


FastCounter by LinkExchange