[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 18. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Diplomatski skandal u Zadru zbog portreta Ante Gotovine u Gradskoj većnici

Ambasador pobegao

od slike generala

Hrvatska vlada ocenila incident štetnim i ponovo pozvala haškog optuženika da pred Tribunalom "iznese istinu o Domovinskom ratu"

ZAGREB (Srna) - Hrvatska Vlada vrlo se oštro ogradila od diplomatskog incidenta koji se u četvrtak dogodio u zadarskoj Gradskoj većnici, kada je britanski ambasador Džon Ramsden doveden u vrlo neugodnu situaciju, jer je, ne znajući, sedeo ispod slike odbeglog haškog optuženika generala Ante Gotovine.
Ambasador je, pošto mu je na to skrenuta pažnja, šokiran napustio konferenciju za novinare.
Taj incident Vlada je, kako se navodi u saopštenju, ocenila štetnim i ogradila se od njega.

"Dosledno poštovanje pravne države, ukidanje dvostrukih standarda i puna politička verodostojnost za svaku su zemlju, pa tako i za Hrvatsku, ključ poverenja međunarodne zajednice. Svako odstupanje od toga nanosi štetu nacionalnim interesima", navodi se u saopštenju i dodaje da je "javnosti poznata principijelna i dosledna politika Vlade Hrvatske s Međunarodnim sudom u Hagu".

Ramsden se nije snašao

Gradonačelnik Zadra Ana Lovrin, koja je bila domaćin britanskom ambasadoru, pokušala je da "izgladi" tu vrlo neugodnu situaciju, pravdajući je činjenicom da je general Gotovina počasni građanin Zadra, pa da je zbog toga, odlukom Gradske skupštine, generalova slika i bila postavljena. Ona je nediplomatski zaključila da je neugodni događaj zapravo "posledica nesnalaženja britanskog ambasadora".

Vlada je i ovom prilikom ponovila poziv generalu Gotovini da se u sopstvenom interesu i interesu Hrvatske pojavi pred Haškim sudom i da u svojoj odbrani "iznese istinu o Domovinskom ratu i svojoj ulozi u njemu".
Prema pisanju medija, britanski ambasador opazio je da sedi ispod slike haškog begunca tek posle novinarskog pitanja kako je moguće da britanskom ambasadoru ne smeta da sedi ispod slike generala Gotovine, s obzirom da je hrvatski predsednik Stjepan Mesić pre godinu i po odbio snimanje u zadarskoj Gradskoj većnici upravo zbog te slike.

Posle toga, kako izveštavaju hrvatski mediji, britanski ambasador Ramsden se osvrnuo iza sebe i, ugledavši Gotovininu sliku, panično je skočio sa stolice i brzo pobegao u drugi kraj prostorije, gde je, vidno potresen i uznemiren, ostao da stoji nekoliko minuta koliko mu je trebalo da "dođe sebi" posle šoka.

Zatim je zamolio novinare da ga slikaju tako da se na slici ne vidi i generalov portret, ali neki ga ipak nisu poslušali, pa je tako u zagrebačkom "Večernjem listu" objavljena "zajednička fotografija" odbeglog generala i britanskog ambasadora.
Posle svega, ambasador Ramsden je izjavio da je u Zadar bio došao prijateljski i da mu je "sada jako neugodno".


vesti po rubrikama

^balkan

16:28h

Diplomatski skandal u Zadru zbog portreta Ante Gotovine u Gradskoj većnici

16:36h

Očekivanja Zapada prevelika, tvrdi Ivo Vajgl

16:45h

Odluka Sabora štiti novinare

16:52h

Komisiji za Srebrenicu produžen rok

 


     


FastCounter by LinkExchange