[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gradska vlada donela odluku o izmenama merila za legalizaciju kako bi bila jeftinija

Ne može za pet evra

Vlasnici bespravnih objekata imaće pravo na novi sporazum u kojem će cena legalizacije biti obračunata prema novom cenovniku

NOVI SAD - Gradska vlada je iznenada donela odluku o izmeni merila prilikom ugovaranja naknada za uređenje građevinskog zemljišta, na osnovu kojih će pojeftiniti legalizacija bespravno izgrađenih objekata. Ključne izmene odnose se na područja na kojim nije uređena komunalna infrastruktura, za koja se ubuduće neće plaćati tzv. magistralno opremanje, te na područja sa dilimično opremljenim zemljištem na kojim će naknade, takođe, biti umanjene.

- Osnovni princip prilikom definisanja ovih izmena, bio je da ljudi ne treba da plaćaju u sklopu legalizacije ono što nemaju i za šta se ne zna kada će dobiti. Istovremeno, nismo želeli ni da prekršimo naš princip sa kojim smo počeli čitav posao legalizacije, a to je da legalizacija bespravno sagrađenih objekata nikako ne može biti jeftinija od legalne gradnje. Smatram da smo ovim izmenama značajno olakšali posao vlasnicima nelegalno sagrađenih objekata, mada ipak nismo, kao što jedan ministar obećava, došli do cene od pet evra po kvadratu- izjavio je predsednik Gradske vlade Branislav Pomoriški.

Prema proračunima, koje je uradila gradska vlada, legalizacija na područjima na kojim nije urađena infrastruktura i nije još pribavljeno građevinsko zemljište za saobraćajnice i infrastrukturne koridore ("divlja" naselja na Adicama, Futogu, Klisi...) koštaće 8-12 evra po kvadratnom metru, što je za oko 25 odsto manje od dosadašnje cene, dok će u zonama sa delimično opremljenim zemljištem legalizacija koštati 19-29 evra po kvadratu, ili oko 15 odsto jeftinije od dosadašnje.

Svi vlasnici bespravno sagrađenih objekata koji su već potpisali ugovor o legalizaciji po dosadašnjem cenovniku imaće pravo na novi sporazum u kojem će cena legalizacije biti obračunata prema novom cenovniku.
- Najveći broj bespravnih graditelja dobiće ovom odlukom mogućnost da jeftinije dođe do građevinske dozvole.

Novoustanovljena cena legalizacije pokriva samo troškove obezbeđivanja građevinskog zemljišta i nacrta urbanističkih planova, dok će se sve ostalo, kada dođe na red, posebno ugovarati. Nadamo se da će Skupština grada prihvatiti našu inicijativu i da će predložene izmene što pre zaživeti u praksi - istakao je član gradske vlade zadužen za komunalne delatnosti Branko Marković.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Vojvodina

15:46h

Gradska vlada donela odluku o izmenama merila za legalizaciju

15:51h

Ekipa karatista vratila se sa Svetskog kupa

15:27h

Radovi na kanalizacionoj mereži

 


     


FastCounter by LinkExchange