[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 7. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na gradilištu u Balkanskoj 18 u Beogradu stradao Živojin Nikolić (62) iz Medveđe

Poginuo posle pada

kroz otvor za lift

U poslednjih 15 dana u prestonici stradala su četiri radnika. Na gradilištu "Gemaksa" poginuo Dušan Protić (54). Početkom jula, Marko Ćurčić (20) pao je sa zgrade "Ušće". Kobno bilo i za Dragana Džonića (45) i Radovana Jovanovića (21)

BEOGRAD - Na mestu gde će se sledeće godine u Balkanskoj 18 nalaziti poslovno - tržni centar i gde će se parkirati luksuzni automobili, juče je poginuo građevinski radnik, koji je četvrta žrtva na beogradskim gradilištima u proteklih 15 dana. Živojin Nikolić (62) iz Medveđe pao je kroz otvor za lift sa trećeg sprata, sa visine od oko 18 metara na najnižu etažu, na gradilištu "Grading investa" i slomio vrat. Nikolićeve kolege juče nisu bile sigurne kako se nesreća dogodila. Pre nekog vremena, kažu, tražio je invalidsku penziju, ali ga je komisija odbila.

- Zaštita? Ma, kakva zaštita - odmahuje rukom jedan od kolega pokojnog Nikolića.
- Po pravilu trebalo da dobijamo novu opremu svake godine - cipele, radna odela, ali slaba vajda. To se oduži na godinu i po i više. Nosimo šlemove, ali ni sto šlemova ne bi Živojinu pomoglo - kaže kolega, koji nije želeo da se predstavi.

O uslovima rada građevinaca može da se uveri svako ko je prošao pored bilo kog gradilišta. Jedna devojka juče je
prokomentarisala da je svakog dana prolazila pored gradilišta i slutila da će se dogoditi nešto strašno, jer gradilište uopšte nije bilo obezbeđeno.


Reporteri "Glasa" su se uverili da nije potrebno biti stručan da bi se videlo koliko je ovaj posao rizičan. Pogled sa niskog prizemlja nadole, sa sedam- osam metara visine, zaustavljao je dah. Dva reflektora obasjavala su podrum buduće građevine. Na zemljanom podu su na svakom koraku bare. Između njih provlače se električni kablovi! Da bi olakšali kretanje, pojedini radnici šupljih cipela, postavljaju daske. Da nije dela zgrade koja, okupana suncem, "viri" sa suprotne strane, pomislili biste da ste u rudarskoj jami. Gradilište je delimično pod zemljom, a zemlja se povremeno obrušava.

- Posle tri-četiri sata provedena u podrumu, kad izađete na 40 stepeni, ne možete normalno da dišete. Aparat za zavarivanje je težak 600 - 700 kila, a meni samo narede da ga stavim tu i tu i da varim. Da bar ima pet - šest kila, pa 'ajde, mogli bismo da ga prenosimo. Niko te ne pita: "'Oćeš il' nećeš, samo narede. Ako neću: "Ćao!" - priča radnik Milorad.

Radnici nisu smeli da pričaju zbog šefova i poslovođa, koji ne žele da bilo šta procuri u javnost. Dešava se, kažu, da rade i do ponoći. Topli obrok ne dobijaju.
- Ko te pita? Ako imaš pare - jedeš. Ako nemaš - nikom ništa. Zarade su od 12.000 do 20.000 dinara. Neredovne su, tako smo tek prošle nedelje dobili plate za april - dodaje jedan ogorčeni radnik.

U preduzeću koje je jedan od investitora i izvođač radova, juče nisu bili raspoloženi za davanje bilo kakvih izjava.
U poslednjih petnaestak dana na gradilištima u Beogradu stradala su četiri radnika. Na gradilištu "Gemaksa" poginuo je Dušan Protić (54). Početkom jula, Marko Ćurčić (20) pao je sa zgrade "Ušće". Gradilišta su bila kobna i za Dragana Džonića (45) i Radovana Jovanovića (21). Da li je ovaj broj dovoljan da se nešto promeni?

J. Vučić
A. Ivanović


vesti po rubrikama

^hronika

17:25h

Još jedna žrtva na gradilištu

17:33h

Brat dao alibi optuženom za ubistvo Željka Ražnatovića

17:41h

Povređen električar "Henkel Merime"

17:50h

Ulemek tvrdi da puška kojom je ubijen premijer nije iz JSO

17:58h

Saobraćajna nesreća u Bugarskoj

18:05h

Advokat Biljana Kajganić: Ne znam ništa o hapšenju Bagzija

18:13h

Jagodina: Sekirom ubila muža na spavanju

00:14h

Teška saobraćajka u Prokuplju

00:21h

Dunav odneo život

 


     


FastCounter by LinkExchange