[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Protestovali radnici elektrodistribucija Beograd, Niš i Kraljevo

Nude im triput manju povišicu

Deblji koverat za čitače strujomera samo ako povećaju procenat naplate

BEOGRAD - Oko 150 radnika elektrodistribucija Beograda, Niša i Kraljeva protestovali su juče ispred Direkcije "Elektroprivrede Srbije" i Ministarstva rudarstva i eneregetike tražeći povećanje plata. Sindikat radnika EPS-a traži usklađivanje zarada distribucija sa pet preduzeća elektroprivrede, Kolubarom, TE "Nikola Tesla", HE Đerdap", Elektroistokom, kao i Direkcijom. Radnici elektrodistribucija okupili su se ispred sedišta "Elektrodistribucije Beograd", a zatim su Ulicom Kralja Milana prošetali do hotela "Moskve" i Balkanske ulice, gde se nalazi sedište EPS-a.

- Direktor i zamenik direktora nisu tu, pa nisu mogli da nas prime. Predali smo zahteve i obećan nam je pismeni odgovor. Tražimo usklađivanje zarada u prošloj godini jer su naše plate porasle za 5,8 odsto, a u privredi 16 odsto. Takođe, zahtevamo i da se zarade u ovoj godini usklade sa inflacijom, pa bi plate ukupno trebalo da porastu za 15 odsto, rekao je Milan Kovačević, predsednik Sindikata EPS-a. Učesnici protesta u više navrata uzvikivali su "izađite napolje" i "gde su pare". Dragojlo Bažalac, iz EPS-a, kaže da je potrebno četiri do pet meseci da se uradi novi model obračuna koji bi razrešio probleme oko razlika u platama .

Naplata

Prema planu stimulacija koji predlaže poslovodstvo EPS-a, sve elektrodistribucije koje imaju naplatu manju od 90 odsto imaće smanjenje plata za jedan odsto, sa naplatom od 90 do 95 odsto povećanje od jedan odsto, sa 95-100 odsto povećanje dva odsto, od 100 do 101 odsto tri odsto, od 101 do 102 četiri odsto i više od 102 odsto povećanje od pet odsto.

- Do tada im nudimo povećanje plata od tri odsto u junu, a zatim od jula povećanje u obliku stimulacija do pet odsto u zavisnosti od obavljene naplate. Da bismo obezbedili novac za ove stimulacije, potrebna nam je saglasnost tri ministarstva - finansija, energetike i za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku jer EPS nema pravo da iz fonda zarada isplati više novca nego što je planirano - objasnio je on i dodao da bi za veće povećanje morali da uzmu pare od drugih preduzeća u EPS-u. - EPS ne može da ponudi više, to jedino može Vlada kao osnivač - zaključio je on.

Radnici su zatim otišli do ministarstva rudarstva i energetike gde ih je primio Saša Stojanović, pomoćnik ministra za javna preduzeća. U Sindikatu kažu da su predstavnici ministarstva pokazali interesovanje da razgovaraju sa njima o članu 90 Posebnog kolektivnog ugovora za EPS.

- Ovaj član je prepreka za povećanje zarada u EPS-u. Dogovorili smo se da do kraja nedelje započnu pregovori o ovom kao i o članu 87 koji reguliše socijalni program - kaže Nebojša Jovanović, predsednik Sinidkata EDB-a. U ministarstvu su potvrdili da će pregovori o Posebnom kolektivnom ugovoru za EPS početi do kraja ove nedelje.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:14h

Protestovali radnici Elektrodistribucija Beograd, Niš i Kraljevo

17:20h

"Dajmler-Krajsler" investira u RTB

17:29h

Radovi od Požarevca do Batočine usporili saobraćaj

17:36h

U Narodnoj banci muzej numizmatike

17:44h

Sve žešći sukob Ilića i Dinkić

17:53h

Branko Tupanjac odlikovan Ordenom Nemanje

 


     


FastCounter by LinkExchange