[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 11. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Pavel Hlebnjikov

Ruska policija traga za atentatorima na urednika ruskog "Forbsa"

Hlebnjikov žrtva svojih tekstova

Nekome se nije dopalo njegovo nepažljivo baratanje činjenicama, tvrdi tajkun Berezovski, koga je ubijeni optužio da upravlja ruskom vlašću

MOSKVA (Tanjug) - Ruska, ali i svetska javnost, juče su se bavile pitanjem ko je i zbog čega ubio glavnog urednika ruskog izdanja časopisa "Forbs" Pavela Hlebnjikova, koji je ubijen u petak uveče u Moskvi, prilikom izlaska iz prostorija ovog časopisa. Prema policiji, sumnja se u naručeno ubistvo, ali će paralelno biti razmotrene i druge verzije, rečeno je novinskoj agenciji RIA "Novosti". Na mestu zločina pronađeno je nekoliko čaura od metaka ispaljenih iz pištolja marke Makarov.

O ubistvu je obavešten i američki Stejt department, ali još ne raspolaže pojedinostima o događaju, izjavio je za RIA "Novosti" zvanični predstavnik.

Hlebnjikov je bio državljanin SAD, rođen 1963 u NJujorku. Završio je Kalifornijski univerzitet u Berkliju i Londonsku ekonomsku školu, gde je 1990. odbranio doktorat. U Forbsovoj izjavi se navodi da je Hlebnjikov došao u časopis pre 15 godina i napredovao do mesta starijeg urednika, specijalizovanog za pitanja ruske i istočnoevropske politike i ekonomije. U aprilu 2004. postao je prvi urednik ruskog izdanja časopisa "Forbs".

Voleo Rusiju

Predsednik i glavni urednik izdavačke kuće i časopisa "Forbs" Stiv Forbs izjavio je, povodom ubistva Hlebnjikova, da su svi u toj kompaniji "duboko potreseni onim što se dogodilo."
- Dobro je poznavao Rusiju i veoma voleo tu zemlju - podvukao je Forbs.

Ruski biznismen Boris Berezovski, koji živi u Londonu, ocenio je da je Pol Hlebnjikov stradao zbog "nepažljivog baratanja činjenicama".
- Nažalost, on je činjenicama baratao veoma proizvoljno, a mnoge od njih je stvarao i verovatno se nekom to nije dopalo - smatra Berezovski.

U decembru 1996. Hlebnjikov je u "Forbsu" objavio članak "Krsni kum Kremlja" u kome je tvrdio da tadašnji zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Berezovski upravlja ruskom vlašću, zbog čega je ovaj podneo tužbu Londonskom kraljevskom sudu i tražio zaštitu ugleda. Početkom 2003. Berezovski i "Forbs" postigli su dogovor, pa se časopis izvinio biznismenu, a ovaj povukao optužnicu.


vesti po rubrikama

^svet

16:39h

Ruska policija traga za atentatorima na urednika ruskog "Forbsa"

16:51h

Austrija se oprostila od predsednika

17:01h

Posle SAD, nova istraga o Iraku i u Velikoj Britaniji

17:10h

Izrael: Sukobi zbog zida

        


FastCounter by LinkExchange