[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 11. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tihomir Živanović, član međuresorne vladine Komisije za ispitivanje vlasništva u mobilnoj 063 mreži

Na "Mobtelu" izgubljeno

dvadeset miliona dolara

BK trejd nije uložio 65 miliona dolara kako je bilo predviđeno osnivačkim ugovorom nego 32 miliona dolara. Bogoljub Lazić iz Ministarstva za investicije, sve vreme rada Komisije, branio interese Karića a ne države. Umesto da vlada da licencu, "Mobtelu" dao je PTT. Država treba da ispita ko je predstavljao PTT u UO "Mobtela"

BEOGRAD - Jedini član međuresorne radne grupe Vlade Srbije, koja je utvrđivala vlasništvo države i BK grupe u "Mobtelu", Tihomir Živanović, kojeg je u komisiju kao svog predstavnika predložilo Ministarstvo za privredu, nije potpisao izveštaj ostale četvorice članova, nego je vladi prosledio svoj. Upravo njegov izveštaj, oko kojeg se do sada niko iz vlade Srbije nije izjasnio, izazvao je brojne polemike u javnosti.

BK kompanija je ocenila da "...evidentno teče sinhronizovana akcija onih koji blokadom "Mobtela" i neodgovornim izjavama obaraju vrednost kompanije". Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je da ne treba "jedan član Komisije na ličnoj osnovi nama da drži predavanja, nego da šeta na Tašmajdanu". "Razočaran sam što vlada povlači članove iz penzije od 70 godina, da nam pričaju prazne priče i donose brda papira, umesto da rešenje nađemo vrlo brzo", uporan je u svojoj strategiji Ilić.

Glavna poenta Živanovićevog izveštaja je da Sistem "Braća Karić" - BK trejd nije uložio 65 miliona dolara, kako je predviđeno osnivačkim ugovorom o "Mobtelu" nego 32 miliona dolara.

Zašto do sada predstavnici PTT-a u UO "Mobtela", nisu štitili interese države u mobilnom operateru 063?
- To vi novinari treba da pitate. Ja ću to 20. jula da kažem. To jeste najbitnije u celoj priči.

Da li ste kontaktirali predstavnike PTT-a u "Mobtelu"?
- Ne. Tražite od PTT-a analizu ko je sve bio u UO "Mobtela". Dobio sam tu listu, ali privatnim putem. Kao član Komisije, nisam mogao da je dobijem, jer Bogoljub Lazić, koji je u Komisiji bio predstavnik Ministarstva za kapitalne investicije, to nije hteo. Valjda je normalno da postojeći UO PTT-a krene sad u akciju i ispita ko je iz PTT-a od 1994. bio u "Mobtelu" i šta je radio. Koliko ja znam, sa tim još nisu krenuli. Na čelu UO PTT-a je Milašin Milanović, pre njega dve godine predsednik UO bio je Boris Tadić.

Kako se Tadić nije zainteresovao za to?
- Ne znam.

Gde je radio Živanović

Živanović je 15. maja 1966. počeo da radi kao inspektor za telekomunikacije u Republičkom sekretarijatu za saobraćaj i veze. Sa tog mesta je uklonjen aprila 1973. Sud ga je na to radno mesto vratio 1976. ali je 1978. ponovo sklonjen. Kada su radikali ušli u Vladu Srbije, a Dragan Todorović postao ministar saobraćaja i veza, 1. jula 1998. dobio je od njega ovlašćenje da vrši inspekciju, a 1.oktobra i legitimaciju.
- Bio sam inspektor sve do 25.maja 2001. kada mi je ministarka Marija Rašeta-Vukosavljević uzela legitimaciju, jer sam na TV Politici izjavio da je Karić radio protiv zakona. Sutradan kada sam došao na posao, Rašeta mi je u 10 sati dala rešenje da mi uzima legitimaciju. A za dve nedelje trebalo je da redovno odem u penziju - kaže Živanović.

Kada je Lazić izabran u komisiju, da li ste nekome iz Vlade Srbije ukazali na "sukob interesa", pošto je nekoliko godina bio direktor u "Mobtelu"?
- Ne, pa što bih ja to ukazivao, iako znam. Ni mene niko ništa nije pitao, nego mi je Dragan Maršićanin predložio da budem član Komisije, a ja sam pristao pod uslovom da se radi po zakonu. Nisam ni znao ko su ostali članovi. Lazić je bio i u prethodnoj , kada je napisao da je sve u redu.

Ispada kao da je Lazić postavljen u komisiju, samo da bi "lobirao" za Karića?
- Normalno, tako i jeste. Ne ispada tako, nego ja to kategorički tvrdim. Sve vreme rada komisije, on je stajao na jednoj, ja na drugoj strani. Nas dvojica smo bili na "mrtvoj straži". To znači da sam ja branio interese države, a on je branio interese Karića, iako je on predstavljao državu, odnosno Ministarstvo za kapitalne investicije. Dva i po meseca tako je bilo, od kako smo 6. aprila počeli da radimo. On je bio odbrana Karića, a ja odbrana države. Ostala trojica članova su "talasali", ali su bili na mojoj strani. Lazić je hteo da PTT ostane sa 49 odsto u "Mobtelu".

Prosledili ste dokumentaciju generalnom sekretaru vlade Dejanu Mihajlovu i predložili da je dostavi pravobraniocu. Da li ste, u međuvremenu, od njega dobili bilo kakav odgovor?
- Nisam. Ali, to je na Vladi Srbije. I Miroljub Labus, potpredsednik vlade, video je moje pismo, "primio ga k znanju", kao i dokumentaciju, ali ništa dalje od toga. Vlada se još nije izjasnila o mom izveštaju, jer je Odbor usvojio izveštaj četvorice članova.

Kada kažete da mnogi mogu da završe u zatvoru, uključujući i Bogoljuba Karića, na osnovu čega to tvrdite?
- Sada je Komisija, i to ona četvoročlana, utvrdila da je Karić prevario državu, za 20 i kusur miliona dolara, da nije uložio kako je rekao 65 miliona dolara u opremi, već da je u stvari uneo 43 miliona dolara. Zar to nije prevara vlade, države? Zar ne treba da odgovaraju oni koji su za to znali i pomagali da to prođe? Znači, republički javni tužilac je sada na delu, da naredi okružnom tužiocu da pokrene postupak. Još 2001. godine pisao sam o tome tužiocu, ali svi su ćutali.

Četvoročlana komisija odredila je da PTT-u pripada 58,76, a BK grupi 41,24 odsto. Predsednik Komisije prof. dr Branko Kovačević kazao je da je po Vašem izveštaju državi pripalo 70, a Kariću 30 odsto.
- Nikad nisam rekao, ni napisao da je odnos vlasništva u "Mobtelu" 70:30. Ali sam došao do toga da je Karić uložio, ne 43, nego 32 miliona dolara. Pričaću na sledećoj konferenciji za novinare o tome.

Rekli ste da je počelo "svlačenje". Koga još treba svući da bi se došlo do istine?
- Kazao sam da je počelo svlačenje, jer je od 51 svučeno na 41,24 odsto.

Da li ste otkrili kako je Karić postao vlasnik 13 odsto Mobilne telefonije Srbije?
- Jesam, ali vlada treba da priča o tome, a u stvari, oni to zaobilaze. Ne znam zašto.

Da li je vlada imala pravo da Kariću da licence?
- Jeste, ali ovih 13 odsto dao je PTT, a ne vlada.

Zašto ranije kao inspektor za telekomunikacije niste reagovali?
- Jesam, počeo sam to da raščišćavam kada Kariću nisam izdao građevinsku dozvolu 1997. godine. Nemam ja ništa protiv Bogoljuba Karića. Nas dvojica smo čak i pre dva meseca jako lepo pričali. Obratio mi se "Kolega, kolega, vi ste bili predsednički kandidat, sada sam ja", rekao mi je. Nemam ja ništa protiv Karića, nego imam protiv sistema, protiv tih političara, sudija i državnih činovnika, koji su radili protiv svoje države. Zašto su oni radili protiv države? Ima dva razloga, jedan je ljubav, a drugi novac. Očigledno da, pošto je Bogoljub Karić muškarac, ljubavi nije bilo.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:07h

Tihomir Živanović: Na "Mobtelu" izgubljeno dvadeset miliona dolara

17:16h

Posle regulisanja klirinškog duga Srbije i Rusije: Kasni obnova "Đerdapa"

17:24h

Guverner NBS: Nova novčanica od 500 dinara

17:33h

Aleksandar Vlahović: Privatizacija u Srbiji zaustavljena

17:41h

Od ponedeljka protesti radnika elektrodistribucija

17:49h

"Eurokristal" izvozi u svet

   


     


FastCounter by LinkExchange