[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Exit je bio izazov i za pronalazače

Veštačke munje i sijalice

Četiri festivalske večeri svetlosni efekti krasili nebo iznad Petrovaradina

NOVI SAD - Među brojnim atrakcijama na ovogodišnjem muzičkom festivalu "Exit" našao se i Teslin oscilator, koji je sve četiri festivalske večeri proizvodio veštačke munje, osvetljavao nebo iznad Petrovaradinske tvrđave i priređivao prave svetlosne spektakle za znatiželjne "egzitovce". Oscilator je još pre petnaestak godina napravio profesor Mitar Boroja, a za festival su ga pripremili i instalirali članovi Asocijacije pronalazača i inovatora Srbije i Crne Gore, čije je sedište u Petrovaradinu.

"Naša asocijacija je na ovaj način želela da nauku približi mladim ljudima. Teslin oscilator se pominje u svim nastavnim programima za fiziku, ali ga je vrlo malo ljudi videlo u prirodnoj veličini, a o demonstraciji svih mogućnosti te čudesne naprave da i ne govorimo. Oscilator je visok oko četiri i po metra i predstavljao je zaista pravu atrakciju na festivalu'', priča predsednik Asocijacije pronalazača i inovatora SCG Miloš Katić.

On kaže da se nada da se prikazani Teslin oscilator posle "Exita" neće vratiti u skladište jedne novosadske fabrike, u kojem je beskorisno stajao više od jedne decenije i gde su ga pronašli inovatori. Prema Katićevim rečima, transformator može odlično da posluži u obrazovanju, ali i u naučnom radu mladih stručnjaka.

"Naše društvo do sada nije imalo sluha za ovakve stvari i došlo je krajnje vreme da se to promeni. Ukoliko ovaj transformator izložimo u nekom muzeju, školi ili fakultetu, od njega možemo imati opštu korist. Ako ga vratimo u skladište, samo će propasti'', upozorava Katić.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

15:36h

Exit je bio izazov i za pronalazače

15:42h

Najbolju čorbu zakuvao Vladimir Obradović

15:49h

Uređenje Oficirske plaže pri kraju

 


     


FastCounter by LinkExchange