[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Amerikanci bacili dve tone bombi na navodno sklonište teroriste Zarkavija u Faludži

Poginulo 12 osoba

U Bagdadu su američki vojnici pucali na automobil koji nije stao na kontrolnom punktu i pri tom ubili dete

FALUDžA/BAGDAD - Najmanje 12 osoba poginulo je kada su američke snage izbacile dve tone bombi na navodno uporište ekstremista u iračkom gradu Faludži, izjavili su neimenovani američki zvaničnici. Bombaški napad američkih borbenih aviona pretvorio je stambenu zgradu u rupu duboku 50 metara peska i šuta, prenosi Internet izdanje britanskog lista "Indipendent". Ovaj napad je peti vazdušni udar za proteklih dvije sedmice čija je meta, kako tvrde američke snage, mreža skloništa jordanskog militanta operativca Al kaide Abu Musaba Zarkavija. Irački premijer Ijad Alavi objavio je saopštenje u kojem se navodi da je njegova vlada pružila obaveštajne podatke američkoj vojsci za napad jer neće da toleriše terorističke grupe.

Delegacija NATO u Bagdadu

Ekspertski tim NATO razgovarao je juče u Bagdadu s iračkim vlastima o ponudi Alijanse da pomogne u obuci iračkih snaga bezbednosti, kako je to dogovoreno na nedavnom samitu lidera u Istanbulu. - Razlog posete je da utvrdimo šta može da se uradi i da to predstavimo u jednom izveštaju - rekao je američki admiral Gregori Džonson, šef delegacije koja se sastala sa iračkim ministrom odbrane Hazimom al Šalanom. On je objasnio da zatim u Briselu mora da se donese politička odluka šta bi NATO "želeo da uradi ili mogao biti u stanju da radi" u Iraku.

Dvojica američkih marinaca poginuli u borbama, dok je treći podlegao ranama pošto je ranjen u akciji u provinciji Al Anbar na zapadu Iraka, saopštio je juče portparol američke komande. U toj provinciji, sa većinskim sunitskim stanovništvom, u kojoj se nalazi i Faludža, u poslednjih sedam dana poginulo je deset američkih marinaca.

Američki vojnici pucali su preksinoć na vozilo koje se nije zaustavilo na kontrolnom punktu u Bagdadu i ubili jedno dete, a drugo ranili. Američka vojna komanda saopštila je da su vojnici pucali zato što je vozač odbio da se povinuje "verbalnim i vizuelnim uputstvima" da treba da stane. Vozač je, umesto toga, ugasio svetla i pokušao da mimoiđe kontrolni punkt, saopštile su američke vojne vlasti. Ali mnogi Iračani optužuju američke vojnike da su prebrzi na obaraču i da su zato dosad ubili previše nevinih civila. Stanovnici Bagdada se, sem toga, žale da često nisu u stanju da primete slabo osvetljene i nenajavljene kontrolne punktove, a česti nestanci struje to čine još težim.

U međuvremenu je iračka islamistička grupa "Islamski pokret za odgovor", koja je u junu kidnapovala američkog marinca Vasefa Alija Hasuna, saopštila da ga je sklonila na sigurno mesto pošto je marinac obećao da će napustiti oružane snage SAD, javila je televizija Al Džazira iz Katara. Ranije je bilo javljeno da je oteti marinac pogubljen, ali sada se već može reći da postoji realna nada da je Hasun živ i zdrav, preneo je Rojters.

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

17:12h

Amerikanci bacili dve tone bombi u Faludži

17:30h

Misterija izraelskog nuklearnog oružja

17:43h

CIA: Al Kaida udara na SAD u julu

17:51h

Afriko, ne plaćaj dugove

      


FastCounter by LinkExchange