[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hoze Murinjo pobedničku formulu iz Porta želi da primeni i u engleskom premijerligašu Čelziju

Neću igrače sa Meseca

Kežman nije tip "razbacanog" golgetera ali sve nadoknađuje raznovrsnošću i sjajnim kretnjama

On je Portugalac, a ne Grk. Ali, dok njegovi zemljaci tuguju i oplakuju poraz u finalu Evropskog prvenstva, on likuje.
Pobeda Grčke obradovala je Hozea Murinja kao da su mu preci ratovali pod komandom Ahila. Razumljivo. Da je na EURO trijumfovala Portugalija, Murinjo bi od toga imao samo nekoliko dana slavlja, posle čega bi ponovo bio u istoj situaciji kao i cele protekle sezone - cenjen, plaćen, ali neshvaćen. Ovako, sve ono što je radio sa Portom a nije smeo nikome da se hvali kako mu to polazi za rukom, sada može da pretvori u nauku pozivajući se na Grke i posebno njihovog selektora Ota Rehagela, čudotvorca sa kojim Hoze deli fudbalsku filozofiju.

- Kada čujem ljude kako kritikuju grčki stil igre, odgovaram upravo suprotno. Što se mene tiče, njihov trener Oto Rehagel napravio je izvanredan uspeh. Razumeo je i potencijal tima i kvalitet igrača, a onda je te dve stvari odlično ukomponovao - rekao je Murinjo.

Dakle, dobra ekipa rađa dobre pojedince. Ne obrnuto. Ono što je, međutim, veoma čudno, je da ovu sportsku izreku nisu izmislili ni Murinjo ni Oto. Ali je oni jedini koriste. Doduše, nisu ni imali mnogo izbora, s obzirom da ni Hoze u Portu, ni Rehagel u reprezentaciji Grčke nisu imali neke super zvezde.
- Neću zvezde. Neću igrače koji dolaze sa Meseca. Hoću samo dobru taktiku i dobru organizaciju. Dobre igrače koji igraju za rezultat, za ekipu, za radost fanova. Stvari u reprezentaciji Grčke i u Portu nisu se bitno razlikovale - objašnjava svoje i Rehagelove uspehe novi trener Čelzija.

Krespo sam sebe otpisao

Slično Vejnu Runiju, prošli su i Ernan Krespo, Edgar Davids i Deko. U stvari, nisu prošli.
Za Krespa Murinjo kaže da ne zna kada će ga videti i da li će ga uopšte ikada i videti, s obzirom da se pomenuti nije pojavio na "Stamford Bridžu" u zakazano vreme, na prozivci igrača koji nisu učestvovali na Evropskom prvenstvu.
Deko je prošao malo bolje, verovatno zato što ga je Hoze trenirao u Portu.
- On je odličan igrač i uvek ću ga pamtiti. Međutim, on nije prioritet.
Ipak, najdeblji kraj, ni kriv ni dužan, izvukao je Edgar Davids.
- Ne želim ni da ga vidim ovde! Neću još jednog niskog igrača u veznom redu pored Makelelea - rekao je Murinjo.

Međutim, moguće je da će upravo ova fudbalska filozofija 41-godišnjeg Portugalca biti jedina prepreka u saradnji sa gazda Romanom. Jer, kao što je poznato, od kako je postao vlasnik engleskog prvoligaša ruski milijarder nije mnogo promenio stare navike. Kupuje, prodaje, oduzima i dodaje. I, uglavnom ga zanimaju jedino "provereni" igrači, što u prevodu znači - super/mega/giga/specijalne zvezde za koje treba izdvojiti dolarske iznose od sedam i više cifara. Ali, simpatično prepotentni Murinjo, odmah pošto je čestitao Abramoviču na dovođenju tako vrhunskog trenera kao što je on sam, jasno mu je stavio do znanja i da će ubuduće na "Stemford Bridž" dolaziti samo i isključivo igrači koje on hoće, a ne želje i željice poštovanog ali krajnje neupućenog šefa.

U ovom trenutku, Hoze vodi 1-0 protiv Abramoviča. Talentovani napadač Evertona Vejn Runi, koji je očarao milione ljudi na nedavno završenom EP u Portugaliji, što je potom, normalno, očaralo i gazda Romana, od sledeće sezone neće nositi dres Čelzija. Kako sam Murinjo kaže, "dečko nije loš, ali mi se trenutno ne uklapa u koncepciju".
- Velike zvezde sa velikim egom, moraju da shvate da je tim na prvom mestu - ljut je Murinjo. - Ako mogu da se uklope u postavku tima, onda super. Ako ne...

Ako ne, onda Mateja Kežman. Za našeg reprezentativca i doskorašnjeg člana holandskog PSV, koji je pre par dana stigao u englesku prestonicu, Hoze ima samo reči hvale:
- Kežman je timski igrač i veoma je jak. Volim ga jer postiže golove. Mnogo golova. A, po fizičkim predispozicijama podseća me na Marka Hjuza - kaže na kraju Hoze Murinjo.

A. J.


vesti po rubrikama

^sport

15:20h

Hoze Murinjo pobedničku formulu iz Porta želi da primeni i u Čelziju

15:35h

Vejn Runi ne voli da ga porede sa slavnim Peleom

15:45h

Grci u transu dočekali svoje fudbalske heroje

15:50h

Pižon neće moći da računa na Miloša Marića

15:55h

Mateja Kežman četiri godine na "Stemford bridžu"

16:00h

Moskovljani predstavili Nemanju Vidića

16:15h

Planinske pripreme košarkaške reprezentacije SCG ušle u drugu

16:20h

Selektor Devis-kup reprezentacije objavio spisak za meč sa Portugalijom

16:30h

"Tur d Frans", treća etapa

16:40h

Nova humanitarna akcija

16:55h

Divac i Danilović ne podnose ostavke

 


     


FastCounter by LinkExchange