[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Branko Pavlović, direktor Agencije za privatizaciju o kritikama na njegov rad

Rešen nesporazum sa Svetskom bankom

Dinkić bi hteo da bude prodavac "Severa" samo za 315.000 evra. Tender za ovo subotičko preduzeće poništen zbog loše dokumentacije

BEOGRAD - Branko Pavlović, direktor Agencije za privatizaciju, negirao je juče spekulacije da će Svetska banka, zbog sporosti procesa privatizacije, obustaviti Srbiji tranšu od 40 miliona dolara.

Kako komentarišete pismo Svetske banke u kojem se oštro kritikuje rad Agencije za privatizaciju ?
- Reč je o nesporazumu. Dan kasnije imali smo sastanak sa predstavnicima Svetske banke u Beogradu, kao i telefonski razgovor sa ljudima iz njihove centrale u Vašingtonu i tom prilikom smo razrešili sva sporna pitanja. Predstavnici Svetske banke shvatili su da ne postoji bilo kakva odgovornost Agencije za privatizaciju, a i da nisu na pravi način obavešteni o tome šta smo sve preduzeli. Na sastanku, koji će se održati ove nedelje, razgovoraće se o poboljšanju međusobne komunikacije, analiziraće se rad konsultanata, kao i planovi Agencije za privatizaciju za ovu godinu.

Zašto se niste oglasili u javnosti povodom ovih optužbi ?
- Pa zato što je neprirodno da uvlačite Svetsku banku u našu političku priču. Sa Svetskom bankom razgovarate, ali nikada ne obaveštavate javnost o toku pregovora. Ono što je meni važno jeste da smo imali zajednički sastanak prošlog petka sa premijerom Koštunicom, koji je upoznat da su svi problemi otklonjeni.

Smena

Priča se o vašoj smeni?
- Dinkić otvoreno kaže da me treba smeniti. Tvrdim da je to njegov lični, a ne i stav vlade.
Postoji li interesovanje stranaca za naše firme?
- Postoji, i to firme "Danon", "Nestle", a "Rauf" je zainteresovan za "Srbijanku" iz Valjeva, a "Simens" za "Minel" i Ripnja. Naša je strategija da država zajedno sa akcionarima na tenderu ponudi većinski paket "Soko Štarka", "Vitala", možda i "Knjaza Miloša".

Jedna od njihovih primedbi je i da ne dobijaju redovno izveštaje ?
- Dobijaju ih redovno, s tim da će poslednji, za period april-jun, biti razmatran na ovonedeljnom sastanku.

Stoji i optužba da proces privatizacije nazaduje ?
- Svetska banka ima dva službenika u Agenciji za privatizaciju i oni učestvuju dnevno u svim tenderima. Tačno je da postoji zastoj vezan za tendere, jer u prvih šest meseci ove godine objavljeno je samo sedam tendera, ali do kraja godine planiramo još 24. Međutim, treba znati da samo procedura izbora konsultanata traje tri meseca, što znači da zastoj nije krivica sadašnjeg već bivšeg menadžmenta Agencije.

Kritikuje se i poništenje tendera za "Sever ?
- Rezultat razgovora sa Svetskom bankom je i odluka o promeni konsultant za "Sever". Mlađan Dinkić priželjkuje vraćanje prethodnog sistema bezakonja i korupcije u privatizaciju i ne može da prihvati da smo za dva meseca "izblokirali" sve bogataše i moćnike u ovoj zemlji, da im se nijedan posao više ne može namestiti. Dinkić bi hteo da bude prodavac "Severa" i to za samo 315.000 evra, iako je dokumentacija loše urađena. On se ponaša kao da je nekome nešto obećao, pa sad ne zna kako to da ispuni.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:09h

Branko Pavlović, direktor Agencije za privatizaciju o kritikama na njegov rad

17:17h

Neusaglašeni izveštaji vladine Komisije o vlasničkom odnosu u Kompaniji "Mobtel"

17:25h

Pretnje direktora Direkcije za puteve Branka Jocića

17:34h

Patrik Harpur: Obećanje od 300 miliona evra

17:42h

Raste proizvodnja, izvoz, ali i uvoz i inflacija u Srbiji

17:50h

Pregovori sa Evropskom komisijom

 


     


FastCounter by LinkExchange