[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novo zapažanje profesora Milana Stevančevića

Sunce ove godine

nije tako opasno

BEOGRAD - U vreme brojnih i uznemirujućih upozorenja stručnjaka o tome kako se treba čuvati Sunca, o tome koliko je opasno UV zračenje i kakve su posledice prekomernog sunčanja, Milan Stevančević, autor knjige "Tajne Sunčevog vetra" izlazi u javnost sa jednom novom, potpuno suprotnom tezom.

- Sunce je ove godine izuzetno mirno i često je UV zračenje duplo slabije nego prošle godine. Ove godine je zračenje jačine 140 jedinica, a prošle godine 260. Zbog toga se svim zdravim, a posebno mladima i osobama ženskog pola preporučuje da se što više izlažu Sunčevom zračenju radi stvaranja elektromagnetnog imuniteta za dugi zimski period. Na taj način organizam dobija neophodne hemijske elemente u obliku magnezijuma, silicijuma, kalcijuma, gvožđa i drugih hemijskih elemenata koji se nalaze u sastavu Sunčevog vetra - navodi u razgovoru za "Glas" Stevančević, napominjući da smo, izgleda, zaboravili da se nekada lečenje rahitisa kod dece rešavalo sunčanjem.

Pobrkani lončići

Na ovakve teze "Glas" nije uspeo da dobije nijedan zvaničan komentar od stručnjaka, lekara koji svakodnevno preporučuju da se klonimo Sunca. Jedni nisu o tom želeli da razgovaraju telefonom, priznavši da se ne razumeju u Sunčeve vetrove i njegovu energiju, pa ne bi ni da komentarišu. Neki su na odmoru, pa im nije do komentara, a neki - dermatolozi smatraju da su oni svoje već rekli i da svako treba da se bavi svojim poslom i da ovde teze iznose oni koji se ne razumeju u medicinu.

On tvrdi da je kod nas debljina ozonskog omotača 360 do 400 Dobsonovih jedinica, a iznad Španije je, na primer, 275, što znači da iznad nas omotač jači i daje veću zaštitu.
- Ono što je do sada kod nas objavljivano je proizvoljno i bez ikakvih kvantitativnih podataka. Kod nas ne postoji nijedna služba koja se bavi praćenjem aktivnosti Sunca, nego se bave merenjem izduvnih gasova automobila. Na sreću, Amerikanci koji se jedini u svetu bave tim merenjima daju mogućnost svima da koriste i uzimaju rezultate njihovih merenja, koje izgleda kod nas pratim jedino ja, kao slobodan strelac - dodaje Stevančević.

Ovakvi podaci se svakako kose sa tezama raznih stručnjaka, meteorologa, onkologa, dermatologa i drugih koji svakodnevno upozoravaju na to kako se "ni pod razno" ne treba izlagati Suncu između 10 i 17 sati. Međutim, Stevančević i za to ima odgovor.
- Lekari ne znaju jer oni nisu učili o elektromagnetnom zračenju i moraju da se oslone na merenja koja sateliti objavljuju svakodnevno, a njima te podatke niko ne daje. Posledice o kojima oni govore ne dolaze od ultravioletnog nego od iks zračenja, od snažnih munja velikih Sunčevih energija, eksplozija koje razbijaju strukturu ćelije. Recimo, takve eksplozije desile su se u oktobru prošle godine, što upravo upozorava na to da visoke temperature nemaju veze sa zračenjem. Zračenje može da bude izuzetno snažno, a da napolju bude hladno, i obrnuto. Jednostavno uv zračenje nije ove godine faktor rizika za zdravlje ljudi i oni ne treba da se plaše Sunca - kaže Stevančević.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:28h

Poslanici počeli raspravu o Predlogu zakona o licenciranju stečajnih upravnika

16:34h

Danas završetak upisnog roka za srednjoškolce

16:42h

Dotirano letovanje preko ZPU

16:51h

Blage kazne za zlostavljanje rođenog potomstva povremeno zaprepašćuju građane i stručnjake

17:00h

Sunce ove godine nije tako opasno

17:08h

Da li su grčki studenti dobili falš diplome

 


     


FastCounter by LinkExchange