[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poslanici počeli raspravu o Predlogu zakona o licenciranju stečajnih upravnika

Ubuduće manje muke

sa firmama u stečaju

Jovan Pavalić, DSS: Predlog Zakona i koncepcijski u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeli su juče načelnu raspravu o Predlogu zakona o licenciranju stečajnih upravnika, koji predstavlja potporu Predloga zakona o stečaju, o kome su poslanici raspravljali prethodnih dana.
Većina poslanika vladajuće koalicije, kao i opozicioni poslanici DS, izjasnili su se da će podržati ovaj predlog zakona, dok su radikali bili protiv predloženog rešenja.

Zoran Stojković, ministar pravde, u ime predlagača zakona rekao je da se ovim zakonom detaljno uređuje jedno od ključnih pitanja za efikasno vođenje stečaja.
- Ranije su najveći problem bili nestručni stečajni upravnici kojima su sudije ponekad poveravale i po 20 preduzeća, a nisu bili u mogućnosti ni jedan stečaj da sprovedu kako treba. Agencija će sada organizovati ispite, dodeljivati licence i utvrđivati određene standarde za vođenje stečajnog postupka kod sudova - rekao je Stojković i dodao da će Agencija imati Nadzodni odbor, Upravni odbor i direktora koji će biti u nadležnosti vlade.

Zakon po meri nevladinih

Poslanik srpskih radikala Nemanja Šarović istakao je da SRS neće glasati za Predlog zakona o licenciranju stečajnih upravnika jer je pravljen po meri nevladinih organizacija, a ne prema postojećem stanju u privredi. On je, takođe, naglasio da će zakon i dalje biti dobar samo za stečajne upravnike i da neće omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

On je takođe dodao da će se članovi ovih tela, kao i direktor Agencije za licenciranje, birati na predlog resornog ministra, u ovom slučaju ministra privrede.
Poslanik DSS Jovan Palalić istakao je da je ovaj predlog zakona i koncepcijski u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku, jer ranije u Trgovinskim sudovima nisu postojali nikakvi kriterijumi kada su se birali stečajni upravnici. Prema njegovim rečima, zbog dužine trajanja stečajnog postupka ranije je bila umanjena vrednost stečajnog dužnika, a kako je on naglasio, mnogi poverioci su bili u povlašćenom položaju, u zavisnosti od toga u kakvim su odnosima bili sa stečajnim upravnicima.
Poslanici SRS-a istakli su da vlada ovim predlogom zakona pokušava da obmane poslanike, jer pojedine odredbe u njemu nemaju nikakve veze sa osnivanje Agencije za licenciranje.

- Jednim članom ovog zakona se omogućava angažovanje stranih i domaćih stručnjaka koji će verovatno imati velike honorare. Takođe se pruža mogućnost finansiranja agencije od strane raznih donatora, što znači da će novac ulagati samo oni koji imaju neki interes, odnosno oni koji žele da saznaju podatke o nekom preduzeću, kako bi ga što lakše kupili - zaključio je Branislav Rankić iz SRS-a i dodao da, ukoliko vlada osnivanjem agencije želi da promoviše posao stečajnog upravnika, to treba da radi reklamiranjem na televiziji, a ne da troši narodni novac na osnivanje novih agencija.

O. SLAVKOVIĆ


vesti po rubrikama

^društvo

16:28h

Poslanici počeli raspravu o Predlogu zakona o licenciranju stečajnih upravnika

16:34h

Danas završetak upisnog roka za srednjoškolce

16:42h

Dotirano letovanje preko ZPU

16:51h

Blage kazne za zlostavljanje rođenog potomstva povremeno zaprepašćuju građane i stručnjake

17:00h

Sunce ove godine nije tako opasno

17:08h

Da li su grčki studenti dobili falš diplome

 


     


FastCounter by LinkExchange