[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sukobi mišljenja u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju

Hag ne veruje Hrvatima

Meron rekao da je hrvatsko pravosuđe nesposobno za preuzimanje pojedinih suđenja - Karla del Ponte mu kontrira

ZAGREB - Hrvatski advokati, koji su uključeni u pojedine haške procese, tvrde da je u Haškom sudu došlo do sukoba između samog suda i tužilaštva, a to se najbolje vidi u različitim ocenama sposobnosti hrvatskog pravosuđa da sudi za ratne zločine, koje su iskazali predsednik Suda Teodor Meron i tužilac Karla del Ponte.

Mirko Norac sutra u Tribunalu

Hrvatski general Mirko Norac, protiv koga je Haški sud 20. maja podigao optužnicu za zločine nad srpskim civilima u Medačkom džepu 1993. godine, u četvrtak će se pojaviti pred Haškim sudom da bi se izjasnio o krivici, izjavio je njegov advokat Željko Olujić. On je rekao da je još neizvesno da li će se Norac istog dana vratiti u Hrvatsku, kao ni to hoće li haške optužnice protiv Norca i Rahima Ademija biti objedinjene.

Meron je vrlo kritički govorio o sposobnosti hrvatskog pravosuđa, za razliku od Karle del Ponte, koja je izričito naglasila da je hrvatsko pravosuđe sposobno da preuzme pojedine haške slučajeve.
Posle prekjučerašnje iznenadne i nenajavljene posete hrvatskog ministra spoljnih poslova Miomira Žužula i ministra pravosuđa Vesne Škare-Ožbol Haškom sudu, još se ne zna o čemu su oni razgovarali sa Meronom i Karlom del Ponte. Po povratku u Zagreb, oni su rekli da ne smeju da daju izjave "jer je tako odlučeno u Hagu".

Žužul je ipak rekao da je to bio "radni sastanak na kojem je bilo reči o prošlonedeljnom Meronovom izveštaju Savetu bezbednosti UN, u kojem je kritički govorio o sposobnosti hrvatskog pravosuđa da primeni međunarodne pravne norme u suđenjima za ratne zločine, a time i za najavljeno preuzimanje nekih haških predmeta".

Umesto Žužula i Škare Ožbolt, kratku izjavu je, na insistiranje novinara, dao pomoćnik ministarke Jakša Muljačić, koji je rekao da se sastanak odvijao u okviru određenih akademskih diskusija koje upravo očekuju tužilaštvo, sudska veća i sekretarijat suda, u smislu svih događanja oko završne strategije rada Haškog suda. Tom strategijom tužilaštvu je određen rok do kraja ove godine za završetak svih istraga i podizanje optužnica, uz predviđeno prepuštanje određenog broja predmeta nacionalnim sudovima.

Agencije


vesti po rubrikama

^balkan

16:22h

Sukobi mišljenja u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju

16:31h

Mikerević obavestio ambasadore o novim funkcijama

16:40h

Oštra reagovanja na Tihićevu izjavu

16:49h

Medlin Olbrajt prikuplja poene za Džona Kerija

 


     


FastCounter by LinkExchange