[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 4. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radoslav Stojanović, profesor međunarodnog javnog prava, tvrdi

Vlada Srbije može da stopira

izručenja u Hag

Vlada može da spreči izručenja ukoliko ustanovi da bi to moglo da ugrozi nacionalu bezbednost, ali je to u suprotnosti s međunarodnim obavezama

BEOGRAD - Okružni sud u Beogradu odlučuje o haškim optužnicama protiv četiri generala, a Vlada Srbije može zaustaviti odluku o izručenju ukoliko ustanovi da bi to moglo ugroziti nacionalnu bezbednost - rekao je za Tanjug Radoslav Stojanović, profesor Međunarodnog javnog prava Pravnog fakulteta u Beogradu.

Status optuženih

U Zakonu o saradnji s Tribunalom navedeno je da Nacionalni savet za saradnju s Međunarodnim sudom odlučuje o statusu optuženog, što prema mišljenju Stojanovića, znači da utvrđuje pravosnažnost haške optužnice.

- Nacionalni savet ima i ovlašćenje da odlučuje, odnosno predloži da se ne izvrši izručenje po optužnicama Haškog tribunala, ukoliko bi to izručenje ugrozilo nacionalnu bezbednost - precizirao je Stojanović.

Stojanović je dodao da republička vlada odlučuje o tome da li je u konkretnom slučaju ugrožena nacionalna bezbednost.
- To je sve što može da uradi republička vlada, jer po optužnicama odlučuje Okružni sud u Beogradu, a Vlada može upravnom odlukom tu sudsku odluku o izručenju zaustaviti, ukoliko je odlučila da bi to izručenje moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost - naveo je Stojanović.

Drašković: Nacionalni savet nije nadležan za izručenja

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, rekao je za Tanjug da Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom nije nadležan da odlučuje o izručenju optuženih. Nacionalni savet, dodao je Drašković, nije nadležan ni o odlučivanju o tome da li bi njihovo izručenje ugrozilo bezbednost države.

Naša zemlja je, rekao je Stojanović, obavezna po međunarodnim dokumentima, pre svega Rezolucijom UN o osnivanju Haškog tribunala, Dejtonskim ugovorom i Rezolucijom 1244 na saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine.

Niko nam nije kriv

- Ta dokumenta imaju primat nad unutrašnjim zakonodavstvom, te bi odluka republičke vlade o neizručenju zbog nacionalne bezbednosti bila sporna kao akt kojim se onemogućava saradnja na koju smo obavezni - istakao je on.

Prema Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom, odluku o izručenju donosi sud, pa ukoliko nema zabrane od vlade zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti, akt o izručenju donosi ministar za ljudska i manjinska prava. Stojanović je podsetio na činjenicu da Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom još nije formiran, i da je irelevantan prema našim međunarodnim obavezama, jer međunarodna zajednica "nije dužna da pokriva naše nesposobnosti u organizovanju državne uprave".


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Tadić poručio na sednici GO DS: DS neće na izbore do sledećeg leta

17:25h

Neizvesno da li će se odbornici birati po važećem Zakonu

17:30h

Radoslav Stojanović tvrdi: Vlada Srbije može da stopira izručenja u Hag

17:35h

Pavković: Osveta će stići svakoga ko nas izruči

17:40h

U parlamentu državne zajednice SCG ponovo zapelo oko zastave države

00:36h

Dačić: Glavni odbor nije tražio da budem razrešen

 
 


     


FastCounter by LinkExchange