[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 4. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Boris Tadić, predsednik Srbije, poručio juče na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke

DS neće na izbore do sledećeg leta

Tadić zatražio apsolutnu disciplinu zbog kampanje za lokalne izbore. Zbog odlaska na odmore u toku predsedničke kampanje u planu smene čelnika DS u Vlasotincu i Somboru

BEOGRAD - Srbiji ne trebaju novi parlamentarni izbori za vladu, uprkos tome što DS nije u njoj. Potrebna nam je stabilnost od najmanje godinu dana, a izbori bi bili izvor krize i faktor destabilnosti - poručio je juče Boris Tadić, novoizabrani predsednik Srbije na sednici Glavnog odbora DS u centru Sava.

Sednica GO održana je radi analize izbornog rezultata na predsedničkim izborima i izgradnji strategije za lokalne izbore.

Tadić je govoreći o odnosu svoje stranke i vlade Srbije, postavio i pitanje kakva bi bila rekonstrukcija vlade.
- Kako bi tehnički to izgledalo. Sa kojih izbora da uzmemo rezultate. Sa decembarskih ili iz prvog kruga predsedničkih. Možda iz drugog kruga, kada bi po tome DS pripalo duplo više mesta od svih stranaka u vladi. I ta podela resora, gde svako uzima po želji, a ne po sposobnosti. To je nemoguće. DS se bori za vlast, ali ne srlja u vlast. Imamo ambicije, ali i uzdržanost. Važno je da pokažemo političku zrelost, jer svet to ceni - istakao je Tadić.

Pobedu na predsedničkim izborima ocenio je kao pobedu demokratskih snaga koje nisu dopustile radikalizaciju Srbije.
Kao velike probleme Srbije naveo je Kosovo i Metohiju, odnose u državnoj zajednici, nastavak reformi odbrane, pravosuđa, privrede, prosvete, odnose sa susedima i nedefinisane granice kao i napredak prema evropskim integracijama.

Ujedinjenje DS i DC

GO DS doneo je odluku o ujedinjenju sa DC, a integracija će formalno biti završena do lokalnih izbora. Predsednik DC Dragoljub Mićunović izjavio je da će prvi korak biti stvaranje zajedničke liste za predstojeće lokalne i pokrajinske izbore. Kasnije, od kraja avgusta, kada dođe do formalnog ujedinjenja, kako je rekao, biće formirani zajednički organi i delovaće pod imenom DS.

- Temelj politike DS biće politička stabilnost i otvaranje novih radnih mesta. Čekaju nas duge godine rada i od nas zavisi koliko će biti dug put do Evrope. Stabilnost političkih institucija ostvariće vlada, parlament i predsednik Republike, ali međusobna komunikacija mora da bude olakšana uz novu političku kulturu- naglasio je Tadić.

Prekidan više puta spontanim aplauzima raspoloženih i, očigledno, posle izborne pobede opuštenih članova GO, Tadić je bez buke najavio novu ofanzivu demokrata pred lokalne izbore, ali sa oštrim disciplinskim merama.

- Od danas počinje totalni angažman u kampanji, a dopušteni su samo trodnevni odmori i to uz odobrenje. Ko se ne pridržava biće smenjen. Treba nam apsolutna disciplina, a ne diktatura. Oni koji se nisu pridržavali pravila biće smenjeni - poručio je predsednik demokrata. "Glas" nezvanično saznaje da je zbog odmora usred predsedničke kampanje u planu smena predsednika OO DS u Vlasotincu i Somboru.

Tadić je naglasio i da uslove koje nameće sebi, nameće i drugima i da DS traži još novih i sposobnih ljudi.
- DS mora da bude svesna i svojih potencijala i slabosti. Činili smo greške - upozorio je Tadić.

Pred kampanju za lokalne izbore koji se očekuju 19. septembra, Tadić je najavio da će se sprovesti istraživanje na osnovu koga će se birati kandidati.
- Ne sme da se desi da kandidati budu ljudi koji imaju mrlje u karijeri. Moramo da budemo najčvršća moralna stranka - rekao je predsednik DS.

DS će sigurno na svim izborima sarađivati sa strankama etničkih zajednica, a juče se iza zatvorenih vrata razmatrala strategija za lokalne izbore i mogućnost partnerstva sa drugim partijama. Tadić je tajanstveno jedino rekao da je ta lista "jako mala".

U prvom delu sednice, verifikovani su mandati stotinak novih članova GO, a Tadić je opušteno uz duhovite upadice pozdravio nove članove rukovodstva.
- Dajte jači aplauz, da ne pomisle da smo kilava stranka - predložio je on.

Predsednik IO Marko Đurišić, podneo je izveštaj o aktivnostima stranke između dve sednice, u kome je kritikovao ponašanje nekih odbora u kampanji.

Ostavka

Boris Tadić neće podneti ostavku na mesto predsednika stranke zbog nove dužnosti, ali će mu, kako je za "Glas" rekao Bojan Pajtić, potpredsednik DS, Predsedništvo stranke pomagati u obavljanju stranačkih dužnosti.
Tadić je jedino podneo ostavku na poslaničko mesto u Skupštini Srbije, a Predsedništvo je odlučilo da ga tamo zameni Zoran Alimpić, predsednik GO DS Beograda. Odmah posle inauguracije, Tadić će, kako je najavio, otputovati u Ameriku, u Kolorado, na najveći privredni forum na svetu. Na sednici GO primećeno je odsustvo Ružice Đinđić, Nede Arnerić, ali i potpredsednika Nenada Bogdanovića.


V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Tadić poručio na sednici GO DS: DS neće na izbore do sledećeg leta

17:25h

Neizvesno da li će se odbornici birati po važećem Zakonu

17:30h

Radoslav Stojanović tvrdi: Vlada Srbije može da stopira izručenja u Hag

17:35h

Pavković: Osveta će stići svakoga ko nas izruči

17:40h

U parlamentu državne zajednice SCG ponovo zapelo oko zastave države

00:36h

Dačić: Glavni odbor nije tražio da budem razrešen

 
 


     


FastCounter by LinkExchange