[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 4. 7. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Advokat Dušan Slijepčević, zastupnik porodice Željka Ražnatovića, najavljuje

Biće obrta na suđenju Arkanovim ubicama

Rano je da pričam o tome, rekao je Slijepčević. Arkan je smetao mnogima, a DB je stvorila atmosferu za njegovo ubistvo, tvrdi Božidar Spasić

BEOGRAD - Na suđenju za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja, biće još mnogo spektakularnih iznenađenja, najavljuje zastupnik porodice Ražnatović, advokat Dušan Slijepčević. On nije želeo da precizira o kakvim je iznenađenjima reč, kao što nije hteo ni da komentariše tvrdnje Milana Đuričića Mikija, jednog od optuženih za ubistvo, iznete u "Kuriru", da je Arkana ubila tajna policija. "Mislim da je još uvek rano da o tome pričam", rekao je Slijepčević, napominjući i da je, u cilju utvrđivanja materijalne istine, podneo mnogo predloga sudu, ali da su oni, nažalost, odbijeni. Đuričić tvrdi da on, Dobrosav Gavrić Duki i Dragan Nikolić Gagi, nisu počinili trostruko ubistvo u beogradskom hotelu "Interkontinental", već "verovatno Državna bezbednost", koju optužuje i da je iskonstruisala optužnicu protiv njih.

Propusti u istrazi

U intervjuu, Đuričić navodi da su njih trojica optuženi "samo zato što su u pogrešno vreme bili na pogrešnom mestu" i ukazuje na mnoge propuste u istrazi i na suđenju, počev od zamerki na nepotpunu rekonstrukciju kojoj nisu prisustvovali ključni svedoci Zvonko Mateović, Svetlana Ceca - Ražnatović i ranjena Ljiljana Albijanić, sumnjivo složenih čaura u jednoj žardinijeri iako je pucano iz više pravaca, pa do smrti Zorana Nikolića Pegle, za koga tvrdi da nije umro od side, već od posledica torture u zatvoru. Po Đuričiću, jedan od dokaza da je DB umešala prste u ubistvo, je i činjenica da nijedna od tajnih kamera u hotelu, u vreme ubistva nije radila.

- Moguće da je da optuženi gradi priču na osnovu nekih činjenica ili ga neko savetuje da na taj način dodatno optereti ionako komplikovan proces. Nesporno je, međutim, da je Arkan imao veze sa tajnom policijom, uostalom, sa njim je i ubijen Milenko Mandić Manda, pripadnik SDB, ali i na optuženičkoj klupi sede dvojica bivših policajaca. Arkanovo ubistvo i dalje je misterija jer nisu rasvetljeni motivi i nalogodavac, a ona postoji jer u startu, policija nije do kraja odradila istragu. Kada policija traži ubice, a ne motiv onda se slučaj još dodatno zapetlja - kaže Boža Spasić, bivši služebnik SDB i vlasnik detektivske agencije SIA.

Ističući da je nemoguće da je DB do kraja iskonstruisala ceo slučaj, jer su u istrazi učestvovali tužilac i istražni sudija, Spasić ipak ne isključuje mogućnost da su neke stvari zataškane.

- Ima osnova da se sumnja da nije sve rađeno kako treba. Postoji sumnja da su u "Interkontinentalu", u vreme ubistva bili još neki agenti službe koji su Arkana pratili po zadatku, a vrlo je verovatno da je tamo još bilo još nekih pripadnika SDB koji su tamo konstantno boravili zbog stranaca, gostiju hotela. Da ne bi radila njihovu operativnu obradu, policija je verovatno sklonila svoje ljude. Takođe je, čudno da u takvom hotelu, punom gostiju i stranaca, nijedna kamera tog dana nije radila-naglašava Spasić.

Smetao mnogima

On ističe da su mnogi imali interes da ubiju Arkana, da je mogao da bude žrtva obračuna između nekih kriminalnih klanova koji su želeli da mu preuzmu poslove, ali i žrtva sukoba nekih struja u policiji.

- Pred smrt, Arkan je imao sukoba i u poslovima sa fudbalom, sa čelnicima FK "Milicionar", u čijem su Upravnom odboru tada bili pokojni ministar policije Vlajko Stojiljković, generali Dragan Ilić, Branko Buca Đurić, Petar Zeković. U javnosti se tada stvorio utisak da je "Milicionar" osnovan kao protivteža Arkanovom "Obiliću".

Činilo se i da je Arkan imao više dodira sa SDB nego sa Javnom bezbednosti i tim generalima. Ne treba zanemariti da je Arkan smetao mnogim kriminalcima koji su sarađivali sa policijom, ali i gangsterima koji su hteli da mu preotmu poslove vezane za sport i kockarnice... Kružile su glasine da je Branislav Uskoković Skole umešan u atentat, a on je kasnije ubijen u seriji likvidacija na beogradskom asfaltu-navodi sagovornik "Glasa".

Međutim, objašnjava on, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Arkan odrađivao mnoge poslove za Miloševićevu vlast, kao i da je bio dobar sa Markom Miloševićem, sa kojim je "radio" cigarete i druge poslove.

- U jednom trenutku taj obim poslova se smanjio i nije bilo mesta za sve. Takođe, ne treba gubiti iz vida činjenicu da je u to vreme, CNN uz Miloševića kao ratnog zločinca apostrofirao jedino Arkana, kao i da je Arkan tada počeo da se bavi politikom. Svako je imao interes da ga ubije, ali kada govorimo u učešću tajne policije u tome, onda možemo reći da je ona stvorila atmosferu za ubistvo. Ona je širila priče i kontrapropagandu o njemu, plašila njime...

Izvršioci su u ovom slučaju nebitni. U ovom slučaju se nije išlo do kraja jer još uvek nije demontiran aparat Miloševićeve tajne službe i otvoreni svi dosijei. Sigurno je da kada bi se oni otvorili bilo priče i o ovom slučaju. Kada su visoki službenici DB odneli na disketama tajne podatke o političarima, pitanje je šta su uradili i u vezi Arkanovog ubistva - zaključuje Spasić.

D. ĆURUVIJA


vesti po rubrikama

^hronika

18:22h

Advokat porodice Ražnatović, najavljuje: Biće obrta na suđenju Arkanovim ubicama

18:31h

Policija saslušala branioca Damira Mandića

 


     


FastCounter by LinkExchange