[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 4. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za subotički "Sever" priprema se Akcioni plan za privatizaciju

Odrekli se savetnika

Ištvan Pastor, predsednik tenderske komisije kaže da će ovo preduzeće jedva preživeti narednu godinu

SUBOTICA - Pošto je javni tender za prodaju 70 odsto društvenog kapitala "Sever holding int. AD Subotica", Agencija za privatizaciju proglasila neuspelim zbog ponuđene niske cene, odlučeno je da Agencija u saradnji sa ovom firmom izradi Akcioni privatizacioni plan, bez učešća savetnika. Svetska banka je pre dva dana uputila kritike Agenciji za privatizaciju zbog poništenja tendera za "Sever" jer ona finansira tehničku pomoć ovom preduzeću.

Odluka o neprihvatanju kupca, austrijske firme ATB je, kako ističu u Svetskoj banci, doneta bez konsultacija sa njom i suprotno preporukama finansijskog savetnika.

Dugovi

Na prodaju je ponuđeno 70 odsto preostalog društvenog kapitala, odnosno 63,1 posto ukupnog kapitala, dakle nešto manje od 27 miliona evra. Austrijanci su u svojoj prijavi ponudili 300.000 evra za kapital "Severa", zatim preuzimanje sadašnjih dugova, koji se procenjuju na oko sedam miliona evra, i obavezali se da će investirati 14 miliona evra. Ponudili su i socijalni program za radnike koji bi bili proglašeni za tehnološki višak, a koji je predviđao otpremninu od 150 evra za godinu staža.

Mirko Simić, direktor "Severa", kaže da su dugovi preduzeća "Kontinental banci" predstavljeni u stopostotnom iznosu, a da se naplativost tih potraživanja u njihovim knjigama vodi u rasponu od pedeset do samo pet odsto. U takvoj varijanti izgleda da kupac kupuje firmu sa 25 miliona evra duga, a u stvari bi platio manje od polovine. Kako i neki drugi papiri pokazuju "nesklad", Agencija će morati da angažuje sudskog veštaka koji će reći konačnu vrednost dugova.

Podsetimo, Agencija za privatizaciju poništila je tender za privatizaciju "Severa", smatrajući da je ponuda austrijske firme ATB neprimerena vrednosti subotičke fabrike, odnosno da će "Sever" mnogo više vredeti nakon rešavanja problema starih dugova prema nekim bankama.

Predsednik tenderske komisije Ištvan Pastor, kaže da su dva člana komisije bila protiv predloga Agencije, dvojica su ga podržavala, a on je lično smatrao da treba prihvatiti predlog i započeti pregovore, jer "Sever" teško može preživeti narednu godinu, koliko je potrebno za raspisivanje i sprovođenje novog tendera.

Vrednost "Severa" procenjena je na oko 51 milion dolara, od čega je malo manje od devet odsto u vlasništvu nekoliko banaka, osiguravajućih zavoda i mnogih pojedinaca.

V. Kostadinov


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:19h

Za subotički "Sever" priprema se Akcioni plan za privatizaciju

17:26h

Milan Kovačević o smanjenju duga

17:33h

Smederevska Palanka: Izvoz vagona u Mađarsku

17:41h

RTB Bor - od enormnog duga EPS-u do najmanje proizvodnje u jednovekovnom postojanju

17:50h

Prema izveštaju londonskog Instituta za rat i mir

17:59h

Sukob akcionara u "Termoelektru"

 


     


FastCounter by LinkExchange