[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Savezno ministarstvo inostranih poslova uzvraća udarac susedima

Spremamo i mi vize za Rumune

BUKUREŠT (Beta) - Rumunija se i dalje zalaže za bilateralno rešenje, kroz zaključenje Sporazuma o režimu viza za građane SCG i Rumunije, koji bi trebalo da predviđa niz olakšica, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rumunije. Vlada Rumunije je donela odluku 25. juna o unilateralnom uvođenju viza za građane SCG od 1 jula. Do potpisivanja ovog sporazuma, Vlada Rumunije je odlučila da budu izuzeti od obaveze posedovanja viza za ulazak u Rumuniju više kategorija građana iz SCG.

Izuzete su diplomate, funkcioneri međunarodnih organizacija, građani koji poseduju dozvole za boravak izdate u jednoj zemlji EU i u Švajcarskoj, Norveškoj Islandu, Kanadi, SAD i Japanu i još nekoliko kategorija.

U slučaju građana koji imaju poslovne odnose u Rumuniji, što pretpostavlja više putovanja, na zahtev administrativnih centrala ili trgovinskih preduzeća sa značajnim ekonomsko-finansijskim potencijalom, vize se mogu izdati i na godinu dana. Takse za vize su od 25 evra za kratki boravak i jedan ulaz i 60 evra za kratki boravak i više ulaza.

U odluci Vlade Rumunije od 25. juna unilateralno uvođenje viza od 1. jula obrazloženo je "neangažovanjem vlasti u Beogradu" u pregovorima za sporazum o režimu viza.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore (SCG) izrazilo je juče "duboko žaljenje" zbog odluke Vlade Rumunije da uvede vize za građane SCG i najavilo da je prinuđeno da preduzme recipročne mere. Odluka Rumunije o uvođenju viza usledila je pošto je u novembru 2003. ta zemlja bez konsultacija i jednostrano otkazala bilateralni sporazum o ukidanju viza za poslovna i privatna putovanja iz 1967, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova SCG.


vesti po rubrikama

^vesti

17:18h

Savezno ministarstvo inostranih poslova uzvraća udarac susedima

17:26h

Tadić na Exitu?

17:34h

Berlin: Sudar brodova, 11 povređenih

17:41h

Bez zastoja kroz kanjon Morače

17:50h

Prokuplje: Na deponiju bačeno 30 tona višanja

18:01h

Umro Stipe Šuvar

23:08h

Nenad Čanak u bolnici

   


     


FastCounter by LinkExchange