[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Završena sednica Severnoatlantske alijanse u Istanbulu

Bomba na kraju samita

ISTANBUL - U trenutku kad se zvanični deo samita NATO završavao u Istanbulu, na aerodromu Ataturk, s kojeg je za nekoliko časova trebalo da počne velika "seoba" šezdesetak predsednika, premijera i ministara zemalja učesnica samita, eksplodirala je bomba.

Ekplozija, kako se pretpostavlja, novčanika-bombe dogodila se u avionu turske nacionalne aviokompanije koji je četrdeset minuta pre toga doleteo iz Izmira a u trenutku kada su radnici aerodromske službe, pošto su putnici izašli, ušli da čiste avion.

Prema prvim informacijama, od bombe koja je eksplodirala u srednjem delu aviona, povređeno je troje radnika, od kojih je jednome otkinuta ruka. U ovom trenutku nije poznato ko stoji iza ovog terorističkog napada a istanbulski aerodrom bio je zatvoren jedno vreme.

Samit NATO u Istanbulu nastavljen je juče sastancima Komisije NATO - Ukrajina i Evro-Atlantskog saveta na nivou šefova država i vlada. Savet NATO-Rusija razmotrio je bezbednosnu situaciju u Avganistanu, Iraku, na Balkanu, a bilo je reči i o daljem unapređenju praktične vojne saradnje dve strane. Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer rekao je da je podrška Rusije bezbednosnoj opciji NATO snaga u Mediteranu dobar primer zajedničkog nastupa u borbi protiv terorizma.

Turska i EU

Američki predsednik Džordž Buš i nemački kancelar Gerhard Šreder pohvalili su Tursku zato što je, kao islamska zemlja svetovnog poretka, našla mesto u svetskoj zajednici demokratskih zemalja i napreduje na putu ka učljanjenju u Evropsku uniju.
Ali francuski predsednik Žak Širak prekjuče je žestoko kritikovao Buša zato što "gura" Tursku tamo gde joj nije mesto. Lideri EU treba da decembra ove godine odluče kada će i da li će uopšte započeti zvanične pregovore s vladom u Ankari o ulasku Turske u Uniju.

Shefer je rekao da je Rusija ponovila primedbe zbog širenja Alijanse na Istok, dok je NATO izrazio zabrinutost zbog toga što Rusija još nije povukla svoje snage iz Moldavije i Gruzije, kao što je to obećala pre pet godina.

U ponedeljak, prvog dana samita, lideri 26 zemalja NATO odlučili su da privremenoj iračkoj vladi pomognu u obučavanju snaga bezbednosti, da prošire misiju u Avganistanu i okončaju operaciju Sfora u BiH. Predsednik Avganistana Hamid Karzai pozdravio je na konferenciji za novinare sa Sheferom odluku Alijanse da u njegovu zemlju pošalje dodatne trupe radi obezbeđivanja izbora u septembru.

Samit su pratili protesti, pa je istanbulska policija i juče bila primorana da upotrebi suzavac da bi rasterala demonstrante. Oko 1.000 demonstranata sukobilo se sa snagama reda u zoni udaljenoj oko kilometar i po od mesta gde se samit održava, preneo je Asošijeted pres navodeći da je nekoliko osoba uhapšeo. Policija je energičnom akcijom sprečila demonstrante da prodru na glavni istanbulski trg, gde su zabranjeni protesti.

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

17:03h

Završena sednica Severnoatlantske alijanse u Istanbulu

17:11h

Irak: Teroristi ubili američkog taoca
        


FastCounter by LinkExchange