[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Proizvođači upozoravaju da ove nedelje moraju znati cenu malina

Neće da beru za 50 dinara

Ukoliko ovih dana malinari ne saznaju cenu, mogu iz revolta prestati da beru i predaju malinu

LOZNICA - U selu Paskovac, u lozničkoj opštini, pod malinom se nalazi oko 25-30 hektara, dok je prosečan rod od 250 do 300 tona, kaže malinar Milan Stanković, navodeći da se ovde još niko ne izjašnjava o otkupnoj ceni. Do sada je obrano oko 30 odsto roda, otkupljivači krstare po selu, ali niko ne govori o ceni, niti se zna gde predata malina završava.

- Ovih dana moramo saznati cenu, pogotovo mi ovde gde maline stiže nešto ranije. Ne možemo čekati ili će biti problema, ljudi iz revolta mogu i prestati da beru i predaju malinu. Svi proizvođači očekuju cenu od 1,28 evra, a ako se ostane pri 50 dinara, kako se priča, sigurno slede protesti i blokade - kaže Stanković, navodeći da je ovo pretežno voćarski kraj i da se, na uštrb drugih kultura, ovde gaje maline, kupine, šljive...

- Ovdašnji seljak 70 odsto realnih prihoda ostvari od voćarstva, maline i kupine, i ako ga sada "zavrnu", standard i ulaganje za narednu godinu su mu ozbiljno ugroženi - kaže on. Malinari u Paskovcu su čuli kako su vlasnici hladnjača, koji daju 50 dinara za prvu klasu, poslali ljude i pretili da niko ne sme probiti cenu.

Ovdašnji malinari nemaju udruženje proizvođača i najavljuju da će uskoro uraditi nešto na tom planu, a do tada je neizvesno po kojoj ceni će predati "crveno zlato" iz Paskovca, jedno od najkvalitetnijih u Srbiji.

S. Tr

 

Konačna cena

LJUBOVIJA - Akontaciona cena za otkup maline prve klase je 50 dinara, a cena za drugu klasu, koja je i konačna, iznosi 40 dinara - potvrđeno je proteklog vikenda na sastanku koji su u Ljuboviji održali predstavnici 22 hladnjače iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga i Bajine Bašte. Predstavnici hladnjača, koje su članovi Udruženja hladnjačara Srbije, postigli su čvrst dogovor da se ova cena ne probije.
- Otkupna cena maline utvrđena je na osnovu analize prošlogodišnje prodaje i izvoznih cena i trenutne situacije na inostranom tržištu - izjavila je Evica Mihaljević, izvršni direktor Udruženja hladnjačara Srbije.
Otkupljivači maline tvrde da cena maline na inostranom tržištu i dalje pada i da se ove godine očekuje za oko 20 odsto veći rod nego lani. Srpsku malinu sve više ugrožava i malina iz novih članica EU (Poljske i Mađarske), ali i Bugarske, Rusije, Češke, Rusije, Rumunije i Republike Srpske.
- Ovo nije rat hladnjačara i proizvođača, već pokušaj da se iznađe trajno rešenje. Naš cilj je da se povećaju prinosi maline, pristupi planiranju proizvodnje, jer trenutno ne samo da se niko ne bavi planiranjem zasada, već ne znamo ni koliko maline imamo - kaže Zlatko Milutinović, vlasnik PP "Zadrugar", koji ima hladnjaču u selu Donja Ljuboviđa kod Ljubovije.

Tekst i foto: M. I.


vesti po rubrikama

^Srbija

16:14h

Loznica: Proizvođači upozoravaju da ove nedelje moraju znati cenu malina

16:20h

Bujanovac: "Kolo" ostalo bez novca

16:27h

Aleksandrovac obeležava Dan opštine

16:33h

Majdanperk: Odobren projekat "Multimedijalni pristup nastavi"

   
 


     


FastCounter by LinkExchange