[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nema potvrde za iznenadne najave u vezi skorog ulaska Demokratske stranke u Vladu Srbije

DS neće, a Labus pipa puls

BEOGRAD - Jučerašnjom izjavom Miroljuba Labusa, potpredsednika srpske vlade, o skorom formiranju većinske vlade, ponovo je pokrenuta stara priča o ulasku DS u izvršnu vlast.

Da li je izbor Tadića za predsednika samo podstrekao Labusa da priča "ono što se babi snilo" ili je izjava tako visokog državnog funkcionera ozbiljna najava kompletiranja kabineta demokratskim strankama, pokazaće se veoma brzo. Sasvim je logično da bi takva mogućnost bila rezultat velike trgovine - jer aktuelna vlada više ne bi imala potrebe za podrškom SPS-a, a DS bi dobio ministarska mesta i zbog toga akteri priče detalje kriju "kao zmija noge".

- O toj temi zvanično nije bilo reči, a stav DS se nije promenio - dakle, nismo neprijatelji vlade, ali ućićemo samo u novu vladu, a ne da bismo dobili poneki resor i na taj način joj dali legitimitet - rekao je za "Glas" Dragan Šutanovac, član Predsedništva Demokratske stranke.

Na naše konkretno pitanje da li im je premijer Koštunica ponudio ulazak u vladu, Šutanovac je rekao da nije, odnosno da o "tome ne zna ništa", ali je i najavio da će DS do kraja nedelje imati i sednice Predsedništva i Glavnog odbora i da je moguće da će biti reči i o toj temi.

Vlajko Senić, portparol SPO-a, smatra da u ovom trenutku ne postoje šanse da DS uđe u vladu, odnosno da Labusova izjava nema osnova, jer su tadićevci mnogo puta ponovili da neće u ovakvu vlast.

Prvi test u Skupštini

Prema Betinoj vesti, Labus je juče u hotelu "Hajat" novinarima rekao da očekuje da će Srbija "u bliskoj budućnosti" dobiti većinsku demokratsku vladu, nakon što je izabran "demokratski predsednik".
- Rekonstrukcija podrazumeva i mogućnost formiranja nove vlade u skladu sa parlamentarnom snagom svake stranke - precizirao je Labus. Prvi test da li se Srbija nalazi na putu formiranja većinske demokratske vlade koja će da nastavi politiku evropskih integracija i neophodnih reformi, kako je ocenio Labus, biće skupštinsko zasedanje ove nedelje.
- Mislim da bi bilo jako važno da se na delu pokaže stvaranje te nove demokratske, reformske, proevropske većine, jer do sada smo pričali o tome, a sada je trenutak da radimo na tome - istakao je Labus.

Nezvanično, u krugovima bliskim vladi, rečeno nam je i da se očekuje aktivnija podrška DS-a potezima vlade, kao i da su Tadić i Koštunica verovatno postigli dogovor o nenapadanju. Takođe, međunarodna zajednica (čitaj - Solana) protive se novim parlamentarnim izborima, jer smatra da su u Srbiji konačno formirane sve državne instiutucije. Sve u svemu, kako nam je rečeno, DS neće skoro u vlast.

U stranci Velimira Ilića takođe ne veruju da će demokrate u dogledno vreme ući u vlast.
- Prošlo je više od sto dana rada vlade i ne verujem da će DS pred lokalne izbore hteti da preuzme odgovornost za dosadašnji rad Koštuničinog kabineta - kaže naš sagovornik, dodajući da su demokrate "dobile vetar u leđa" posle pobede Tadića.

Ni politički analitičar Milan Nikolić ne vidi razloge zbog kojih bi DS sada ušao u vladu, ali napominje da bi razlog mogao da bude donošenje ustava.

On napominje da građani očekuju da vide izvesnu kohabitaciju između predsednika Republike i premijera, ali ne isključuje mogućnost da se postigne dogovor i o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Nikolić dodaje da ni DSS-u ne bi odgovaralo da DS uđe u vladu jer bi to bilo otvoreno priznanje poraza, imajući u vidu da je njihov kandidat bio tek četvrti u prvom krugu predsedničkih izbora.

Prema našim izvorima bliskim Labusu, on je izjavu o ulasku DS-a u Vladu dao iz prosto zato što ga je sramota što radi u kabinetu koji opstaje uz podršku SPS-a.

R. N. - M. M.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Nacionalni savet za saradnju s Hagom sledeće nedelje održaće prvu sednicu

17:20h

Otklonjene nedoumice o upotrebi sile u slučaju secesije

17:30h

Zagrebačka štampa o izboru Tadića

17:45h

Čeda Jovanović bio na razgovoru u policiji

17:55h

Nema potvrde za iznenadne najave u vezi skorog ulaska DS u Vladu Srbije

18:10h

Poslanici SCG tražili od ministara odgovore na različita pitanja

23:15h

Tadić u Parizu

   
 


     


FastCounter by LinkExchange