[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čedomir Jovanović saslušan u prostrijama UBPOK -a u Makišu

Ne znam ko je ubio

Momira Gavrilovića

Strašan je stepen bolesti koja postoji u našem društvu. Da Koštunica na poligrafu kaže gde je bio Ulemek. Insistirao sam na poligrafskom testiranju. MUP: Jovanović je saslušan u svojstvu građanina

BEOGRAD - Čedomir Jovanović, bivši potpredsednik vlade Srbije bio je juče na informativnom razgovoru u prostorijama Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala u Makišu u vezi sa okolnostima oko ubistva Momira Gavrilovića, bivšeg radnika Službe državne bezbednosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u svom saopštenju potvrdilo da je Jovanović na razgovor pozvan u svojstvu građanina, a na sopstveno insistiranje i poligrafski je testiran.

Na konferenciji za novinare Jovanović je saopštio da ga poziv nije iznenadio i da se i on trudio tokom prethodne tri godine da se sazna istina u vezi sa ovim ubistvom, pa je zato čitav događaj okvalifikovao kao političku zloupotrebu.

- Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv inspektora UBPOK -a, iako je on bio zakonski neosnovan i apsolutno politički motivisan, s obzirom da je vest o mom navodnom privođenju i zatvaranju puštena u javnost čak i pre nego što sam ušao u zgradu UBPOK -a. U Srbiji u kojoj se hapse organizatori Egzita drago mi je da budem na toj strani, a ne na onoj na kojoj se nalazi Koštunica i njegov Legija - rekao je Jovanović.

Istraga tapka u mestu

Momir Gavrilović (42) ubijen je 3. avgusta 2001. godine u novobeogradskoj Ulici Džona Kenedija broj 15, ispred zgrade na parkingu. Gavrilović je, kako se tada pretpostavljalo, ubijen zbog iznošenja detalja savetnicima predsednika SRJ Vojislava Koštunice o sprezi kriminalaca sa ljudima iz tadašnje vlasti, o prodoru organizovanog kriminala u privredni život i razgranatosti delovanja pojedinih klanova i korupciji.
Međutim, policija se, tek četvrti dan po ubistvu Gavrilovića, oglasila, odnosno Goran Petrović, tadašnji načelnik RDB, na konferenciji za novinare, iznoseći šture podatke o dosijeu ubijenog.
Ubistvo Gavrilovića dovelo je do podela unutar DOS-a. Međutim, kasnije se prepričavalo da Gavrilović nije imao nikakvu dokumentaciju o sprezi kriminala i ljudi iz vlasti, već je Koštuničinim savetnicima predočio pismeni plan o rekonstrukciji MUP-a.

D. G. - D. Ć.

On je istakao da su se policijski inspektori, koji su u ranim poslepodnevnim satima došli u njegov stan ponašali korektno, i da im je bilo jasno da je ovde reč o političkoj zloupotrebi.
- Pitali li su me da li je Zoran Đinđić naručio ubistvo Gavrilovića, da li sam ga ja obavio, imam li saznanja ko je to uradio, da li su to učinili Dušan Mihajlović, Goran Petrović, Vladimir Popović i Zoran Mijatović. To je strašno, ne zato što nemamo odgovor na ta pitanja, već zato što to govori o stepenu bolesti koja postoji danas u našem društvu, koja proizičlazi iz nemoći politike koju oličava Vojislav Koštunica, - reči su Jovanovića, koji je dodao da ne zna ko je ubio Momira Gavrilovića, ali zna da to nije učinio ni on, ni Zoran Điniđić ili neki njegov saradnik.

Jovanović je još rekao da je ovakav događaj najavljen pre sedam dana i "o tome je pismeno obavešten ministar Jočić kao i generalni inspektor policije Vladimir Božović, kojima je upućeno pismo sa pitanjem - Da li u ovoj državi zakon sprovodi i štiti policija ili omiljeni novinari poraženog političara Vojislava Koštunice?'".

"Voleo bih da vidim taj poligraf, na kojem bi Vojislav Koštunica, ili njegov prvi policajac, nestašni gospodin Jočić, odgovorili na pitanja da li su zloupotrebili smrt Momira Gavrilovića u političkom obračunu sa vladom Zorana Đinđića, sa Demokratskom strankom i našom policijom. Voleo bih da na poligrafu odgovori na pitanje da li možda zna ko je četrnaest meseci skrivao Milorada Ulemeka i ko je dogovorio njegovu predaju, na način koji vređa naše društvo, s obzirom na odbranu koju je on ponudio u sudskom procesu, koji se vodi protiv njega".

Bivši potpredsednik vlade još je rekao da neće tužiti ljude koji su ga danas ispitivali, ali da će podneti tužbu protiv premijera Vojislava Koštunice, ministra policije Dragana Jočića i šefa BIA-e Radeta Bulatovića. Razlog za to je, kako je rekao, što oni prikrivaju istinu od građana Srbije nesaopštavajući izveštaj policije o istrazi koja je sprovedena po zahtevu tužilaštva, a u vezi sa odgovorima na pitanja koja je u svojoj odbrani postavio Milorad Ulemek.

Jovanović tvrdi da više od nedelju dana taj izveštaj stoji u fioci.
- Ja hoću pred sudom da odgovorim na pitanja koja će mi postaviti tužilac i advokati, a ti odgovori će baciti bitno drugačije svetlo na sudski proces koji se vodi, i mislim da će pomoći sudskom veću da utvrdi istinu i izrekne adekvatnu kaznu onima koji su umešani u ubistvo Zorana Đinđića - rekao je Jovanović.

MUP Srbije je juče potvrdio da je u prostorijama Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Čedomir Jovanović saslušan i po dobrovoljnom pristanku poligrafski testiran.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Nacionalni savet za saradnju s Hagom sledeće nedelje održaće prvu sednicu

17:20h

Otklonjene nedoumice o upotrebi sile u slučaju secesije

17:30h

Zagrebačka štampa o izboru Tadića

17:45h

Čeda Jovanović bio na razgovoru u policiji

17:55h

Nema potvrde za iznenadne najave u vezi skorog ulaska DS u Vladu Srbije

18:10h

Poslanici SCG tražili od ministara odgovore na različita pitanja

23:15h

Tadić u Parizu

   
 


     


FastCounter by LinkExchange