[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Rasim Ljajić

Nacionalni savet za saradnju s Hagom sledeće nedelje održaće prvu sednicu

Slede izručenja, pa

suđenja kod kuće

Ljajić: Netačne tvrdnje Tribunala da ne sarađujemo Labus: Saradnja s Hagom biće ubrzana, odmah pošto bude izabran predsednik Nacionalnog saveta

BEOGRAD - Ocene Tužilaštva da je prekinut svaki vid saradnje sa Hagom netačne su, jer smo pre dva dana oslobodili devet svedoka čuvanja državne, vojne i službene tajne. Više od sedam hiljada različitih dokumenata je ustupljeno Tribunalu. Imali smo zastoj u izručenjima zbog izbora, ali SCG će nastaviti saradnju sa Tribunalom u punom obimu, kako bi se otklonile prepreke za ulazak u evropske integracije.

Očekujemo, da će posle toga, određeni broj slučajeva biti procesuiran pred domaćim sudovima - rekao je juče Rasim Ljajić, ministar za ljudska prava, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini SCG.

I potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus je, tokom jučerašnjeg dana, izjavio da će saradnja s Hagom biti ubrzana, odmah pošto bude izabran predsednik Saveta za saradnju s Hagom.
- Saradnja s Tribunalom sada nije pitanje Vlade Srbije nego izbora predsednika Saveta, objasnio je Labus.

- Prošla vlada uvela je praksu da je ministar spoljnih poslova na čelu te komisije i očekujem da i sadašnji ministar prihvati tu dužnost. Tog momenta ceo proces biće ubrzan - izjavio je Labus novinarima, dok je sam ministar Drašković ranije, u više navrata, takvu mogućnost odbio. Labus je juče, takođe, podsetio da saradnja ne znači da se govori samo o izručenju ljudi koji su optuženi, nego je mnogo važnije pitanje šta da se radi sa dokumentima koje potražuje Hag, jer neka od tih dokumenata, prema njegovim rečima, "imaju veliki značaj za nacionalnu bezbednost i mi moramo na odgovarajući način da se odnosimo prema njima".

Foto

Miroljub Labus

Prema rečima ministra Ljajića, Nacionalni savet za saradnju s Hagom sledeće nedelje trebalo bi da održi prvu sednicu.
Savet, inače, sačinjavaju po tri predstavnika srpske i crnogorske vlade, kao i tri predstavnika Saveta ministara. Predsednik još nije izabran, ali, kako "Glas" saznaje, postoji predlog da funkcija predsednika bude rotirajuća, tako da će svakom novom sednicom predsedavati drugi član tog tela.

Pored Ljajića, članovi Saveta su i Prvoslav Davinić, ministar odbrane, Vuk Drašković, šef diplomatije, Dragan Jočić, ministar policije, Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Branislav Bjelica, zamenik srpskog ministra pravde, a iz Crne Gore, Vukašin Maraš, Davinićev zamenik, Predrag Bošković, pomoćnik ministar inostranih poslova i Srađan Spajić, sekretar crnogorskog ministra pravde.

Takođe, kako saznajemo, funkcija sekretara biće važnija od same predsedničke funkcije, jer će sekretar biti zadužen za tehničke pripreme oko izručenja.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Nacionalni savet za saradnju s Hagom sledeće nedelje održaće prvu sednicu

17:20h

Otklonjene nedoumice o upotrebi sile u slučaju secesije

17:30h

Zagrebačka štampa o izboru Tadića

17:45h

Čeda Jovanović bio na razgovoru u policiji

17:55h

Nema potvrde za iznenadne najave u vezi skorog ulaska DS u Vladu Srbije

18:10h

Poslanici SCG tražili od ministara odgovore na različita pitanja

23:15h

Tadić u Parizu

   
 


     


FastCounter by LinkExchange