[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na državnim fakultetima počeli ispiti, a najmasovnije rešeto za znanje bilo na Beogradskom sajmu

Sve proteklo bez

nervoze i panike

Ovog leta, za razliku od prošle godine, nije bilo padanja u nesvest

BEOGRAD - Buljuk mladih čekalo je već u osam i četvrt ispred Hale broj 14 na Beogradskom sajmu da počne prijemni iz matematike. Neki su veselo pričali sa svojim sapatnicima, drugi, naizgled nehajno, sedeli po stepenicama, sa zamišljenim pogledom uprtim u daljinu.

Bilo je i onih koji su nervozno cupkali u mestu ili naglašeno gestikulirali u razgovoru, želeći da prekrate vreme do "odsudnog" časa kad će pohrliti do svog reda i sedišta, koji je još pre dva dana određen za kandidate koji polažu zajednički prijemni ispit za pet fakulteta.

Juče pre podne testove su radili kandidati koji žele da upišu Elektrotehnički, Fizičku hemiju ili Fizički fakultet, po podne je bilo rešetanje znanja za potencijalne studente farmacije, a danas i sutra će se preznojavati oni koji bi da se domognu indeksa Ekonomskog fakulteta...

- Moramo dobro da otvorimo oči kad budemo rešavali zadatke, jer se svaki pogrešan odgovor kažnjava sa 10 odsto negativnih poena - rekao je ozbiljnim tonom jedan mladić svojim drugarima uoči ispita. Profesor elektrotehnike Radovan Radosavljević, glavni organizator ispita na Sajmu, otkrio je kasnije da će još strože biti kažnjeni ako kandidati ne budu zaokružili nijedan odgovor!

Pošto je testiranje raspoređeno u tri dana, izostale su i velike gužve i krkljanac koji ponekad baš može da bude smarajući. Među pretendentima na brucoški status bilo je i sredovečnih lica, ovog puta su tate u većem broju došle da čuvaju strah svojim potomcima, za razliku od mama, koje, izgleda, više kuraže svoju decu u nadmetanju za srednjoškolsku đačku knjižicu.

Gužva

Suze kao kiša

Na prijemnom za upis na Arhitektonski fakultet juče je bilo burno. Po mišljenju jednog beogradskog maturanta, bar desetak devojčica je na kraju testiranja plakalo kao kiša jer su bile uverene da su loše uradile prvi deo ispita. Po nekim mišljenjima, matematički i grafički zadaci za proveru sklonosti prema arhitekturi bili su teški, a tri sata nedovoljno da se 15 zadatih pitanja uradi kako treba. Drugi deo ispita biće organizovan danas u Pionirskom gradu, gde će se videti talenat za crtanje i snalaženje u prostoru. - Učionice su bile provetrene i rashlađene, a dobili smo i vodu, tako da je organizacija bila na nivou - komentariše jedna pretendentkinja na indeks Arhitektonskog fakulteta, gde će se za jedno mesto nadmetati dva kandidata. Zanimljivo je da je jedna mladić udaljen sa ispita i diskvalifikovan, najverovatnije jer je uhvaćen u prepisivanju.

Nekoliko minuta pre pola devet 633 kandidata pohrlilo je ka ulasku u halu (samo troje prijavljenih se nije pojavilo), gde su ih već spremno dočekali dežurni profesori sa prvim informacijama. Posle kraćeg komešanja, svi su našli svoje mesto, osim nekolicine, koji su mislili da je došlo do neke zabune sa brojevima.

Potom su svi dobili pet minuta "voljno" da odu do toaleta - i onda je sve krenulo svojim uhodanim tokom. Za razliku od prošle godine, kad je nekoliko kandidata bukvalno palo u nesvest zbog tropskih vrućina koje su baš tih dana drmale prestonicu, ovoga puta sve je teklo kao po loju.

Počevši od vremena, koje kao da se smilovalo kandidatima, pa do najsitnijeg organizacionog detalja. Nekoliko kandidata nije ponelo nikakav dokument sa fotografijom, jedan je greškom uzeo pasoš svoga brata, drugi je doneo izbegličku dozvolu... U takvim prilikama u pomoć priskače dežurni fotograf.

Sva sreća da juče niko nije uhvaćen u prepisivanju, čak ni u pokušaju. Lane je klasičnih prevara bilo, a jednom maturantu oduzet je digitron u čijoj unutrašnjosti su bile urednim slovima ispisane formule. Taj kandidat nije udaljen jer je ispit tek počeo, ali on je, za svaki slučaj, žrtvovao kalkulator. Što je sigurno, sigurno je.

- Nema razloga za strah i paniku, ovo je sportsko takmičenje. Potrebno je samo da se dobro koncentrišete i da date sve najbolje od sebe. Ne brinite, mesta ima dovoljno - poručio je dekan ETF Branko Kovačević kandidatima neposredno pred početak prijemnog.

Zadaci laki

U razgovoru sa novinarima rekao je da zadaci nisu teški, da ovoga puta nema trik pitanja i da su testovi lakši nego prošle godine.

Potencijalni brucoši ozbiljno su shvatili svoju misiju. To su pokazivala njihova koncentrisana lica, sagnute glave nad vežbankama, a tek poneki nervozni pokret odavao je nezadovoljstvo jer rešenje izmiče pred nosom, ili nisu baš sigurni u tačnost odgovora. Sedeli su jedan iza drugog, poređani u 16 kolona, a svaka eventualna mogućnost da se prepiše sasečena je u korenu, jer je, kako objašnjava prof. Radosavljević, redosled ispitnih kombinacija drugačiji.

Jedini eksecesni slučajevi, ako tako može da se kaže, dogodili su se juče u dva navrata, jer dvojica kandidata nisu stigla na vreme. Prvi se pravdao prevozom, a drugi koji je "debelo" zakasnio, više od 45 minuta, objasnio je, bez imalo kajanja u glasu, da je mislio da ispit počinje u 10 sati. Organizatori nisu pravili pitanje zbog kašnjenja jer, po propozicijama, ulazak je dozvoljen sve dok prvi kandidat ne izađe sa testiranja.

Ovoga puta, prvi je podigao ruku (odranije ugovoreni znak da će predati test) Andreja Stevanović, koji završio sa prijemnim sat i po od početka ispita. Ovo mu je treće iskustvo sa polaganjem, 2001. je pokušao da se upiše na ETF, pa nije uspeo. Prošle godine mu se posrećilo, pa se upisao na FON, ali ove je hteo da okuša sreću sa Fizičkim fakultetom.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:23h

Na državnim fakultetima počeli prijemni ispiti

16:31h

Miloje i Božidar Gajić proveli četiri godine u kućnom zatvoru

16:40h

Protiv kasa za privatne lekare

16:49h

Sednica Narodne skupštine Srbije kasnila više od pet časova

16:57h

Štrajkači u zdravstvu razgovarali s ministrom

17:05h

Avio-mehaničari hoće zarade

17:13h

Protest oružara ispred Ministarstva odbrane

   


     


FastCounter by LinkExchange