[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle odluke Vlade Srbije o novoj vlasničkoj strukturi "Mobtela", gotovo neizbežan arbitražni spor u Cirihu

Vlada gubi od Karića na

međunarodnom sudu

Dokumentacija, na osnovu koje je doneta odluka o većinskom vlasništvu u "Mobtelu", nema nikakvu važnost na svetskoj sceni, kaže za "Glas" Branislav Anđelić. Evropska unija zahteva da se država odrekne vlasništva u najmanje jednom mobilnom operateru i da reorganizuje kompletan sektor telekomunikacija po evropskim standardima

Država Srbija od juče, prema odluci vlade, ne pretenduje samo da postane većinski vlasnik "Mobtela" već će, ako joj uspe ta inicijativa, postati i vlasnik celokupne telekomunikacione infrastrukture. To znači da država poseduje mrežu mobilne telefonije "Telekoma Srbija" 064, zatim, prema Izveštaju vladine komisije za ispitivanje vlasništva u "Mobtelu" 58,76 odsto te kompanije, kao i 80 odsto celokupnog "Telekoma Srbija", odnosno fiksne i mobilne telefonske mreže.

Tome treba dodati i monopol na fiksnu telefoniju, koji ističe juna naredne godine. Međutim, bez obzira što država već poseduje sve nabrojano i što tako predstavlja gotovo apsolutnog monopolistu najprofitabilnije infrastrukture, ta činjenica vladi ne olakšava poziciju, jer u ovom sektoru vlada potpuni haos.

Naime, Evropska unija zahteva da se država odrekne vlasništva u najmanje jednom mobilnom operateru i da reorganizuje kompletan sektor po evropskim standardima. Međutim, Srbija do sada nije uradila gotovo ništa da reorganizuje okosnicu ove infrastrukture "Telekom Srbija", a sve je očiglednije da je međunarodni arbitražni spor oko "Mobtela" neizbežan.

- Ova vlada gotovo da nema nikakvih šansi da dobije spor oko vlasništva u "Mobtelu" pred međunarodnim arbitražnim sudom. Dokumentacija, na osnovu koje je doneta odluka o većinskom vlasništvu u toj kompaniji, nema nikakvu važnost na međunarodnoj sceni. Recimo, podatak da država BK trejdu nije naplatila licencu za obavljanje delatnosti nije predmet interesovanja međunarodne arbitraže.

To znači da arbitraža nikako nije u interesu države, jer će proces trajati nekoliko godina, a sve dok on traje država nema nikakve ingerencije nad "Mobtelom". Dakle, dok traje postupak, većinski vlasnik će uzimati godišnje profit od 100 do 140 miliona evra, a država neće dobijati ništa - kaže za "Glas" Branislav Anđelić, nekadašnji stečajni upravnik u "Mobtelu" i bivši direktor vladine Agencije za informatiku.

Evidentno je, kaže Anđelić, da Bogoljub Karić ide na arbitražni proces, jer mu odugovlačenje ide u korist iz nekoliko razloga. Prvi je uzimanje profita, a drugi je politički razlog. On je sada značajan politički faktor. Radiće na obaranju ove vlade, a u narednoj će sigurno zauzeti mesto u njoj, što znači da ima povoljniju poziciju od svih stranaka u vladi, kaže Anđelić.

- Dogovor prošle vlade sa Karićem, ubeđen sam, bio je dobar i povoljan za državu. Tada je Karić ponudio šest odsto vlasništva, kako bi država postala većinski vlasnik i kako bi mogla da proda deo "Mobtela". Privatizacija dela te kompanije bila bi obaveljena, a ove godine bilo bi inkasirano od 400 do 500 miliona evra. Prethodna vlada bila je tada u lošoj političkoj poziciji, pa je dogovor morao biti poništen, jer bi političke faktore te vlade optužili da su napravili nepovoljan aranžman sa Karićem i da je neko korumpiran. Objavljivanjem nalaza komisije vlada je sebi otežala poziciju, jer bi novi dogovor sa Karićem javnost sigurno protumačila kao poraz - kaže Anđelić.

Treći operater

Dekan ETF-a Branko Kovačević, inače predsedavajući vladine Komisije za utvrđivanje vlasništva u "Mobtelu", kaže da je reorganizacija "Telekoma Srbija" spor proces i da ta kompanija ne može da se izmeni do 2007. godine.
- Telekomunikacioni sektor nije uređen. Arbitraža pred međunarodnim sudom zbog "Mobtela" bila bi pogubna i za državu i za kompaniju. U slučaju da Karić odluči da ide na arbitražu, država može da raspiše tender za trećeg mobilnog operatera. Za 064 mrežu država ne može da dobije puno, a za licencu druge fiksne telefonije mogli bismo da inkasiramo oko 700 miliona evra - kaže Kovačević.

Govoreći o telekomunikacionom sektoru Srbije, Anđelić kaže da u narednoj godini, kada istekne monopol na fiksnu telefoniju, očekuje žestoke lomove. Rukovodstvo "Telekoma Srbija" nije do sada, tvrdi Anđelić, ništa uradilo na restrukturiranju, demonopolizaciji i pripremi za privatizaciju.

- Ta državna kompanija će bankrotirati posle gubljenja monopola na fiksnu telefoniju, juna 2005. Cena na tržištu drastično će joj pasti, a konkurentske firme, poput "Serbia Brod Band" iz Kragujevca u kojoj vlasničkog udela ima Soros, ponudiće građanima uz fiksni priključak i Internet. Ta kompanija mogla bi za kratak period da privuče milion korisnika. "Telekom Srbija" neće moći da odgovori konkurenciji, jer joj snižavanjem cena preti bankrot - upozorava Anđelić i naglašava da je glavni problem to što se rukovodstvo "Telekoma" nada da će Vlada Srbije produžiti monopol na fiksnu telefoniju.

Iako je vlada raspisala tender za finansijskog savetnika za telekomunikacije, što znači da su svesni složene situacije u sektoru, taj savetnik neće uspeti da uradi mnogo jer su otpori demonopolizaciji i restrukturiranju u "Telekomu Srbija" izuzetno jaki. Bivši savezni ministar za telekomunikacije Boris Tadić predlagao je, podseća Anđelić, da se oformi ministarstvo za informacione delatnosti, da se tako objedine sve ingerencije. Jedino tako, dodaje on, mogli smo da počnemo da rešavamo sve probleme u ovom najprofitabilnijem sektoru.

Ključ problema je privatizacija. "Telekom Srbija" ima dnevni promet od 1,2 miliona evra, što je odličan osnov za korupciju i zloupotrebe. Otpori demonopolizaciji i restrukturiranju u ovoj kompaniji zbog toga i ne čude.

Igor Krasnić

 

BK: Vlada ne može da menja odnose u "Mobtelu"

BK trejd ocenio je juče da Vlada Srbije nema pravo da menja vlasničku strukturu "Mobtela", pošto je pred međunarodnom arbitražom u Cirihu i dalje u toku postupak kojim treba da bude utvrđen odnos vlasništva. Pravna zastupnica BK trejda Jovanka Babić istakla je da je "sa pravnog aspekta, težina vladine odluke realna, koliko i da je UO BK trejda konstatovao da on ima 70 odsto vlasništva".
Sava Anđelković, pravni zastupnik BK grupe, rekao je da niko, pa ni Vlada Srbije, ne može da menja odnos vlasništva kapitala, jer je taj odnos upisan u Trgovinskom sudu.
- Izveštaj Komisije nije presuda nikakvog suda, to je predlog jednog partnera, a ne ultimatum. Dobro je što je vlada shvatila da oba partnera vlasništvo treba da reše mirnim putem, van suda. Ukoliko počne sudski postupak, on može trajati godinama, a za to vreme opašće vrednost kompanije. Takođe, dok se ne promeni struktura vlasništva, Vlada ne može da proda "Mobtel" - kazao je Anđelković.

A. M.

Direktor "Telekoma" ne sme da priča

Draško Petrović, generalni direktor "Telekoma Srbija", juče nije mogao da komentariše usvajanje Izveštaja Komisije o novim vlasničkim odnosima u "Mobtelu" (BK trejdu iz Moskve pripalo je 41,24 odsto, a JP PTT saobraćaja "Srbija" 58,76 odsto).
- O "Mobtelu" i novim vlasničkim odnosima ne smem da pričam, zabranila mi je vlada - rekao nam je juče "u poverenju" Petrović, ali nije hteo da precizira koji članovi Vlade su mu to sugerisali.
Kako smo nezvanično saznali, juče je u Vladi Srbije održan sastanak članova nove Komisije, određene da pregovara sa predstavnicima BK trejda o promeni vlasništva. Članovi su dobili preporuku da se ne izjašnjavaju javno o predstojećim koracima, ali su nas uveravali da će se sve raditi po zakonu i transparentno.

A. M.


vesti po rubrikama

^tema

16:45h

Vlada gubi od Karića na međunarodnom sudu

   


     


FastCounter by LinkExchange