[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Aleksandra Balmazović
i Srđan Todorović

Scenarista Srđan Koljević o novom filmu "Sivi kamion crvene boje", svom rediteljskom debiju

Poslednji dan pred

raspad Jugoslavije

Glavni junaci osećali su se kao "pali s Marsa". Nisu bili svesni šta se događa. Svetska premijera u Lokarnu, San Sebastijanu ili Montrealu

Srđan Koljević ("Kaži zašto me ostavi", "Nataša", "Normalni ljudi"...), odavno potvrđen kao jedan od najboljih i najzaposlenijih domaćih scenarista mlađe generacije, potpisao je ovih dana i svoju prvu režiju. Svetska premijera filma "Sivi kamion crvene boje" dogodiće se, kako "Glas" saznaje, ovog leta na jednom od velikih festivala, u Montrealu, Lokarnu ili San Sebastijanu.

I dok producenti vagaju koju od ponuđenih svetskih adresa da odaberu za premijeru, domaća premijera zakazana je za oktobar. Koljevićev tekst, nagrađivan na domaćim i stranim fondovima, godinama je pokušao da realizuje Slobodan Šijan. Pošto je Šijan odustao, iako je tekst imao podršku Britiš skrina i francuskih producenata, Koljević, sada asistent na scenariju beogradskog FDU, prihvatio se svog prvog i najdražeg scenarija.

Tekst je nastao pre desetak godina za vreme studija, a potom mnogo puta dorađivan. Uz beogradsku "Komunu", jedan od koproducenata je nemački Toke Medijus, koji stoji i iza tajvanskog filma "Tropska groznica", nagrađenog u Kanu, i "29 dana" Bruna Dimona s prošlogodišnjeg Venecijanskog festivala.

- "Sivi kamion crvene boje" je roud muvi. Događa se u leto 1991. godine, u celoj bivšoj Jugoslaviji. Kombinuje dramu i romansu, ljubavnu priču dva različita lika koji se kroz putovanje zbližavaju. Putovanje predstavlja beg iz zemlje i nagoveštaj rata. Glavni junak je daltonista, otud takav naslov i mogućnost metaforičnog čitanja. Mogućnost da se stvari vide na drugačiji način. Film će biti zabavan beogradskoj publici, a i prvi utisci napolju su vrlo pozitivni, to raduje.

Sa Slovencima u Kanu

"Sivi kamion" je prva filmska koprodukcija Slovenije i Srbije posle raspada zemlje. Prvi put su oba ministarstva za kulturu finansijski podržali jedan film. I to film u čijoj je pozadini sukob Slovenije i Srbije. Posle toga došlo je do potpisivanja protokola dva ministarstva i dve zemlje. Ovo je prvi srpski filmski naslov koji je prošao na slovenačkom fondu za kinematogrfiju. Zbog tog mosta film mi još više znači. U Kanu smo se sreli sa Sašom Jovanovićem, predsednikom Slovenačkog filmskog sklada, inače sinom Dušana Jovanovića. Saša je predložio da se naredne godine u Kanu naše dve kinematografije predstave na zajedničkom štandu, većem i reprezentativnijem.

Glavne uloge igraju Srđan Todorović i Aleksandra Balmazović, slovenačka glumica našeg porekla. Igrala je u mnogim slovenačkim filmovima, recimo "Rezervnim delovima", kojeg pamtimo s Festa. Ovo je njena prva uloga u našem filmu. U manjim ali važnim ulogama pojavljuju se Bjela, Manda, Vladimir Đurić Đura, Uroš Đurić, Delča. Specijalni gosti, inače prijatelji.

To je tema, a "ideja", motiv, unutrašnji poriv baš za tu priču?
- To je priča o poslednjem danu pred raspad bivše Jugoslavije. Priča se završava 21. juna, poslednjeg dana pred raspad. Dvoje ljudi, glavni junaci, jedna devojka i jedan introvertni daltonista osećali su se kao pali s Marsa. Nisu bili svesni šta se događa, kao ni svi mi. Šta se dešava i šta ih čeka. I ja i mnoštvo drugih ljudi moći će da se identifikuje i prebaci u to osećanje.

Koje je to osećanje kada je o vama reč, bivšem Sarajliji?
- Pomešano, humorno, ono koje ima razumevanja za ljude, ne ismeva ih i nostalgično. Mešavina humora i emocija, kao dominantni izraz filma. Takav je moj odnos prema sebi samom i svima nama. Mnogi naši filmovi bave se ismevačkim humorom. Ja to ne želim. Humor pun saučestvovanja, razumevanja, teži je put. Nemam poseban odnos prema vremenu, istoriji, globalnom, politici. Zanima me iskošena vizura, ljubavna priča upakovana u putovanje, u smešno i apsurdno.

A rediteljski rukopis?
- Kao scenarista uneo sam malu novinu, najvažnija mi je priča, a pristup režiji vođen potrebom gledalaca za identifikacijom, potrebom da se utone u priču i junake. Način na koji smo voleli starije američke filmove, bez spoljnih egzibicija, maltretiranja priče ovakvom ili onakvom kamerom...

Vesna Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:21h

Scenarista Srđan Koljević o svom rediteljskom debiju

16:29h

U avgustu na scenu BDP-a stiže brodvejski pozorišni hit "Diplomac"

16:37h

Filharmonija Beč u Centru "Sava"

16:45h

Posle Lenija Kravica i Metalika zaobišla Hrvatsku

16:54h

Prvi solistički koncert Vlade Georgieva u Beogradu

17:02h

Izbačene nage scene Kolina Farela iz filma "Kuća na kraju sveta"

17:10h

Pulski filmski festival: Predstavljanje "novih" Slovenaca

17:18h

Pop festival u Glastonberiju: Cirkus, opera i politika

17:26h

Novi film o Haklberi Finu

17:33h

Predsednik Festa Milutin Petrović
   


     


FastCounter by LinkExchange