[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Radovan Jelašić

Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije

Struja pojačava inflaciju

Devizne rezerve manje jer je vraćen kredit od 95 miliona dolara. U zemlju ušlo samo 16 miliona dolara

BEOGRAD - Očekivan dobar rod u poljoprivredi u avgustu i septembru uticaće na manji rast cena agrarnih proizvoda, nego što je to bilo predhodna dva meseca, pa se za sada zadržava projekcija inflacije za 2004. godinu od 8,5 odsto. Zbog predstojećeg poskupljenja struje od deset odsto projektovana inflacija za ovu godinu mora se, ipak, ponovo razmotriti, jer će poskupljenje električne energije uticati na inflaciju od 0,8 do 0,9 odsto, rekao je Radovan Jelašić, guverner NBS, na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, procenjena inflacija u junu iznosiće 1,4 odsto, što znači da će ona u prvoj polovini godine iznositi oko 5,1 odsto, a u istom razdoblju će dinar depresirati za 4,9 odsto. Razlozi koji opredeljuju kretanje kursa su međuvalutni odnosi dolara i evra, blagi porast tražnje za evrima i konkuretnost domaće privrede, rekao je guverner Jelašić i dodao da je, bez obzira na sve, siguran da će evro do kraja godine biti znatno ispod 80 dinara.

Stara devizna štednja

Za ovu godinu treba da se isplati stara devizna štednja u iznosu od 184 miliona evra, s tim da 26 miliona evra treba da se isplati štedišama Dafiment banke, 14,1 milion evra štedišama Jugoskandika i ostatak je za stare devizne štediše. Do sada je starim deviznim štredišama isplaćeno 62 miliona evra, Dafininim devet, a Jezdinim 4,9 omiliona evra. Jelašić je pozvao sve Dafinine i Jezdine štediše koje do sada nisu mogle da podignu novac da kompletiraju dokumentaciju.

Zainteresovani za Jubanku

Deset banaka je bilo zainteresovano za privatizaciju Jubanke. Osam banaka je dobilo saglasnost NBS na osnovu boniteta i to su grčka Alfa banka, austrijska kreditna banka, engleska banka Dženeral elektrik kapital banka iz Velike Britanije, austrijska Erste banka, Nova ljubljanska banka, mađarska OTP oiz Pariza i Unikredito banka iz Italije.

Devizne rezerve zemlje su stabilne, istakao je Jelašić, iako je od januara do 22. juna zabeležen pad od 121 milion dolara. One su 22. juna iznosile 3,359 milijardi dolara. Svetskim finansijskim organizacijama je na ime kredita vraćeno 95 miliona dolara, dok je u zemlju pristiglo svega 16 miliona dolara. Ujedno je starim deviznim štedišama isplaćeno 157 miliona dolara i vraćen je kredit MMF-u u iznosu od 80 miliona dolara. U tom periodu neto devizna štednja je porasla za 49 miliona dolara, rekao je Jelašić.

Međubankarsko tržište deviza je aktivnije, jer je NBS prodala bankama svega 70 miliona dolara, dok su banke međusobno trgovale sa 83 miliona dolara. Za prvih šest meseci ove godine NBS je od menjača otkupila 760 miliona dolara, što je za 35 odsto više nego prvih šest meseci prošle godine. Novčana masa trenutno iznosi 100,4 milijardi dinara i pokrivena je 200 odsto deviznim rezervama.

U poslednjih šest meseci kreditna aktivnost banaka je porasla i od januara do kraja maja ove godine odobreno je 29,1 milion dinara više kredita nego u istom periodu prošle godine. Za 11,6 odsto su povećani krediti privredi, dok rast kredita za stanovništvo 31 odsto. Plate su u ovom periodu takođe porasle u realnom iznosu za 10,1 odsto, podvukao je Jelašić.

T.Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:30h

Radovan Jelašić: Struja pojačava inflaciju
16:38h Štrajk radnika u Industriji mermera "Venčac"

16:47h

Cena električne energije za mnoge poskupela za 26 odsto

16:59h

"Zastava" - Sopstvenim sredstvima do zdrave fabrike

17:08h

Privatizacija "Severa" ipak poništena

17:17h

Završeni protesti radnika "Jugoremedije"

17:25h

Kamate u Prokredit banci do 5,6 odsto

17:34h

Predrag Stojaković promoter 064 mreže

17:43h

Prvi voz za hrvatsko more

17:51h

Novi centar Poreske uprave
   


     


FastCounter by LinkExchange