[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Mladić, Karemans i još dva oficira

Karemans: U Srebrenici smo bili prepušteni sami sebi

Mladić je vikao na mene

HAG (Beta) - Holandski pukovnik Ton Karemans posvedočio je juče pred Haškim tribunalom da je, posle pada Srebrenice, u julu 1995. godine, bio prepušten sam sebi u pregovorima sa generalom Ratkom Mladićem o sudbini desetina hiljada muslimanskih izbeglica. Muslimanske izbeglice iz Srebrenice bile su okupljene u bazi bataljona Unprofora kojim je Karemans komandovao.

Nastavljajući iskaz na suđenju oficiru Vojske Republike Srpske Vidoju Blagojeviću, optuženom za saučesništvo u genocidu u Srebrenici, Karemans je rekao da je 11. jula 1995. godine, pošto su srpske snage ušle u enklavu, od svojih pretpostavljenih u Sarajevu tražio da se pregovori sa Mladićem odvijaju na višem nivou. Ipak, niko nije došao, iako mu je bilo rečeno da će stići izaslanici tadašnjeg komandanta Unprofora generala Bernara Žanvijea.

- Mi smo bili prepušteni sami sebi... Nešto se moralo uraditi. Mislili smo da ćemo zadržati kontrolu nad evakuacijom oko 25.000 izbeglica koje su bile u našoj bazi u Potočarima. Na sastanku u hotelu Fontana u Bratuncu predložio sam Mladiću da razgovaramo o izbeglicama... Da li je trebalo da ih ostavimo tamo da umru od gladi, jer nije bilo dovoljno hrane ili da ih vratimo u Srebrenicu, što nije bilo moguće ili da im omogućimo da odu, što su i oni želeli - naglasio je svedok.

U sudnici je juče prikazan deo snimka sa tog sastanka održanog 11. jula uveče na kojem Karemans traži od Mladića da se muslimanskim izbeglicama omogući prolaz i pruži pomoć, a komandant VRS na njega viče, zahtevajući da NATO prekine vazdušne napade na srpske položaje jer, u suprotnom, "neće biti dobro". Pukovnik Karemans nastavlja iskaz pred Haškim tribunalom.


vesti po rubrikama

^balkan

16:43h

Pripadnici Sfora pretresli prostorije Opštinskog odbora SDS Pale

16:53h

Karemans: U Srebrenici smo bili prepušteni sami sebi

17:01h

Bluit o hapšenju Karadžića i Mladića

17:10h

Desničari protiv presude za Gospić i Karlobag

17:19h

Potvrđene kandidature za Zajednički štab oružanih snaga BiH

   


     


FastCounter by LinkExchange