[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Poruka Sfora na Palama Ratku Mladiću

Pripadnici Sfora pretresli prostorije Opštinskog odbora SDS Pale

Kontrola finansija?

Opštinski odbor SDS Pale i ranije je bio pod nadzorom, a shodno odluci OHR o proveri poslovanja te stranke. Mediji u Bosni tvrde da SDS prosleđuje svoj novac haškim optuženicima

PALE (Srna) - Pripadnici Sfora okončali su juče pre podne pretres prostorija Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Pale, kao i objekta Hotela "Panorama", odnevši pet kutija razne stranačke dokumentacije i jedan kompjuter.

Predsednik OO SDS-a Neđo Rističević rekao je da su pripadnici Sfora rekli da će stvari vratiti posle detaljnog pregleda. Prema njegovim rečima, pripadnici Sfora ponašali su se tokom akcije veoma korektno. On je podsetio da je u prethodnom periodu OO SDS bio podvrgnut kontrolama međunarodnih finansijskih eksperata, shodno odluci OHR-a o proveri poslovanja ove stranke. Inspekcija je deo uobičajenih operacija koje Sfor vrši u okviru svog mandata radi osiguranja bezbednog okruženja - rekao je na početku pretresa portparol Sfora Mark Houp.

Blokada računa

Agencija za bankarstvo RS blokirala je račune preduzeća "MVS Impeks" iz Bijeljine, čiji je vlasnik porodica Momčila Mandića, koji se nalazi na "crnoj listi" SAD i EU, a po nalogu novopostavljenog privremenog upravnika Privredne banke Srpsko Sarajevo Tobija Robinsona. Mandić je na "crnoj listi" zbog sumnje da finansijski pomaže optužene za ratne zločine. Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajendice u Bosni i Hercegovini je zato ranije blokirala rad njegovog preduzeća "Man-Ko" iz Bijeljine i Privrednu banku Srpsko Sarajevo.

U međuvremenu, banjalučke Nezavisne novine pišu da je predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Kalinić odgovoran što se novac iz te stranke prosleđuje haškim optuženicima. Pozivajući se na neimenovanog bosnaskohercegovačkog zvaničnika, banjalučki list tvrdi da je ta informacija sadržana u nacrtu izveštaja međunarodnih revizora, koji po nalogu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH kontrolišu finansijsko poslovanje SDS zbog sumnji da stranka pomaže osobe sa javnih haških optužnica. Odbacujući ove tvrdnje, portparol SDS Dušan Stojičić je u kratkom komentaru Tanjugu kazao da se radi o "najprljavijim novinskim špekulacijama" koje su usmerene "protiv SDS i njenog vrha".

Ipak, i sarajevski Dnevni avaz piše, pozivajući se na dokumentaciju dobijenu od zapadnog obaveštajnog izvora, da je Karadžić pozajmljivao novac SDS, a da je isto tako i uzimao novac iz stranke. Karadžić, kako piše Dnevni avaz, u pismu koje je nedavno uputio supruzi LJiljani Zelen, daje instrukcije da ona u njegovo ime razgovara sa Mirkom Šarovićem (bivši srpski član Predsedništva BiH) i traži 52.000 maraka koje su Karadžićevi dali SDS-u za izbore. Bivši lider bosanskih Srba u istom pismu navodi i da se finansiranje njegove zaštite "rešava preko države".


vesti po rubrikama

^balkan

16:43h

Pripadnici Sfora pretresli prostorije Opštinskog odbora SDS Pale

16:53h

Karemans: U Srebrenici smo bili prepušteni sami sebi

17:01h

Bluit o hapšenju Karadžića i Mladića

17:10h

Desničari protiv presude za Gospić i Karlobag

17:19h

Potvrđene kandidature za Zajednički štab oružanih snaga BiH

   


     


FastCounter by LinkExchange