GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Koliko poštujemo ljude iz dijaspore

Žrtva belih okovratnika

Obaveštena sam da me u Ambasadi SCG čeka pismo Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu u kojem stoji pravna pouka kako ja, kao privatno lice, treba da gonim organizovane kriminalce po Srbiji, odnosno podstrekača krivičnih dela prevara - bankarku Auto banke u Kragujevcu Mirjanu Petrović i njenog kompanjona Mihajla Zaljevski. To nije normalno.

Aprila 2003. godine dostavila sam sudu fasciklu s podacima, materijalnim dokazima (fotografijama, iskazima svedoka, nalazima eksperata građevinske struke) o krivičnom delu prevara po čl. 171 stav 3 u vezi stava 1 KZ RS. U ovom predmetu moja porodica snosi posledice jer je žrtva organizovane mafije belih okovratnika u Kragujevcu.

Okružno javno tužilaštvo u tom gradu je obustavilo dalju istragu u trenutku kada je ustanovilo krivično delo i kada je moj advokat napadnut. Tuženik iz kragujevačkog klana, kvazi preduzimač, produkovao je laži u smislu odbrane, potpomognut lažnim svedočenjem bivšeg kragujevačkog direktora Mitraševića.

Sada i Posebno odeljenje Republičkog javnog tužilaštva očekuje od mene da ja gonim kriminalce po Srbiji. Da li je normalno da jedna žena koja je 35 godina odsutna iz Srbije mora da radi posao za koji su zadužena javna tužilaštva u zemlji. Zbog čega oni postoje? Zašto u pravosuđu u Srbiji u toj meri potcenjuju nas građane u dijaspori? Šta će onda da rade javna tužilaštva ako građani sami moraju da gone kriminalce?

Dušanka Beker-Isaković
Holandija


Pozivi za glasanje na ćirilici

Ne znamo da li je Republička izborna komisija kao institucija nadležna za štampanje poziva za glasanje, ali obaveštavamo vas, da veliki broj naših članova ne izlazi na glasanje jer poziv nije ispisan njihovim maternjim jezikom i pismom. Naime, deo pozivnog listića, s imenom i adresom glasača i podacima o glasačkom mestu, napisan je na latinici!

Dok država, odnosno političari koji predstavljaju građane u njenim institucijama ne postanu osetljivi na ove stvari i ne obezbede građanima ustavno i ljudsko pravo na informisanje na maternjem jeziku i pismu, imaće i ovakve razloge za nezadovoljstvo građana i ovakve razloge za neizlazak na izbore. Neka razmisle šta je u interesu države i u njihovom interesu.

Molimo vas da ovo pismo prosledite na odgovarajuću nadležnu adresu ako vaša institucija to nije. Srdačan pozdrav,

Prof. Ljubiša V. Jovanović
Beograd


Apel nadležnima iz gradske vlasti

Ubi nas buka sa splavova

Da li u narednih nekoliko godina imate nameru da uvedete red u centar grada i oko obala reka i učinite konačno nešto da "obuzdate" celonoćnu buku sa splavova i "dens-klubova"? Da li pojam - prava građana na mir ostavljaju na vas neki utisak ili su to za vas samo prazne reči? Red bi bio da se malo potrudite.

Jedino rešenje koje nam je na raspolaganju za sada jeste da svaku noć zovemo policiju, a to nije nikakvo rešenje. Ako zovemo stanicu na Starom gradu, oni kažu da je to ili Savski venac ili Novi Beograd, pa onda zovemo Novi Beograd gde, takođe, nemaju pojma odakle dolazi buka, pa zovemo...

A čak i kada se utvrdi ko je "krivac" - ili odgovore da su dobili dozvolu iz Grada pa nemaju ovlašćenje da intervenišeu (kao što je to bio slučaj u noći između 18. i 19. juna - za proslavu na nekom od splavova kod Ušća) ili je to rešenje samo do sutra, kada buka ponovo počne.

Dragan Jeremić
Beograd


Odgovor našeg čitaoca

Nisu saslušane obe strane

Dana 18. juna 2004. godine u vašem cenjenom listu, na strani 11, izašao je članak s naslovom "Prijatelj mi uzeo pare za auto, pa me uporno izbegava" i nadnaslovom "Srboljub Stamenković iz Beograda tuži Đorđa Bonića zbog duga".

Objavljivanjem navedenog članka prekršili ste osnovno pravilo izveštavanja jer niste saslušali i drugu stranu - mene.
Navedenim člankom narušen mi je ugled jer je Srboljub Stamenković izneo neistine i klevete na moj račun - nikada nisam od Srboljuba Stamenkovića pozajmio 6.000 dolara, 3.000 "švajcaraca" i 10.000 maraka, niti sam, kako se to tvrdi u članku, Srboljubu Stamenkoviću dao priznanice za navedene iznose.

I ostale neistine iznete u ovom tekstu, novinara M.D.R, po izjavi Srboljuba Stamenkovića - da sam preduzimaču ostao dužan 65.000 DEM, da "jednom doktoru" nisam vratio oko 20.000 DEM, predstavljaju ne samo neistine, već i klevetu, čiji će se epilog rešavati na sudu.

Imajući u vidu da je potrebno čuti obe strane, kao i navedene neistine i klevete, molim vas da u prvom sledećem broju i na istoj strani objavite ovaj moj demanti.

Đorđe Bonić
Beograd


Loš standard Beograđana

Hoćemo na more ali odmah

Savsko jezero, alijas Ada Ciganlija, nedavno je bila u centru medijske pažnje! Naravno, za one koji znaju da plivaju. Srbi, brčkajte se u Savskom jezeru! A, šta je s morem?
Zar, SCG nema more kao Mađarska?

Najveći metro na svetu, pruga Beograd-Bar (dve trećine u tunelima), može jeftino Srbe, Mađare, Rumune, Slovake da preveze na more! Naravno, i decu - da prvi put vide more!
Nekad, u socijalizmu, tamo su se nalazila sindikalna odmarališta, gde su se sugrađani, u četvrt cene, kupali u moru i sunčali, a dobro hranili i odmarali.

Znači, Beograđani, zaboravite da je more slano, bistro, a i skupo (evri)! Brčkajte se na Adi Ciganliji!

Miloš P. Đorđević
Beograd