[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


LJUBIMCI

 

Razumite svoju mačku

Mačka pod stresom: Agresivnost ili plašljivo ponašanje i obeležavanje teritorije urinom najčešće mogu da vas dese ukoliko ste se odlučili da uzmete mačku za kućnog ljubimca. Domaćoj mački, za razliku od divlje, sve je servirano. Zato vlasnicima maca nije jasno zašto se one čudno ponašaju.

Uzroci su najčešće u tome što ih nešto boli, ili su pretrpele nagle promene, ili se u porodici pojavio još jedan član ili, pak, drugi ljubimac. Mačje reakcije mogu biti različite: krije se od straha, drhti, opada joj dlaka, grize i grebe vlasnika, piški po stanu, nervozno se liže, sisa vunene stvari.

Tekući problemi: Normalno je da mačići prave gluposti u stanu koji je za njih dosadno okruženje. Umesto što se nervirate, pametnije je da proverite da li u stanu imate puno opasnih predmeta, kao što su kablovi, puzavice, otvorene veš-mašine, veliki noževi.

Nezgodno je i ako se mačka vrti u blizini krhkih predmeta od porcelana ili stakla, igala za šivenje, đubreta, otvorenog prozora, po terasi, oko hrane, šporeta, kamina ili pegle. Posebno su izložene opasnostima mačići ili mačke koje su tek došle u stan.

Neželjena ponašanja: Nije retko da mačke oštre kandžice na nameštaju, ali to možete da sprečite time što ćete joj nabaviti parče drveta. Maca će i da "petlja" po vašem cveću ukoliko joj ne dajete da povremeno pase travu. Oraće zemlju ukoliko hoće da izvrši nuždu, a nema peska. Nikako ne treba da vičete ili da udarite mačku! Ne zaboravite da ona samo sledi svoju prirodan instinkt ili traži hranu.

M. B.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za petak

19:45h

Ljubimci: Bokser ne voli lenje gazde

19:50h

Ljubimci: Razumite svoju mačku

19:55h

Revija orijentalnih modela prodavnice "Delhi"

20:00h

Otvoren novi Levi's shop
        


FastCounter by LinkExchange