[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ivana Filipović

Roditelji Ivane Filipović žalili se na izbor đaka generacije lozničke Gimnazije

Čudni kriterijumi nastavničkog veća

Ivana je imala više diploma sa raznih takmičenja, ali je Veće izabralo drugu učenicu, kaže direktor

LOZNICA - Učenici prirodnog smera, njihovi roditelji i deo nastavnog osoblja bili su sigurni da će za đaka generacije lozničke Gimnazije "Vuk Karadžić" biti izabrana Ivana Filipović. Ona je, osim što je vukovac, dobitnik petnaestak diploma sa regionalnih i republičkih takmičenja, šest godina aktivna u Regionalnom centru za talente gde je osvajala nagrade iz fizike, matematike, hemije i informatike.

Četiri godine učesnik je Istraživačke stanice u Petnici, osim "Vukove diplome'' dobitnik je specijalnih diploma iz biologije, hemije, matematike i fizike, a bila je i predsednik Đačkog parlamenta. Kao predstavnik Regionalnog centra za talente, bila je nedavno član delegacije SO Loznica u Plocku.

Međutim, svi ovi rezultati nisu bili dovoljni Nastavničkom veću koje je za đaka generacije izabralo učenicu jezičkog smera.
- Ivana je zaprepašćena ovom odlukom. Sav njen trud i uloženi rad na kraju nije priznat i strašno joj je krivo - rekla je dr Milena Filipović, Ivanina majka, inače član Školskog odbora Gimnazije.

Ona se, posle izbora đaka generacije, žalila Nastavničkom veću, Školskom odboru i direktoru, ali je za sada dobila samo usmeni odgovor da se izbor "stavlja na savest i odgovornost nastavnog osoblja".
- Za đaka generacije izabrana je druga učenica iako su rezultati i školskih i vanškolskih aktivnosti išli u prilog Ivani - kaže Filipovićeva dodajući da je sada oštećeno njeno dete, a sutra će biti neko drugo.

- Naša škola, kao ni ostale lozničke srednje škole, nema pravilnik o nagrađivanju učenika, a ni po zakonu nismo obavezni da biramo đaka generacije. Ko će biti izabran odlučuje Nastavničko veće koje u obzir uzima školske i vanškolske aktivnosti učenika. Tačno je da je Ivana ima više diploma sa raznih takmičenja i da je bila angažovanija u vanškolskim aktivnostima. Nastavničkom veće se, međutim, opredelilo za drugu učenicu koja je takođe sjajna, tokom školovanja je stalno imala odličan uspeh i učestvovala na takmičenjima iz engleskog jezika - odgovorio je na optužbe Radiša Marinković, direktor Gimnazije.

Bilo je predloga da se obe učenice proglase za đacima generacije, ali se od toga odustalo i ostalo pri prvobitnoj odluci. Marinković navodi da "direktor ne učestvuje u odlučivanju" kao i da će od naredne godine "škola ili imati pravilnik ili neće birati đaka generacije".

- Ako škola nema pravilnik, ne treba ni da bira đaka generacije pogotovo ako evidentni rezultati nisu dovoljni za pravičan izbor. Ovo je treća godina kako se bira đak generacije, a pre tri godine je bila slična situacija, kada takođe nije izabran učenik sa boljim rezultatima - rekla je Ivana, dodajući da je od direktora bilo više obećanja da će se nešto preduzeti, ali se na njima sve i završilo.

Ona sprema hemiju za prijemni na Medicinskom fakultetu dok je polaganja biologije oslobođena zbog osvojene nagrade na republičkom takmičenju.

S. Tr


vesti po rubrikama

^Srbija

16:21h

Roditelji Ivane Filipović žalili se na izbor đaka generacije lozničke Gimnazije

16:28h

Uspeh mladog karatiste Žike Čepurca

16:34h

Veterinarska stanica u Bujanovcu otkrila dve obolele životinje

16:40h

SO Smederevo angažovala TV SAT
   
 


     


FastCounter by LinkExchange