[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Manastir Sveti Nikola

Stari rukopis iz 14. veka uprkos zahtevima iz Srbije, ostaje u Dablinu

Irci ne daju jevanđelje

Nikoljsko jevanđelje nestalo 1914. godine, pronađeno 1966. u Dablinskoj biblioteci. U Čačku očekuju da stigne mikro-film i digitalna kopija u boji, što će omogućiti izradu fototipskog izdanja

ČAČAK - Jedan od 56 najvrednijih rukopisnih i štampanih knjiga koje su nestale za vreme Prvog svetskog rata, Nikoljsko jevanđelje nalazi se u Biblioteci "Ser Čester Biti" u Dablinu i, po svemu sudeći, tamo će i ostati. Posle višegodišnjeg traganja i bezuspešnih pokušaja da se ova dragocena knjiga nepoznatog autora s kraja 14. veka, rukopisana na pergamentu, vezana srebrom i zlatom, vrati u manastir Svetog Nikole u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, gde je čuvana do kraja 19. veka, u Čačak je početkom maja stigao samo mikro-film originala.

Prošle godine je, posle posete jedne ruske delegacije ovom manastiru, oživljena ideja da se još jednom pokuša i ovaj značajan dokument vrati u Srbiju. Posredovalo je Ministarstvo inostranih poslova SCG, Odeljenje za čuvanje, korišćenje i publikovanje diplomatskih arhiva, Direkcije za međunarodnu saradnju u kulturi, i tada je od našeg ambasadora u Londonu prof. dr Vladete Jankovića čačanskoj biblioteci stigao odgovor da "nema nikakvih izgleda da se original rukopisa vrati u zemlju, jer se u katalogu ćiriličnih rukopisa, koji se čuvaju u Velikoj Britaniji, Nikoljsko jevanđelje vodi kao "bosanski rukopis".

U Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" u Čačku očekuju da uskoro stigne i digitalna kopija u boji, što će omogućiti izradu fototipskog izdanja, poput Miroslavljevog jevanđelja.

Nikoljsko jevanđelje jedan je od najdragocenijih spomenika srpske srednjovekovne kulture. Do kraja 19. veka čuvano je u manastiru Nikolje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, gde ga je 1820. pronašao Vuk Karadžić. Đura Daničić je jevanđelje doveo u vezu sa rukopisom rađenim za Hercega Hrvoja oko 1404. godine, što je, verovatno, bila "slamka" među činjenicama za koju se zapadni naučnici drže isključujući vezanost za Srbiju.

Neki naučnici smatraju da je reč o istom rukopisu, dok drugi knjigu vezuju za Jelenu Ažujsku, što znači da postoji mogućnost da je nastala još ranije, to jest u 13. veku. Nikoljsko jevanđelje je do Prvog svetskog rata čuvano u Narodnoj biblioteci Srbije, odakle mu se u ratnom vihoru 1914. gubi svaki trag, sve do 1966. kada je, sa još tri spomenika srpske pismenosti, otkriveno u Dablinskoj biblioteci.

O. Dašić


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Stari rukopis iz 14. veka uprkos zahtevima iz Srbije, ostaje u Dablinu

16:13h

Emir Kusturica nagrađen u Moskvi

16:21h

Pesničko podne u Galeriji "Artget"

16:29h

Sto najlepših filmskih pesama: Prva "... tu iznad duge"

16:37h

Praznik muzike u Parizu protekao tiše nego ranijih godina

16:45h

Pop princeza Pink krajem jula gostuje u Beogradu

16:54h

Počinje Deseti Infant

17:02h

Koncert na Trgu: Exit na izbore

17:10h

Premijera u BDP-u: Oskar i mama Roz

17:18h

Izložba fotografija u "Artgetu"

17:26h

Branislava Liješević Selektor drame Grada teatra Budva

17:33h

Izložba pop-arta u Novom Sadu

17:41h

Iako najavljen, Leni Kravic nije nastupio u Zagrebu
   


     


FastCounter by LinkExchange