[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Psihološki rat proizvođača voća i vlasnika hladnjača zbog otkupne cene traje već mesecima

Na barikadama o ceni malina

Ako ih do Vidovdana ne primi Koštunica i ne dobiju 1,28 evra za kilogram, malinari će blokirati pola Srbije

UŽICE - Pravi psihološki rat između proizvođača malina i vlasnika hladnjača zbog otkupne cene tog voća traje već mesec dana. Za koji dan, očigledno je, rat će se preseliti na barikade. Malinari okupljeni u Uniji udruženja proizvođača već danima prete da će oko Vidovdana, ako ih do tada ne primi premijer Vojislav Koštunica i ako ne dobiju traženih 1,28 evra za kilogram maline, blokirati pola Srbije.

Hladnjačari, kako sada stoje stvari, ni ne pomišljaju da odstupe od obećanih 50 dinara za kilogram prve klase malina i dodele prihoda koji bi se kasnije odredio na osnovu prosečne izvozne cene.

- Odluka UO Udruženja vlasnika hladnjača jeste da proizvođačima ponudimo akontacionu cenu od 50 dinara za kilogram prve i 40 dinara za kilogram druge klase malina i da se ta cena isplati najkasnije do 30. septembra ove godine. Ponudili smo i da po završenom izvozu, 31. marta naredne godine, proizvođačima isplatimo i deo prihoda koji bi se utvrdio na osnovu prosečne izvozne cene maline, pa bi na kraju proizvođači dobili 51, a hladnjačari 49 odsto od prosečne izvozne cene. Proizvođači su godinama insistirali na ovom odnosu raspodele novca i nije mi jasno zašto sada ne pristaju na našu ponudu - kaže vlasnik jedne od većih hladnjača u okolini Užica.

Konkurencija

Malina iz Čilea odavno na svetskom tržištu nije jedini konkurent srpskoj. Poljaci i Mađari, sa dobro organizovanom proizvodnjom i uređenim odnosima, polako zauzimaju naše mesto, uz Ruse pristižu i Bugari, sve više zasada je i u Bosni, Republici Srpskoj, Crnoj Gori. Procena je da će pravi lom nastati tek kad u EU, sa svojom proizvodnjom, stignu Kinezi koji se lagano zahuktavaju.

- Cena koju su ponudili otkupljivači je ponižavajuća. Iznos od 50 dinara po kilogramu vodi nas u čistu propast. S druge strane, ne verujemo ni u ponudu o raspodeli 51 prema 49 odsto, jer u poslednjih deset godina, po završnom računu otkupljivača, proizvođači nisu dobili ni žute banke. Oni šteluju račune - kaže Dragiša Terzić, predsednik UO Unije udruženja proizvođača malina.

- Za svaki izvezeni kilogram malina postoji carinska dokumentacija i nikome ne pada na pamet da pravi duple fakture. Neka se proizvođači, ako ne veruju nama, obrate državi i carini kao državnom organu i veoma lako će u svakom trenutku doći do podatka o prosečnoj izvoznoj ceni malina - kaže pomenuti vlasnik hladnjače.

I dok su u malinjacima od Ivanjice, Arilja i Užica do Kosjerića i dalje ka Valjevu, prve maline već zrele, mnogi proizvođači strahuju da se ne ponovi prošla godina. Par dana pred berbu, hladnjačari su seljacima ponudili 43 dinara za kilogram prve klase, a kada su prve gajbice bile pune, cena je u jednom danu otišla i do 70 dinara, a kasnije se stabilizovana na 60 - 65 dinara za kilogram.

Tekst i foto Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:09h

Vlada Srbije jednoglasno usvojila Izveštaj o vlasništvu u Kompaniji 063

16:16h

Direktori srpskih lutrija tvrde: Dinkić "izvlači" igrača na sreću

16:23h

Psihološki rat proizvođača voća i vlasnika hladnjača zbog otkupne cene traje već mesecima

16:30h

Novi demanti i optužbe "Telekoma Srbija" na račun "Mobtela"
16:38h Državi više od pola mobilne telefonije

16:47h

Vlada odobrila poskupljenje struje
   


     


FastCounter by LinkExchange