[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Kupači na Ledinačkom jezeru

Inspekcija želi da isuši Ledinačko jezero

Meštani opet brane

fruškogorski biser

Građani će podneti krivične prijave protiv onih koji miniraju njihov napor da iskoriste blagodet koju im je priroda dala

NOVI SAD - Odluka republičkog vodoprivrednog inspektora o isušivanju jezera u Ledincima, zbog navodne opasnosti da jezero poplavi čitavo selo, ponovo je uznemirila meštane i korisnike ovog dragulja na Fruškoj gori. Jezero Osnivač preduzeća "Ledinačko jezero" Boško Savić otvoreno sumnja da je inspektor bio izmanipulisan od strane interesnih grupa koje žele da nastave eksploataciju kamena u majdanu u kojem je nastalo jezero, ali i napominje da novi pokušaj isušivanja neće uspeti, kao što nisu uspeli ni prethodni.

- Kao razlog za isušivanje jezera je uzeta navodna nepouzdanost zemljane brane, preko koje će se, tobož, u jednom trenutku preliti voda, pa će onda jezero poplaviti i Ledince i Sremsku Kamenicu i Frušku goru i pola Srema. Reč je, međutim, o totalnoj besmislici, jer je nivo jezera od 2001. praktično konstantan, što potvrđuju redovna merenja koja obavljamo - izjavio je Savić.

Savićeve tvrdnje potkrepljuje nalaz stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka, koji su snimili stanje na terenu i ocenili da je nivo jezera rastao sve dok nije prešao slojeve čvrste kamene mase, a da je tada počeo prirodan odliv kroz porozne slojeve zemlje. Zato je nivo vode u jezeru sada praktično stalan, sa oscilacijama u rasponu plus/minus jedan metar. Iz takvog nalaza sledi i zaključak da našem selu i drugim mestima oko jezera ne preti poplava, ističu Ledinčani.

Ostalo od kamenoloma

"Ledinačko jezero" je nastalo u nekadašnjem kamenolomu "Srebro", pošto su radnici, vadeći kamen, presekli jednu vrlo izdašnu "žicu" podzemne vode. Kada je prestala eksploatacija kamena, vodu niko nije ispumpavao, pa se stvorilo jezero. Preduzeće "Ledinačko jezero" gazduje ovim lokalitetom na osnovu ugovora sa Nacionalnim parkom Fruška gora i do sada je uložilo velika sredstva u sređivanje lokaliteta. Redovno se čisti okolina jezera, uređen je sanitarni čvor, nasut granulat po plaži, ograđen vaterpolo teren, donekle je popravljen put ka jezeru...

- Na oko 250 metara ispod brane ističe voda iz jezera i formira se potok, koji zapravo predstavlja prirodan odliv i mi u Ledincima, kad je reč o toj navodnoj opasnosti, mirno spavamo. Pa niko od nas ne bi bio toliko lud da sebe, svoju porodicu i imovinu izlaže rizicima od poplave, kada bi i jedna reč od onog što navode zagovornici isušivanja bila istinita. I sam inspektor koji je naredio isušivanje, kada se posle izdavanja tog rešenja susreo sa nama, sada tvrdi da nije imao sve informacije.

Ovakve priče se, međutim, već nekoliko godina plasiraju u isto vreme, sa očiglednim ciljem da se obeshrabri svaki pokušaj ulaganja u rekultivaciju i uređenje tog lokaliteta i da se upropasti sezona kupanja. Nama je dosta tih igrarija i mi ćemo sada podneti krivične prijave protiv onih koji miniraju naš napor da iskoristimo ovu blagodet koju nam je priroda dala - najavio je Savić.

Postoji projekat kompletnog uređenja, čija bi realizacija pretvorila Ledinačko jezero u najveću atrakciju na Fruškoj gori, ali stalna neizvesnost oko sudbine jezera i uporni pokušaji da se jezero isuši koče sprovođenja planova, dodaje Savić.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Vojvodina

16:01h

Novi Sad: Inspekcija želi da isuši Ledinačko jezero

16:09h

Festival ideja u sklopu Exita

16:20h

Uz indeks besplatan prevoz na glasanje

16:28h

Voda na Paliću bezbedna za kupače

16:36h

Novi Sad: Smotra arheološkog filma
   


     


FastCounter by LinkExchange