[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Većina kasirki i konobara prodaje alkoholna pića i osobama koje još nemaju ličnu kartu

Dečaci piju usred grada

Maloletnik kupio pivo u prodavnici, popio ga u parku, a onda otišao u kafanu na dupli vinjak. Ova današnja mladež deluje starije. Pa, neću, valjda, svakom da tražim ličnu kartu, pita se prodavac

Srpska omladina pije i to je žalosni fakat. Međutim, možda poraznija i od te istine jeste činjenica da to izgleda malo kome smeta i da se malo ko trudi da tome stane na put. Sve ono što se može smatrati porokom, maloletnicima je dostupno uvek i na svakom mestu, bez ikakve zabrane i kontrole. To je naša poražavajuća svakodnevnica.

Verujući da je centar grada sredina u kojoj je svest o "dobrom-lošem" najrazvijenija, špartamo njim. Sedamnaestogodišnji Miloš V. pristaje da, kao naš "insajder", uđe u prvu samouslugu i pokuša da pazari nešto od alkohola.

Uspeva i to bez ikakvih problema. Prodavac se i ne osvrće na golobradog momčića pred kasom sa flašom piva u ruci. Bezvoljna kasirka i ne diže pogled. Kuca i ne pita. Možda je previd™? Nažalost, nije. Identična se priča ponavlja i u naredne četiri, nasumično odabrane prodavnice. Nikome živom nije "sumnjiv" dečkić sa punim naramkom piva. Kase samo zvone!

Odlazimo put usputnih kafana. Možda tamo nekom padne na um da "naše" derle ne usluži alkoholom.
- Dobar dan, izvolite - rutinirano pitanje konobara kafane u najstrožem gradskom centru.
- Dobar dan. Daćete mi dupli vinjak i "koka kolu" - profi porudžbina našeg "agenta", dostojna veterana "solo" alkoholizma.

Manirom dobrog ugostitelja i očajnog "pedagoga", primivši k znanju Miloševu želju, konobar se okreće i odlazi put šanka.
Koji minut kasnije pred Milošem se na pomahnitalom junskom suncu presijavao dupli vinjak i penila "kola". Porazno.

Koji kilometar dalje, u srcu gradske boemske misli - Skadarliji, dvojica momaka sasvim neometano na klupici, pod debelom senkom povijenih grana, naziru dno već "ispošćenoj" dvolitarskoj flaši piva.
- Ne, nikad me dosad niko nije pitao za godine. Uđem, kupim i izađem i to je otprilike to - kaže Aleksa, prepuštajući prvenstvo nad flašom momku do njega. Do punoletstva ih, kažu, dele još "samo" dve godine.

- Znam da se maloletnicima u principu ne prodaje alkohol, ali... Pa, neću, valjda, svakom da tražim ličnu kartu, a i ova današnja mladež obavezno deluje po koju godinu starije. Šta ja da radim ako mi dođe i kaže: "Čiko, čiko, poslao me tata po pivo", ili ako neko stariji uđe i kupi alkohol u ime te dečurlije - nevešto, krijući se iza prazne "filozofije" pitao se i pitao nas je prodavac jednog od okolnih dragstora. Šta reći što bi njemu doprlo do savesti™?

Baš je upeklo. Nekad se omladina osvežavala sladoledom, sada ga je izgleda prevazišla.

M. Medenica
Foto: A. Jovanović


vesti po rubrikama

^tema

17:50h

Većina kasirki i konobara prodaje alkoholna pića i osobama koje još nemaju ličnu kartu

   


     


FastCounter by LinkExchange