[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Merošina u Kuršumliji
posle bombardovanja

Raste broj obolelih od malignih oboljenja u Toplici

Kuršumlija najugroženija

Veliki broj malignih oboljenja, prema ocenama lekara, uglavnom je posledica NATO bombardovanja

PROKUPLJE - U Dispanzeru za onkologiju Doma zdravlja u Prokuplju prošle godine registrovano je 178 slučajeva novoobolelih od malignih oboljenja. U odnosu na 1999. godinu to je trostruko povećanje broja malignih oboljenja među kojima je najviše obolelih od raka pluća, kože i debelog creva.

- Broj obolelih u toku prošle godine je sigurno i veći jer je jedan broj pacijenata upućivan na lečenje direktno iz mesta u kojima se leči - kaže dr Radmila Trifunović, specijalista onkolog, dodajući da u odnosu na broj stanovnika najviše obolelih ima iz Kuršumlije.

Ovako veliki broj malignih oboljenja, prema ocenama lekara, dobrim delom je posledica NATO bombardovanja, posebno opštine Kuršumlija na koju je bačeno preko 430 projektila.

Iako zvanični rezultati merenja radioaktivnosti pokazuju da nivo zračenja neposredno posle ratnih dejstava nije povećan, blizina Kosova na koje su padale i bombe sa osiromašenim uranijumom učinila je svoje i zagadila vazduh i zemljište što onkolozi dovode u vezu sa povećanjem rizika od raka pluća, kože i debelog creva.

Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da se starosna granica kod obolelih od malignih oboljenja sve više pomera prema mlađem uzrastu.

- Od početka ove godine u Prokuplju je registrovano 40, a u Kuršumliji 19 novoobolelih od neke vrste raka. Do kraja godine imaćemo kompletnu sliku o broju novoobolelih jer svaki novi slučaj mora biti registrovan u našem dispanzeru - kaže dr Trifunović.

Pored alarmantnih podataka o novoobolelima od opake bolesti, ohrabrujuće je to što je broj žena obolelih od raka dojke sve manji. Jedan od važnih faktora prevencije i ranog otkrivanja malignih oboljenja kod žena su aktivnosti Društva za borbu protiv raka koje je u poslednjih nekoliko godina radilo na edukaciji ugrožene populacije.

J. G.


vesti po rubrikama

^Srbija

16:21h

Raste broj obolelih od malignih oboljenja u Toplici

16:28h

Kosovska Kamenica: Radnici Srbijašuma kreću za Beograd

16:34h

Doljevački klaničari nezadovoljni posle privatizacije

16:41h

Radnicima "Srbokvarca" počela isplata 36 zarada
   
 


     


FastCounter by LinkExchange