[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Bambilend" radi, ali je zatvoren deo čiji je vlasnik Milošević junior

Markov bazen ograđen žicom

Opština Požarevac ne traži nazad zemljište koje je poklonila sinu bivšeg predsednika

Nezaobilazna turistička destinacija u vreme vladavine porodice Milošević bio je požarevački "Bambilend". Brojne đačke ekskurzije su, po političkoj naredbi upućenoj direktorima škola, morale da svraćaju u Požarevac, a učenici da plaćaju skupe ulaznice. Nijedan školski direktor nije smeo tome da se suprotstavi, čak ni šapatom.

Nekad najmoćnija srpska porodica Milošević, međutim, više ne stanuje u Požarevcu. Osim snahe Milice Gajić i petogodišnjeg Markovog sina Marka, koji su ostali u gradu pod Čačalicom, svi ostali su u belom svetu, od Rusije do Holandije. Ipak, "Bambilend" je u nedelju uveče otvoren za posetioce. Istina, Markova polovina nije još u funkciji, već je svoj deo otvorio Koncern zdrave hrane "Bambi", koji je, zajedno sa privatnim preduzećem "Madona", izgradio park.

Foto

Milica Gajić

Ovo neobično zdanje, u kome se, između ostalog, nalaze dvorac, vidikovac, lavirint, veliki gusarski brod i mini-autodrom, od početka je pratilo veliko zanimanje javnosti i fama koja i danas traje. Naime, familija Milošević je u to vreme palila i žarila Srbijom, a sin Marko suvereno vladao Požarevcom i nije mu bilo teško da "ubedi" opštinske čelnike iz koalicije SPS-JUL da mu besplatno ustupe dva hektara opštinske zemlje, čiji je ar u to vreme vredeo najmanje 5.000 maraka, na poznatom požarevačkom vašarištu.

- Da je Marko tada od njih tražio da mu skinu zvezde s neba, oni bi mu skinuli, toliko su bili poslušni i u strahu - veli poznati požarevački otporaš Momčilo Veljković. "Uđite pa pogledajte. Markov duh se vije na svakom koraku. Jeste njegovo delo, ali je pitanje od čijih je para to izgrađeno".

Marko je istina izjavljivao da njegov motiv nisu pare i profit, nego želja da mladeži i deci priušti mesto za razonodu, iako su po Srbiji tada padale granate. Kamen temeljac udaren je pompezno, a gradnja "Bambilenda" završena za rekordna tri meseca.

- Ni do danas opština Požarevac nije tražila da joj se vrati oduzeto zemljište. Pisali smo i pravobraniocu i opštinskim službama, svi se prave ludi iako plac na kome je izgrađen park vredi nekoliko stotina hiljada evra. Ko to i kome može da poklanja placeve u ovoj našoj Srbiji - kaže Veljković.

Malo je bilo posetilaca prvih dana po otvaranju "Bambilenda". Da li se to nastavlja bojkot od ranijih godina kada je požarevački Otpor organizovao performans pred kapijama parka?
- Šta ima više da se bojkotuje. Ma, doveo sam curicu da se razigra, da izađe iz četiri zida. Sve je besplatno, da se plaća, razmislio bih - kaže posetilac Milan Jovanović.
- Briga me i za Marka i za politiku. Vidiš i sam da od nje nema vajde. A nema gde ni pivo da popijem.

Najatraktivnije je, čini se, za mališane pravi-pravcati gusarski brod ali bez - mora. Postavljen je na suvom.
Opet će Milan pomalo ironično:
- Čitav svet putuje okeanima kao od šale, idu na krstarenja, razvijaju biznis, a mi na suvom tapkamo u mestu. Nikako da se oslobodimo prošlosti, čudo jedno.

Požarevljani i danas imaju averziju prema svemu što se u njihovom gradu vezuje za prezime Milošević. U marketing službi Koncerna "Bambi" ističu da ih mali broj posetilaca ne brine i neće pokolebati da nastave sa organizovanjem zanimljivih zabavnih sadržaja za decu, bez upliva bilo kakve politike.

Markov bazen zasad je ograđen žicom. Tu su se prošlog leta brčkale samo odabrane prijateljice Milice Gajić, organizovan je i izbor Mis "Bambilenda". Ekstrim bar je radio noću, ali nimalo pompezno, od najavljenih "ludih žurki"- nije bilo ništa. Svečano ovogodišnje otvaranje bazena planirano je, kao i lane, povodom Dana borca, 4. jula.

Tekst i foto: Dragan Stodić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:28h

Neobične i neverovatne ponude među koricama beogradskih oglasnika

15:53h

"Bambilend" radi, ali je zatvoren deo čiji je vlasnik Milošević junior

16:21h

Majkl Melvil prvi čovek koji je privatnom letelicom odleteo u svemir

16:47h

Glamur kafe: Britni zgazila paparaca

   
 


     


FastCounter by LinkExchange