[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ivo Andrić

Objavljen multidisciplinarni zbornik naučnih radova i eseja

Ivo Andrić u sistemu umetnosti

Zbornik je rezultat književnog susreta "Savremene književne teorije i njihova primena", održanog 2003, povodom 110 godina od piščevog rođenja

BEOGRAD (Beta) - Multidisciplinarni zbornik radova "Ivo Andrić u sistemu umetnosti" izašao je u izdanju Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i "Književne zadruge" iz Banjaluke.

Zbornik naučnih radova i eseja koji se bave odnosom Andrićevog književnog stvaralaštva prema drugim oblastima umetnosti i medijima priredio je profesor Milosav Šutić, koji je napisao i uvodni deo u ovom zborniku. "Zbornik je podeljen na tri fragmenta. Prva grupa radova posvećena je Andrićevom odnosu prema umetnosti i umetničkom stvaranju uopšte, kao i odnosu prema umetničkim vrstama i medijima", rekao je Šutić na nedavno održanoj promociji.

Druga grupa radova, koja čini i centralni deo ovog zbornika, bavi se uticajem Andrićevih književnih tvorevina na dela iz drugih oblasti umetnosti, kao što su, pre svega, pozorište i film, ali i televizija i radio.

U trećoj grupi su radovi posvećeni intertekstualnosti u Andrićevim književnim delima, uticaju pojedinih pisaca i njihovog književnog stvaralaštva na našeg nobelovca, ali i inspiraciji koju je Andrić pronalazio u drugim oblastima umetnosti, posebno u likovnoj umetnosti i muzici. Teatrolog Jovan Ćirilov govorio je o Andrićevom odnosu prema pozorištu.

Zbornik sadrži više radova na tu temu, kao što su eseji Iva Tartalje "Pisac kao pozorišni gledalac" i Nebojše Bradića "Zatvorsko pozorište", koji je posvećen dramatizaciji Andrićeve "Proklete avlije". Andrić je bio dugogodišnji predsednik Saveta Jugoslovenskog dramskog pozorišta jer je, kako kaže Ćirilov, smatrao da svojim autoritetom treba da pomogne ovoj ustanovi kulture.

Zbornik "Ivo Andrić u sistemu umetnosti" nastao je kao rezultat književnog susreta "Savremene književne teorije i njihova primena" koji je održan 14. i 15. maja prošle godine povodom 110 godina od Andrićevog rođenja.


vesti po rubrikama

^kultura

15:45h

Objavljen multidisciplinarni zbornik naučnih radova i eseja

15:52h

Kompozitor Aleksandar Simić: Grad u kome je stalo vreme

15:59h

Izabran nemački film godine: Holivud im više nije uzor

16:06h

Režiser Spajk Li dobio nagradu za životno delo

16:13h

Tarantino će snimati Kil Bil 3

16:21h

"Deca korenja", drugi strip serijala Tomaža Lavriča

16:29h

Vladeti Jerotiću "Isidora Sekulić"

16:37h

Vudi Alen snima u Britaniji

16:45h

Kusturica i "Život je čudo" na Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu

16:54h

Počela manifestacija "Kalemegdanski sutoni"

17:02h

Predstavljen nagrađeni film rediteljke Jelene Bojović

17:10h

Knjiga Dragana Dragojlovića: Srpski Australijanci

17:18h

Dom sindikata: "U susret Vidovdanu"

17:26h

"Gec i Majer" u džepnom izdanju
   


     


FastCounter by LinkExchange