[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


O povlačenju Miroljuba Labusa iz predsedničke kampanje

Dijagnoza nejasna,

kretanje ne škodi

U opticaju tri mogućnosti - tromboza, lutajući tromb i trombofilija. Mirovanje je pogrešna terapija

BEOGRAD - Čim je, po objavljivanju rezultata predsedničkih izbora, Miroljub Labus izrazio, u ime stranke G 17 plus, podršku demokratskom kandidatu Borisu Tadiću u drugom krugu, u javnosti je ponovo počelo da se spekuliše o prirodi njegove bolesti i stvarnim razlozima povlačenja iz predsedničke kampanje Dragana Maršićanina. Da li je bolest zaista razlog ili pritajena podrška kandidatu DS-a, pitanje je koje je se protezalo po medijima pre, ali i posle izbora.

Tomica Milosavljević, republički ministar zdravlja, obrazložio je razloge povlačenja svog stranačkog kolege još 4. juna, navodeći da je Labus morao da se povuče zbog tromboze vene na jednoj nozi. Navodno, "on je i ranije imao problema sa ovom bolešću koja mu se sada vratila, zbog koje mora da miruje i neće moći da se angažuje u kampanji ."

S obzirom na to da je u pitanju javna ličnost na državnoj funkciji, narod, pa i nas novinare, svakako je interesovalo nešto više o ovoj bolesti, koja je, priznaju stručnjaci, veoma učestala u Srbiji. Međutim, tu smo u startu naišlu na prvu nejasnoću, jer je najpre objavljeno da je reč o trombozi vene, potom da je u pitanju lutajući tromb, a onda smo tačnu dijagnozu zatražili od pi-ara gospodina Labusa.

Narod treba da zna

Dr Jauković, kao član Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, smatra da javnost ne mora da zna ko od čega boluje, ali kada je u pitanju osoba od značaja za državu onda građani treba da budu obavešteni o radnoj sposobnosti tog političara.

Oboljenje krvi

Što se tiče trombofilije, dr Jauković kaže da je to poremećaj odnosno oboljenje krvi, koje ako postoji može da pospešuje pojavu trombova. Trombofilija zapravo može da uvodi u česte tromboze.

Tu smo, iz prve ruke, saznali da je u pitanju trombofilija?! Ko je sad neupućen, mediji, ministar zdravlja ili pi-ar?
- Ukoliko je reč o trombozi vene, odnosno trombu u površnoj veni na nozi, nije neophodno mirovanje i to nije opasno. Osoba treba da stavlja obloge, elastične zavoje, eventualno da koristi antibiotike. Preporučuje se što više kretanja, ni slučajno dugo stajanje. Ako je tromb u gornjem delu natkolenice, na butini, onda postoji opasnost da se on širi ka preponi i da pređe ka dubokim venama i to je situacija kada dolazi u obzir hirurška intervencija - objašnjava, u razgovoru za "Glas", dr Milena Jauković, vaskularni hirurg u Urgentnom centru. Ova bolest veoma je učestala kod osoba sa proširenim venama, koje dugo stoje (frizeri, stomatolozi, hirurzi) i češće žena, objašnjava doktorka Jauković.

Ako je u pitanju tromb u dubokoj veni, onda osoba mora da bude u bolnici, dodaje dr Jauković, i tamo da prima terapiju jer može da se desi da se tromb otkači i izazove plućnu emboliju, opasnu po život.

Naša sagovornica napominje da je ovo oblast vaskularnih hirurga, a dešava se često da se time bave lekari kojima to nije specijalnost, pa onda pogrešno savetuju pacijenta. Prema njenom mišljenju, ako pacijent ima proširene vene sa tegobama i čestu pojavu tromba (ugruška) u površnim venama preporučuje se operacija.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:26h

Završeno testiranje đaka, 24. juna preliminarna rang-lista

16:33h

O povlačenju Miroljuba Labusa iz predsedničke kampanje

16:40h

Doktorka osumnjičena zbog zaraze tri osobe HIV-om

16:49h

Upis na fakultete u Srbiji: Prijemni od 29. juna do 1. jula

16:57h

Kasni osnivanje odbora za sukob interesa
   


     


FastCounter by LinkExchange