[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 23. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Završeno testiranje đaka, 24. juna znaće se preliminarna rang-lista

Matematika nije bauk

Oni koji budu smatrali da su iz nekog razloga oštećeni moći će da podnesu žalbe odmah posle objavljivanja zvaničnih spiskova

BEOGRAD - Za razliku od srpskog, koji je "bio baš lak", ispit iz matematike juče je prošao "onako" - što bi u prevodu značilo da ni matiš nije "bauk", ali da su se đaci koji su došli na testiranje ipak malo više preznojavali nego prethodnog dana.

Da utisak nije varljiv, vidi se i po podatku da su se sada učenici koji žele status četvorogodišnje srednje škole duže zadržavali u učionici. I da su pažljivije bdeli nad zadacima iz ispitne kombinacije broj četiri koji je, u frtalj do 10, pred TV kamerama izvukao pomoćnik ministra prosvete i predsednik Republičke upisne komisije Ljubomir Protić. On je, po završetku testiranja, saopštio da je i ovoga puta proteklo sve u najboljem redu, bez i jednog, najmanjeg, incidenta.

Težina

Profesor matematike i član RUK-a Bojan Ristić kaže da su sve ispitne kombinacije zadataka iz matematike bile ujednačene težine i kombinovane po principu mešavine jednog broja lakih, srednjih i težih pitanja. I sve su, kao i izvučena kombinacija, imale po 17 zadataka. Ristić ocenjuje da juče nije bilo "trik" pitanja i misli da je jedinu zabunu mogao da izazove poslednji zadatak u kome je tražena zapremina, a ponuđeni su odgovori pod a) i pod b). Posle reagovanja učenika, rečeno je da će se priznavati postupak i rezultat i ukoliko se ne upiše odgovor u kućici koja je za to predviđena.

Prve nezvanične informacije o rezultatima sa oba testa mogu se dobiti već danas u većini škola, a preliminarni rezultati znaće se sutra, 24. juna. Posdle tog datuma svi direktori i članovi komisija biće u pripravnosti 25. i 26. juna za one koji budu smatrali da su iz nekog razloga oštećeni prilikom testiranja. A onda sledi veliko finale, upisivanje liste želja i poslednja, upisna faza i deoba knjižica. Prosvetne vlasti organizovaće i konferenciju za štampu u petak - u razgovoru sa novinarima sumiraće utiske i još jednom ponoviti pravila koja su važna prilikom sastavljanja spiskova želja.

Prema oceni prof. Protića, ispit iz srpskog jezika prošao je odlično za veliki broj đaka. Od 68.000 kandidata koji su se prijavili za polaganje testova iz maternjeg jezika i matematike, izašlo je 98,86 odsto. Od tog broja 98,5 odsto učenika u Srbiji osvojilo je više od jednog boda, a u Beogradu je preko pet poena zaradilo čak 98 odsto đaka. Svega pet prestoničkih učenika koji su izašli na ispit nije uspelo da se izbori bar za jedan bod! U glavnom gradu se za 14.700 mesta nadmetalo 13.747 kandidata, što prema računici prof. Protića, znači da ima oko 1.000 mesta "viška". Očekuje se da će za te knjižice konkurisati učenici iz unutrašnjosti.

Pomoćnik ministra prosvete Vekislav Janićijević kaže da će svi učenici koji su, iz zdravstvenih, ili nekih drugih opravdanih razloga, propustili testiranje u junu, imati još jednu šansu 23. avgusta.

O. Nikolić

 

Letak

KRAGUJEVAC - Na više lokacija u gradu juče ujutro su nađeni leci na kojima je pisalo da se u OŠ "Svetozar Marković" za đake koji polažu ispite garantuje svih 20 poena, uz opasku: "prepisivanje svakom prema meri, ako ne verujete, gledajte TV Kanal 9". U Odeljenju Ministarstva za prosvetu je ocenjeno da je reč o zlonamernim porukama u čije motive ne žele da ulaze, te da je bilo logično da, ako neko ima primedbi na način polaganja - podnese prijavu Ministarstvu.

B. K.


vesti po rubrikama

^društvo

16:26h

Završeno testiranje đaka, 24. juna preliminarna rang-lista

16:33h

O povlačenju Miroljuba Labusa iz predsedničke kampanje

16:40h

Doktorka osumnjičena zbog zaraze tri osobe HIV-om

16:49h

Upis na fakultete u Srbiji: Prijemni od 29. juna do 1. jula

16:57h

Kasni osnivanje odbora za sukob interesa
   


     


FastCounter by LinkExchange