[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uprava carine krši Povelju o ljudskim i manjinskim pravima

Tužila šefa za pipkanje, pa

kažnjena premeštajem

LESKOVAC - Carinik sa graničnog prelaza Strezimirovci Anita Nikolić, posle optužbi da ju je komandir policije Nebojša Đonić seksualnom uznemiravao na radnom mestu, premeštena je na novo radno mesto.
Dragutin Vidosavljević, pravnik leskovačkog Odbora za ljudska prava, koji je zastupao Anitu Nikolić i Mariju Ilić u postupku, kaže da je razmeštanje Anite na novo radno mesto, na prelaz Ribarci kod Bosilegrada, svojevrsna kazna prema njoj.

- Smatram da je ovo kazna zato što su one prve žene koje su smogle snage da progovore o seksualnom uznemiravanju na radnom mestu. Rešenje koje je dobila Anita o raspoređivanju na novo radno mesto ne sadrži nikakvo obrazloženje zbog čega se to radi. Ona je samohrana majka iz Prekodolca kod Surdulice i umesto da bude bliže svojoj kući, sada do posla mora da prevali više od osamdeset kilometara. Umesto da država stane iza njih, ona krši osnovnu konvenciju o ljudskim pravima i kažnjava ih, kaže Vidosavljević.

Na rešenje o raspoređivanju na novo radno mesto Dragutin Vidosavljević najavljuje prigovor, a ukoliko i to ne uspe podneće pritužbu po članu 34. Povelje o ljudskim i manjinskim pravima Državne zajednice Srbije i Crne Gore zbog diskriminacije žena.
- Ako javnost ne utiče na Ministarstvo finansija, pod čijom nadležnošću je Uprava carina, ove hrabre žene će platiti visoku cenu za svoj hrabar postupak prijave seksualnog uznemiravanja na poslu, kaže Vidosavljević.

U leskovačkom Odboru za ljudska prava navode da je tužilac iz Surdulice protiv Nebojše Đonića pored optužnice za bludne radnje i uznemiravanje na poslu prema Aniti i Mariji, pokrenuo još dva postupka, za zlostavljanje u službi na nacionalnoj osnovi i zloupotrebu službenog položaja.

Ceo slučaj "afere na granici" pokrenut je prošle godine kada su Anita Nikolić i Marija Ilić obelodanile, a zatim i tužile Đonića za višemesečno seksualno uznemiravanje na radnom mestu.

M. Z.


vesti po rubrikama

^vesti

18:22h

Oko 60 mesara iz Srbije dobilo posao u Hanoveru

18:29h

Uprava carine krši Povelju o ljudskim i manjinskim pravima

18:37h

Najedite se jeftino na Crnom moru

18:43h

Tročlana posada turske jahte spasena sa broda

18:51h

Vašington: Razdvojene sijamske bliznakinje

18:58h

SAD potpisale sporazum o zaštiti Titanika
19:06h Francuzi u Ribarskoj banji
   


     


FastCounter by LinkExchange