[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mobilni tim za brigu o deci

Policija se nije odazvala

POŽAREVAC - Posle šestomesečne pauze u Požarevcu je ponovo počeo sa radom Mobilni tim nevladine organizacije EMITI za sveobuhvatnu brigu o deci.

Projekat ove nevladine organizacije tokom 2001. godine je sproveden u Obrenovcu i Požarevcu i, prema rečima psihologa Milorada Jokića, dao je dobre rezultate. Sastanku predstavnika EMITI-a, Društva prijatelja dece, sudija za maloletnike i timova Centra za socijalni rad nije se odazvala lokalna policija čija je pomoć neophodna u radu mobilnog tima koji je do sada zbrinuo 232 u kategoriji dece.

- Stopedesetoro dece bilo je zlostavljano ili zanemareno, sa pecijalnim potrebama 23 deteta, 21 dete je bez roditeljskog staranja i 25 dece bilo je iz porodica sa poremećenim porodičnim odnosima. Starosni raspon dece se kreće od novorođenčeta koje je imalo svega šest dana do devojčice stare 14 godina koja je bila zlostavljana - naglasio je Jokić.

Do zvaničnog prekida rada Mobilnog tima za sveobuhvatnu brigu o deci došlo je pre svega zbog nedostatka novca, ali i zbog toga što u lokalnoj sredini nije formiran tim za brigu o deci. Inače, lokalni Forum žena je organizovao akciju pod nazivom "Znam i sama: Nasilje u porodici se mora zaustaviti". Upućena su pisma na adrese Centra za socijalni rad, SUP-a Požarevac, Okružnog javnog tužilaštva i Okružnog javnog tužioca u kojima se skreće pažnja na sve veće nasilje u porodicama.

U poslednje tri godine Službi hitne pomoći u Požarevcu se obratilo 560 žena, a jedan slučaj završio se smrtnim ishodom. Od toga, samo su 82 izjavile da im je povrede naneo muž. Samo 21 žena-žrtva je uzela lekarsko uverenje radi krivičnog gonjenja.

D. St.


vesti po rubrikama

^Srbija

16:28h

U Majdanpeku već godinu i po dana postoji neobična Biblioteka igračaka za mališane

16:34h

Požarevac: Počeo sa radom mobilni tim za brigu o deci

16:41h

Gradska vlada Zaječara odobrila više cene komunalija
   
 


     


FastCounter by LinkExchange